Annonce
Annonce
Plantechef: Hedebølge giver fordele og ulemper
Det varme vejr er strålende for høsten, men det giver udfordringer på andre områder. Majs og kartofler bør vandes, anbefaler økologirådgiver.

Det er godt at høste i tørvejr, men mangel på regn gør det samtidig nødvendigt at vande majs og kartofler.
En varmebølge er ved at indfinde sig over Danmark, og i flere områder skal folk forberede sig på en regulær hedebølge. Det varme, tørre vejr kommer, netop som landmændene skal til at høste, og det er godt nyt for dem.
"Det giver en nemmere høst og færre tørringsomkostninger. Det gør også, at de marker, der har meget ukrudt, kan blive skårlagt - så kommer der mindre ukrudt med, og så skal man betale mindre for at få det renset," forklarer Claus Østergaard, der er plantechef i ØkologiRådgivning Danmark (ØRD).
Det varme høstvejr er dog ikke udelukkende godt nyt - på andre områder giver det landmændene udfordringer.
"Nogle skal til at så vinterraps, efterafgrøder eller kløvergræs, som skal bruges næste år til køerne, og de kan få vanskeligheder, hvis det bliver ved med at være så tørt. Også afgrøder som majs og kartofler er de nødt til at gå i gang med at vande, og så skal man lave spor gennem majsmarken for at få det gjort," siger han.
Ifølge månedsprognosen fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) vil det varme, tørre vejr fortsætte en uges tid endnu. Mod slutningen af næste uge bliver vejret formentlig mere ustadigt - dog stadig med temperaturer på op mod 28 grader, mens nedbørsmængden ventes at være noget eller en del under normalen.
I uge 34 kan temperaturen nogle dage nå op mod 25 grader, mens nedbørsmængden forventes at ligge tæt på normalt.
Flere artikler fra samme sektion
Årets første tilfælde af fuginfluenza rammer hobbybesætning
I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne.
Ko med kalv-systemer vinder indpas i større malkebesætninger: »Det her er meget sjovere at passe«
Flere og flere kvægbesætninger forsøger i disse år at holde kalvene længst muligt hos deres ko eller en ammetante. Det kræver nye måder at indrette staldene på, men kan til gengæld give bedre dyrevelfærd og mere fleksibilitet i arbejdstiden.
Vildsvinebesøg hos økogrise kostede landmand næsten 300.000 kr.
Efter et uventet ornebesøg hos en flok fritgående økogrise måtte en landmand aflive dyrene, og den øvrige besætning fik seks ugers salgsstop. Det kostede op mod 300.000 kr., men kunne være blevet meget dyrere.