Annonce
Annonce
Øko-markdag vender tilbage for både planteavlere og husdyrproducenter
I juni bliver der for anden gang afholdt Øko-markdag, og selvom det er en markdag, lover arrangørerne, at der også er masser af ny viden og spændende demonstrationer for husdyrproducenter.

Da Øko-markdag i 2022 blev afholdt for første gang, besøgte ca. 800 gæster arrangementet, og arrangørerne forventer mindst lige så mange gæster i år. Foto: Karen Munk Nielsen/Icoel
Det var så stort et tilløbsstykke, da Øko-markdag blev afholdt for første gang i 2022, at man løb tør for mad. Nu vender publikumssuccesen tilbage, når arrangementet finder sted onsdag d. 12. juni kl. 9-18 i Almind ved Kolding.
Dagen er primært tiltænkt økologiske landmænd, men er åben for alle på tværs af landbrugssektoren, og der er både indhold for husdyrproducenter og planteavlere. Det skriver Innovationscenter for Økologisk Landbrug (Icoel) i en pressemeddelelse.
"Vi var med til Øko-markdag i 2022 og havde en rigtig god dag, hvor vi fik et stort udbytte af dagen med præsentationer af nye ting på området, så denne gang tager vi også alle vores markfolk med," fortæller Torben Bækdal Galsgaard, der er økologisk mælkeproducent ved Ringkøbing.
Ud over det faglige indhold med demonstrationer af maskiner, afgrøder og ny viden kommer han i høj grad også for at snakke med sine landmandskolleger fra hele landet.
"Vi kommer der meget for det sociale og for at snakke og netværke med andre landmænd. Vi kender mange og har mange at snakke med, og jeg håber også, at de nyere økologer vil komme med og blive en del af fællesskabet. Man tager derfra med rigtig god energi og en stolt følelse af at være en del af noget større, hvor vi er langt fremme med udviklingen af nye tiltag," siger han.
Forventer mindst 800 gæster
I juni 2022 besøgte ca. 800 gæster Øko-markdag, og arrangørerne forventer mindst lige så mange gæster i år. Blandt andet har 50 landbrugsskoleelever allerede meldt deres ankomst.
Dagen vil bl.a. byde på demonstrationer af afgrøder og maskiner, og i en række tematiserede rundvisninger og oplæg i et videnstelt kan man få indsigt i den nyeste viden inden for økologisk landbrug. På maskinfronten kan man se eksempler på bl.a. strigler, radrensere, harver, såmaskiner og robotter fra en række udstillere, og i markdemonstrationerne er der både inspiration at hente for planteavlere, og der er også fokus på grovfoder, græsblandinger og polykultur med stor relevans for husdyrproducenter.
"Vi glæder os til en festlig dag i økologiens tegn, fyldt med ny viden og inspiration – og løftet af det stærke samarbejde med rådgivningscentre, konsulenter og forskere på tværs af hele sektoren. Vi håber, at så mange som muligt har tid og lyst til at være med," siger Kirsten Holst, der er direktør i Icoel.
Øko-markdag er inspireret af svenske Stora Slätte Ekodag og tyske Öko-Feldtage, der ligesom Øko-markdag er landsdækkende arrangementer, hvor alle grene af det økologiske landbrug mødes for at udveksle erfaringer og få ny viden. Planen er, at arrangementet afholdes hvert andet år i de år, der ikke er økologi-kongres i november.
Bag Øko-markdag står Landbrug & Fødevarer Økologi, Økologisk Landsforening, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, Velas, VKST, ØkologiRådgivning Danmark, Syddansk Økologi, AgriNord og Icrofs.
Arrangørerne samarbejder desuden bredt med maskinproducenter, frøfirmaer m.fl. om aktiviteter på dagen.
Flere artikler fra samme sektion
Malkekøerne i Søren Justs produktion har aldrig fået antibiotika: Nu får han merpris for mælken
Malkekøerne i staldene hos Søren Just er en af de antibiotikafrie besætninger, der nu leverer en tredjedel af mælken til Thise Mejeri. I besætningen har man trappet ned med antibiotika siden 2010 med hjælp fra Thises Mejeris staldskoler.
Flere eksperter advarer imod USA's sundhedsministers forslag om at lade fugleinfluenzaen sprede sig
Eksperter ryster på hovedet over Robert F. Kennedy Jr.'s forslag om at lade fugleinfluenzaen, der allerede har kostet 166 mio. høns livet, sprede sig uhæmmet for at skabe naturlig immunitet. Idéen er dårlig af flere årsager, forklarer de.
Ved to graders opvarmning vakler verdens fødevaresystem – og nogle områder står til at tabe stort, viser ny forskning
Stiger den globale gennemsnitstemperatur med to grader, vil flere af verdens mest udbredte afgrøder miste dyrkningsegnede arealer, viser ny forskning. Der er en direkte sammenhæng mellem stigende temperaturer og højere fødevarepriser, siger professor, som forudser væsentlige prisstigninger inden for 10-20 år.