Annonce

Annonce

Deltagere til økologikongressen 2019 sidder i et mødelokale

For to år siden deltog over 700 gæster i økologikongressen. Tilmeldingen til dettes års kongres er stadig åben, og allerede nu har dobbelt så mange studerende tilmeldt sig i forhold til i 2021. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Økologikongres 2023 tiltrækker flere unge end før

Dobbelt så mange studerende har tilmeldt sig økologikongressen i år sammenlignet med sidst, og det tegner godt for fremtidens økologiske landbrug, mener Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Når årets økologikongres afholdes d. 21. og 22. november på Vingsted Hotel- og Konferencecenter, bliver det med væsentligt flere unge gæster, end sidst kongressen blev afholdt i 2021.

Ifølge arrangørerne er der indtil videre tilmeldt dobbelt så mange studerende end for to år siden, hvor over 700 mennesker deltog.

"Det er virkelig lykkeligt for hele landbrugserhvervet, at så mange unge har valgt at deltage i år. Både fordi det viser, at vi er i stand til at få flere unge med ind i landbruget, og fordi det så samtidig er unge, der efterspørger viden og udvikling ved at deltage i kongressen. Det tegner meget lyst for fremtidens økologiske landbrug i Danmark, hvis vi får engagerede unge, der er klar til at overtage eller opstarte egne bedrifter," siger Jens Peter Hermansen, der er chefkonsulent hos Innovationscenter for Økologisk Landbrug, i en pressemeddelelse fra innovationscentret.

De studerende, der deltager i kongressen, er typisk tilknyttet en landbrugsskole eller en arbejdsgiver på en landbrugsbedrift.

"Når vi kommer til at se så mange studerende på kongressen i år, viser det også, at der er mange arbejdsgivere blandt de etablerede landmænd, der tager et ansvar for at efteruddanne deres unge medarbejdere, og det er meget positivt," tilføjer Jens Peter Hermansen, som er projektleder for Instagram-kanalen @derforlandmand.

Flere af de unge landmænd, der står eller har stået for at drive kanalen med billeder og videoer fra hverdagslivet som ung landmand, deltager også i kongressen.

Landmand lægger også vægt på det sociale

På deltagerlisten i år finder man også etablerede landmænd. En af dem er Søren Bilstrup, der er økologisk planteavler, og han håber, at mange af hans landmandskolleger vil deltage.

"Jeg skal selvfølgelig med til økologikongressen, og det er simpelthen for at blive opdateret på den sidste nye viden inden for økologi, særligt inden for planteavl for mit vedkommende. Samtidig betyder pauserne i programmet også meget," siger han og tilføjer, at den sociale del af kongressen, hvor man kan netværke og udveksle erfaringer, er næsten lige så godt som selve programmet.

Programmet byder på en lang række sessioner og oplæg inden for temaer som klima, biodiversitet, generationsskifte, marked og politik – og selvfølgelig ny viden inden for de forskellige produktionsgrene. Oplægsholderne er både landmænd, forskere, konsulenter, virksomheder og organisationer.

Han vil især gå efter de oplæg, der handler om at få en bedre og mere frugtbar jord og for eksempel at dyrke sin egen gødning.

"Jeg er altid på udkig efter metoder til at optimere min planteavl og blive bedre til at dyrke min jord. Det skal hænge sammen på bundlinjen, når vi udvikler vores landbrug og for eksempel arbejder med nye klimaløsninger ude i marken." 

Kongressen er for økologiske landmænd, rådgivere, virksomheder, forskere, studerende og folk fra følgeerhverv og foodservice. Den er arrangeret af Innovationscenter for Økologisk Landbrug, Landbrug & Fødevarers sektor for Økologi og Økologisk Landsforening i samarbejde med ICROFS og Foreningen for Biodynamisk Jordbrug. Økologikongres 2023 er støttet af Fonden for Økologisk Landbrug.

Læs mere og tilmeld dig på www.okologi-kongres.dk

Flere artikler fra samme sektion

Kvæg overgræsser naturarealer til skade for biodiversiteten

Nye resultater viser, at at landbrugsdyrene græsser nogle naturområder for hårdt, hvilket går ud over dyre- og plantelivet. En ny beregningsmodel skal forbedre planlægningen for afgræsning på de enkelte arealer.

24-11-2023 5 minutter Biodiversitet,   Afgræsning,   Forskning

De storindustrielle landbrug bærer en del af skylden for, at folk flytter væk, mener sociolog

Vil vi skabe liv på landet igen, skal landbruget væk fra et ensidigt økonomifokus og i højere grad pleje det sociale samvær og naturen, mener sociolog: "Hvis der ingen livskvalitet er på landet, hvorfor skal man så være der?"

23-11-2023 5 minutter Økologikongres 2023,   Bæredygtighed

10 års klimakamp i Mammen

Solceller, lavbundsjord og færre malkekvæg i besætningen er hovedingredienserne i den opskrift, der skal nedbringe klimaaftrykket hos økolog Jørgen Sønderby i Mammen. Men selv om han de seneste 10 år har arbejdet målrettet mod at begrænse CO2-udslip, bliver kampen kun hårdere og hårdere.

17-11-2023 9 minutter Klima