Annonce
Annonce
Flere landbrug er begyndt at dyrke bælgplanter til konsum. Ofte er der tale om små arealer og små mængder høstet vare. Foto: Jesper Fog-Petersen
Sådan kan du tørre meget små afgrødemængder
Innovationscenter for Økologisk Landbrug og SEGES Innovation har udarbejdet et kort faktablad om tørring af små mængder bælgfrugter i tørreposer.
Denne artikel er leveret af Innovationscenter for Økologisk Landbrug. Den er ikke journalistisk bearbejdet af redaktionen.
Flere landbrug er begyndt at dyrke bælgplanter til konsum. Ofte er der tale om små arealer og små mængder høstet vare. Det gør almindelige plantørringsanlæg og tørresiloer uanvendelige, og skal ærter, hestebønner, kikærter, linser og lupiner tillige være glutenfri, skal afgrøderne holdes adskilt fra andre afgrøder hele vejen fra mark til lager.
Innovationscenter for Økologisk Landbrug og SEGES Innovation har udarbejdet et kort faktablad om tørring i tørreposer. Det er en simpel metode til at komme i gang, og løsningen bliver brugt i høsten 2022 på to landbrug, der deltager i projektet Sunde og velsmagende bælgfrugter.
Faktabladet, der er skrevet af Henning Sjørslev Lyngvig, SEGES Innovation, gennemgår teknik og krav til blæsere og giver anvisninger til, hvordan man indretter tørringen, så man opnår den ønskede kvalitet.
Som led i projektet udarbejdes der et katalog over forskellige løsninger til tørring, opbevaring, rensning og pakning af små portioner bælgplanter til plantemad. Kataloget forventes færdig sidst på året.
Projektet Sunde og velsmagende bælgfrugter har til formål at vejlede om håndtering af kvalitetsbælgfrugter og gøre dansk dyrkede økologiske bælgfrugter kendte og anvendt af fødevareproducenterne.
Flere artikler fra samme sektion
Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort
ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.