Annonce

Annonce

To kikærter holdes i en hånd

Flere landbrug er begyndt at dyrke bælgplanter til konsum. Ofte er der tale om små arealer og små mængder høstet vare. Foto: Jesper Fog-Petersen

Sådan kan du tørre meget små afgrødemængder

Innovationscenter for Økologisk Landbrug og SEGES Innovation har udarbejdet et kort faktablad om tørring af små mængder bælgfrugter i tørreposer.

Denne artikel er leveret af Innovationscenter for Økologisk Landbrug. Den er ikke journalistisk bearbejdet af redaktionen.

Flere landbrug er begyndt at dyrke bælgplanter til konsum. Ofte er der tale om små arealer og små mængder høstet vare. Det gør almindelige plantørringsanlæg og tørresiloer uanvendelige, og skal ærter, hestebønner, kikærter, linser og lupiner tillige være glutenfri, skal afgrøderne holdes adskilt fra andre afgrøder hele vejen fra mark til lager.

Innovationscenter for Økologisk Landbrug og SEGES Innovation har udarbejdet et kort faktablad om tørring i tørreposer. Det er en simpel metode til at komme i gang, og løsningen bliver brugt i høsten 2022 på to landbrug, der deltager i projektet Sunde og velsmagende bælgfrugter.

Faktabladet, der er skrevet af Henning Sjørslev Lyngvig, SEGES Innovation, gennemgår teknik og krav til blæsere og giver anvisninger til, hvordan man indretter tørringen, så man opnår den ønskede kvalitet.

Som led i projektet udarbejdes der et katalog over forskellige løsninger til tørring, opbevaring, rensning og pakning af små portioner bælgplanter til plantemad. Kataloget forventes færdig sidst på året.

Projektet Sunde og velsmagende bælgfrugter har til formål at vejlede om håndtering af kvalitetsbælgfrugter og gøre dansk dyrkede økologiske bælgfrugter kendte og anvendt af fødevareproducenterne.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud