Annonce
Annonce
De nysgerrige smågrise er et sikkert hit hos de yngste gæster under Sofari, som efterlyser flere værtsgårde. PR-foto
Sofari mangler værter: Giv flere mulighed for at opleve det økologiske griseliv
Arrangørerne af det årlige griseevent efterlyser flere værtsgårde, som har lyst til at invitere forbrugerne på udflugt i svinestien.
I år er det 11. gang, at de økologiske griseproducenter inviterer til Sofari, som skal være med til at stimulere salget af økologisk grisekød, men der mangler stadig værter i nogle dele af landet, oplyser chefkonsulent og projektleder i Sofari, Hanne Børsch fra Landbrug & Fødevarer.
”Vi er rigtigt glade for, at der allerede er en del værter, som har meldt sig til at åbne døren ved Sofari. Vi håber, at vi kan få endnu flere værter på landkortet, så det er lettere for danskerne at komme til en gård tættere på dem. Alle interesserede er mere end velkomne til at kontakte os, så vi kan få så mange danskere som muligt på besøg på de økologiske bedrifter,” siger Hanne Børsch til Frilands hjemmeside.
Stor betydning for Friland
Skal du være vært for Sofari?
- Den 22. maj slår flere af landets økologiske griseproducenterne stalddøren op til Sofari og inviterer danskerne til at besøge deres gårde og høre mere om den økologiske produktion.
- Sofari arrangeres i et samarbejde mellem Landbrug & Fødevarer, Friland A/S, Organic Pork, Tican, Økologisk Landsforening og foreningen FØKS (Foreningen til Fremme af Økologiske Kvalitetssvinekød).
- Sofari er støttet af Fonden for Økologisk Landbrug.
Hos Friland glæder man sig over, at Sofari snart står for døren, og det er et stort håb, at endnu flere af Frilands leverandører vil vise deres bedrifter frem, da det ifølge marketingansvarlig i Friland, Maria Bast, er en af de bedste måder at vise kunderne, hvad de betaler for, når de vælger at gå efter det økologiske grisekød i supermarkedets køledisk.
”For virksomheden betyder det enorm meget, at forbrugerne med egne øjne kan se, hvordan de økologiske grise trives. Det giver et helt andet billede, når forbrugerne selv kan komme ud og gå på markerne. Vi skal gøre alt for at vise, hvordan de økologiske grise har det, og derfor er Sofari et vigtigt arrangement, som vi håber, at vores leverandører vil bakke godt op om, som de har for vane at gøre,” siger Maria Bast.
Randi Vinfeldt, formand for Foreningen til Fremme af Økologisk Kvalitetssvinekød, der oprindeligt er initiativtager til Sofari, er selv en af de producenter, som altid åbner gården for gæster.
Hos Vinfeldt Øko kan de opleve en besætning på 40 søer og deres smågrise, og ifølge Randi Vinfeldt, som er formand for svineudvalget i Økologisk Landsforening, er Sofari en dag, som hun ser frem til hvert år.
”Det er en dag, hvor vi får vist, hvad det er, vi går og knokler med og holder af, uanset om det er gråt og regnfuldt, eller om det er en smuk sommerdag, hvor lærken synger,” siger den sjællandske griseproducent, som tillægger det stor betydning, at økologerne er åbne om deres produktion og viser forbrugerne, hvorfor det er værd at betale lidt ekstra for Ø-mærket kød.
Flere artikler fra samme sektion
Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort
ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.