Annonce

Annonce

Skovgrise har den bedste livskvalitet viser nyt karaktersystem udviklet af britiske forskere fra Cambridge Universitet.

Skovgrise i top på ny britisk rangliste for dyrevelfærd

Britiske forskere fra universitetet i Cambrigde har udviklet et karaktersystem, der på pålidelig vis gør det muligt at sammenligne dyrevelfærd på tværs af forskellige former for griseavl. I deres system scorer skovgrisene topkarakter.

Det nye karaktersystem skal være et værktøj, der kan hjælpe grisebesætninger med at forbedre deres dyrevelfærd i en tid, hvor der globalt set er en stigende efterspørgsel på kød og hvor driftsmetoderne skifter – med bekymring for dyrevelfærden i intensive indendørs produktioner.

Det skriver netmediet The Pig Site.

Desuden kan vurderingerne af dyrenes velfærd give forbrugerne bedre information, så de er bedre rustede, når de skal vælge, hvad de spiser.

Skovgrise topper skalaen

Det nye system vurderer kvaliteten af grisenes liv gennem måling af en lang række faktorer, blandt andet ud fra hvor meget de hoster, nyser og halter. Men også ud fra, hvordan grisene interagerer med hinanden: Om de bider i hinandens ører og haler og hvordan de engagerer sig i deres omgivelser.

Topscorer på listen over britiske grise der vokser op under den bedste dyrevelfærd er skovgrise, efterfulgt af økologiske grise og frilandsgrise.

Dyrevelfærd baseret på fakta

”Vi har vist, at det er muligt at lave en pålidelig vurdering af dyrevelfærden på gårdene. Det betyder, at når landmanden nu skal tage stilling til, hvilken driftsform der er bedst eller dårligst for dyrevelfærden, kan det baseres på pålidelige beregninger og ikke bare formodninger, som det er tilfældet i dag,” siger researcher Harriet Bartlett fra Cambrigde Universitets afdeling for veterinærmedicin.

Målesystemet er udviklet gennem undersøgelser fra 74 forskellige britiske svinebesætninger.

”Nu kan dyrevelfærd for grise inkluderes i de overordnede bedømmelser af grisebesætningernes bæredygtighed sammen med andre måleenheder som f.eks. CO2-udledning og biodiversitet, så vi bedre kan tage stilling til, hvordan vi vælger at drive en grisebesætning og hvad vi vælger at spise,” siger Harriet Bartlett.

Flere artikler fra samme sektion

Økologisk kornforædler: Konventionelle kornsorter er ensartede. Det er skidt for biodiversiteten og vores ernæring

En af årsagerne til biodiversitetskrisen er, at vi dyrker for få forskellige afgrøder i landbruget, og at de er for ensartede. Det skaber både problemer i naturen og ernæringsproblemer, fordi vi kommer til at spise for ensidigt, mener Anders Borgen, der arbejder på at udvikle robuste kornsorter til økologien. Særligt én af hans sorter hitter hos surdejsentusiaster.

02-12-2024 9 minutter Planteavl,   Udbytte og jordbearbejdning

Jordnørd fik en aha-oplevelse, da han blev rådet til at lugte til jorden

For ti år siden fik Hervé Lognonné en aha-oplevelse, da han besøgte en køkkenhave. Det ændrede fuldstændig hans syn på, hvordan man vurderer, om jorden er sund, og han advarer mod den gængse måde at dyrke jorden på i dag.

26-11-2024 12 minutter Regenerativt landbrug,   Jordfrugtbarhed

Dit økologiske æble kan snart blive dyrket med hjælp fra myrer

Myren kan blive et værdifuldt nyttedyr i den økologiske frugtproduktion, da de bekæmper både plantesygdomme og jager skadedyr. Et nyt projekt skal nu udvikle metoder til at integrere skovmyrer i plantager.

26-11-2024 4 minutter Nyttedyr,   Frugt, bær, grønt,   Forskning