Annonce

Annonce

Køer æder i stalden

Ved at ændre fodersammensætningen til kvæg kan man reducere køernes produktion af drivhusgassen metan, som de udleder, når de bøvser. Foto: Colourbox

Sådan kan landmænd sænke deres klimaaftryk betragteligt

Fem tiltag kan hjælpe landmændene med at sænke deres klimaaftryk betragteligt. Selvom tiltagene har en mærkbar virkning, er der dog lang vej igen for at leve op til klimamålsætningerne, fordi vi er kommet i gang for sent, lyder det fra forskere.

Omtrent 20 pct. af Danmarks udledning af drivhusgasser kommer fra landbruget. Det er dog muligt for landmændene at mindske deres klimaaftryk ved hjælp af en række virkemidler. 

Det konkluderer forskere fra DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug ved Aarhus Universitet i rapporten 'Virkemidler til reduktion af klimagasser i landbruget'. 

Rapporten, der er bestilt af Miljø- og Fødevareministeriet, har haft til hensigt at finde ud af, hvordan dansk landbrug kan være mere klimavenligt, uden at det koster alt for mange penge og er for indgribende i landmændenes arbejdsgange. 

Forskerne er nået frem til fem virkemidler, der opfylder en række kriterier, som de alle skulle opfylde. De fem virkemidler er: 

De fem virkemidler

  • Ændret fodring af kvæg og opdræt

  • Biogas med og uden hyppig udslusning af gylle

  • Forsuring af gylle i stalden

  • Tilsætning af nitrifikationshæmmere til gødning

  • Udtagning af kulstofrige lavbundsjorde

Kilde: ”Virkemidler til reduktion af klimagasser i landbruget”, DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, Aarhus Universitet, 2018

  1. Ændret fodring af kvæg og opdræt med kraftfoder, fedt og let fordøjeligt grovfoder. Majs og fedt reducerer køernes produktion af den potente drivhusgas metan, som de udleder, når de bøvser.

  2. Biogas med og uden hyppig udslusning af gylle til lager eller køling af gylle i stalden. En mindre andel af gødningens indhold af organisk tørstof vil nå at blive nedbrudt og omdannet til metan inde i stalden, jo kortere tid gødningen er der. Desuden hæmmer lavere temperaturer produktionen af metan.

  3. Forsuring af gylle i stalden. Det hæmmer de bakterier, der danner metan og lattergas.

  4. Tilsætning af nitrifikationshæmmere til handelsgødning og husdyrgødning.

  5. Udtagning af kulstofrige lavbundsjorde med eller uden ophør af dræning. Disse arealer har et højt indhold af organisk stof, og dyrkningen af dem udleder drivhusgasserne kuldioxid (CO2), metan (CH4) og lattergas (N2O).


"De nævnte virkemidler og deres effekt på drivhusgasemissionen afspejler et realistisk muligt, men konservativt bud på udbredelsen af de valgte virkemidler, ligesom vurderingerne er baseret på de nuværende rammevilkår omkring landbrugsproduktionen," siger en af forfatterne til rapporten, sektionsleder og professor Jørgen E. Olesen fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet, til universitetets hjemmeside.

Lavbundsjorde har størst effekt

Virkemidlernes kriterier

  • De skal have en betydende effekt på de samlede udledninger

  • De skal være veldokumenterede og kunne godkendes af det internationale review-panel under Klimakonventionen

  • De skal være økonomisk konkurrencedygtige

  • De skal kunne implementeres i praksis

  • De skal kunne opgøres, så reduktionen kan indgå i den nationale emissionsopgørelse

  • De må ikke have væsentlige negative konsekvenser for eksempelvis miljøet eller sundheden

Forskerne vurderer, at udtagning af ca. 50.000 ha kulstofrige lavbundsjorde, der i dag opdyrkes, vil have den klart største effekt med en potentiel årlig reduktion på 1,35 mio. ton CO2-ækvivalenter (alle drivhusgasser omregnet til CO2’s effekt, red.) i 2030.

Hvis alle fem virkemidler tages i brug, vil den samlede potentielle effekt årligt være mellem 1,70-2,75 mio. ton CO2-ækvivalenter i 2030.

Det er imidlertid langt fra nok, hvis Danmark skal leve op til EU-aftalen om at reducere udledningen af drivhusgasser med 80-95 pct. inden 2050, lyder det fra Katherine Richardson, der er professor på Statens Naturhistoriske Museum og leder af Sustainability Science Center ved Københavns Universitet.

Hun roser forskernes arbejde, men påpeger, at vi er kommet for sent i gang med klimaindsatsen.

"Der er dælme langt igen. Det er dejligt, at man tager problemet seriøst, men vi mangler desværre fuldstændig en langsigtet plan for, hvordan vi skal komme ned på nul (CO2-neutral, red.)," siger hun til videnskab.dk.

Jørgen E. Olesen er enig i, at man er kommet for sent i gang med en klimaindsats, og han savner også flere penge til forskningen over en flerårig periode end de tre år, som regeringen netop har afsat 90 mio. kr. til at forske i, hvordan landbruget bliver mere klimavenligt. 

"Klimaproblematikken har været alt for overset i de hidtidige forskningsprioriteringer inden for landbrug og fødevarer. Man har haft nok at gøre med pesticider og kvælstofudledning, så det er først for nyligt, man er begyndt at opfatte klimaet som en akut udfordring for landbruget," siger han til videnskab.dk.

Landbrugets udledning er steget 

Hos tænketanken Concito efterlyser direktør Christian Ibsen desuden mere fokus fra regeringen på fortsat forskning og udvikling af danske proteinafgrøder, så den klimatunge import af soja til dyrefoder kan reduceres. Samtidig mener Christian Ibsen, at der bør vedtages en "langt mere ambitiøs og konsekvent indsats i forhold til at rykke danskernes madvaner i retning af mere plantebaseret mad".

"Ifølge flere internationale analyser er en primært plantebaseret kost det virkemiddel, der har allerstørst potentiale i forhold til at mindske fødevaresystemets klimabelastning," skriver han.

Danmark er gennem en EU-aftale forpligtet til at reducere udledningen af drivhusgasser med 39 pct. i år 2030 i forhold til 2005 i den ikke-kvotebelagte sektor, som landbruget sammen med transport- og boligsektoren er en del af. 

Godt nok er landbrugets drivhusgasudledning faldet ca. 16 pct. fra 1990 til 2016, men fra 2010 og frem til 2016 er den faktisk begyndt at stige igen. Husdyrproduktionen tegner sig for ca. 95 pct. af udledningerne.

Flere artikler fra samme sektion

Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang

To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.

27-04-2024 10 minutter Skovlandbrug

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet