Annonce
Annonce
Skovgrise i top på ny britisk rangliste for dyrevelfærd
Britiske forskere fra universitetet i Cambrigde har udviklet et karaktersystem, der på pålidelig vis gør det muligt at sammenligne dyrevelfærd på tværs af forskellige former for griseavl. I deres system scorer skovgrisene topkarakter.

Skovgrise har den bedste livskvalitet viser nyt karaktersystem udviklet af britiske forskere fra Cambridge Universitet.
Det nye karaktersystem skal være et værktøj, der kan hjælpe grisebesætninger med at forbedre deres dyrevelfærd i en tid, hvor der globalt set er en stigende efterspørgsel på kød og hvor driftsmetoderne skifter – med bekymring for dyrevelfærden i intensive indendørs produktioner.
Det skriver netmediet The Pig Site.
Desuden kan vurderingerne af dyrenes velfærd give forbrugerne bedre information, så de er bedre rustede, når de skal vælge, hvad de spiser.
Skovgrise topper skalaen
Det nye system vurderer kvaliteten af grisenes liv gennem måling af en lang række faktorer, blandt andet ud fra hvor meget de hoster, nyser og halter. Men også ud fra, hvordan grisene interagerer med hinanden: Om de bider i hinandens ører og haler og hvordan de engagerer sig i deres omgivelser.
Topscorer på listen over britiske grise der vokser op under den bedste dyrevelfærd er skovgrise, efterfulgt af økologiske grise og frilandsgrise.
Dyrevelfærd baseret på fakta
”Vi har vist, at det er muligt at lave en pålidelig vurdering af dyrevelfærden på gårdene. Det betyder, at når landmanden nu skal tage stilling til, hvilken driftsform der er bedst eller dårligst for dyrevelfærden, kan det baseres på pålidelige beregninger og ikke bare formodninger, som det er tilfældet i dag,” siger researcher Harriet Bartlett fra Cambrigde Universitets afdeling for veterinærmedicin.
Målesystemet er udviklet gennem undersøgelser fra 74 forskellige britiske svinebesætninger.
”Nu kan dyrevelfærd for grise inkluderes i de overordnede bedømmelser af grisebesætningernes bæredygtighed sammen med andre måleenheder som f.eks. CO2-udledning og biodiversitet, så vi bedre kan tage stilling til, hvordan vi vælger at drive en grisebesætning og hvad vi vælger at spise,” siger Harriet Bartlett.
Flere artikler fra samme sektion
Ko med kalv-systemer vinder indpas i større malkebesætninger: »Det her er meget sjovere at passe«
Flere og flere kvægbesætninger forsøger i disse år at holde kalvene længst muligt hos deres ko eller en ammetante. Det kræver nye måder at indrette staldene på, men kan til gengæld give bedre dyrevelfærd og mere fleksibilitet i arbejdstiden.
Vildsvinebesøg hos økogrise kostede landmand næsten 300.000 kr.
Efter et uventet ornebesøg hos en flok fritgående økogrise måtte en landmand aflive dyrene, og den øvrige besætning fik seks ugers salgsstop. Det kostede op mod 300.000 kr., men kunne være blevet meget dyrere.
Ærtedyrkning på fremmarch: Sådan undgår du ærterodråd og sikrer høsten
Ærtedyrkning til konsum breder sig især blandt økologer. Men før man satser stort på det lille runde frø, er det vigtigt at sikre sig mod sygdomme – og især den meget destruktive ærterodråd.