Annonce
Annonce
Analyse viser, at øko-svinekød er mere bæredygtigt end konventionelt
Økologisk svinekød vinder på 18 ud af 20 indikatorer for bæredygtighed målt pr. hektar og 11 ud af 20 målt pr. kg kød i en ny svensk livscyklusanalyse med fokus på bæredygtighed

Uanset om man måler aftrykket per ha land eller per kg kød, vinder økologien på flest parametre. Løbet er dog tættest målt pr kg kød. Foto: Jakob Brandt
Ifølge en ny svensk analyse er kød fra økologiske grise på mange områder mere bæredygtigt end konventionelt svensk svinekød. Forskere ved Sveriges Lantbruksuniversitet har begået en udvidet livscyklusanalyse af svensk svinekød med et bredt fokus på bæredygtighed.
Analysen måler produktionen på 20 miljømæssige, sociale og økonomiske parametre. På 18 af disse får det økologiske kød en bedre score, når man sammenligner belastningen fra de to produktioner pr. hektar. Målt pr. kg kød, er der en mindre udtalt fordel til det økologiske kød, der vinder på 11 ud af de 20 parametre.
De to områder, hvor økologisk svineproduktion pr. hektar scorer ringere end det konventionelle, er begge økonomiske. Til trods for højere afregningspris for økologiske slagtesvin er den økonomiske score for landmanden og slagteriet ringere i øko-produktionen. Når kødet ligger ude i butikkerne, er det omvendt.

Forsuring er et problem
Når forskerne sammenligner et kg økologisk med et kg konventionelt svinekød, er billedet mere broget. Klimapåvirkningen er den samme i de to produktioner, mens overgødskning, forsuring og brug af fossilt brændstof er større i den økologiske produktion.
Økologien vinder derimod på faktorer som biodiversitet og kulstoflagring. På det sociale område har økologien et forspring, når det gælder grisenes forhold. Det skyldes mere plads, grovfoder og adgang til udearealer. En lavere social score for arbejdere og lokalsamfund er knyttet til produktionen af bl.a. økologisk soja i Kina.
Flere artikler fra samme sektion
Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”
En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.
Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise
Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.
15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone
Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.