Annonce

Annonce

Besøgende til Øko-Markdag går bag en traktor

Da Øko-markdag i 2022 blev afholdt for første gang, besøgte ca. 800 gæster arrangementet, og arrangørerne forventer mindst lige så mange gæster i år. Foto: Karen Munk Nielsen/Icoel

Øko-markdag vender tilbage for både planteavlere og husdyrproducenter

I juni bliver der for anden gang afholdt Øko-markdag, og selvom det er en markdag, lover arrangørerne, at der også er masser af ny viden og spændende demonstrationer for husdyrproducenter.

Det var så stort et tilløbsstykke, da Øko-markdag blev afholdt for første gang i 2022, at man løb tør for mad. Nu vender publikumssuccesen tilbage, når arrangementet finder sted onsdag d. 12. juni kl. 9-18 i Almind ved Kolding.

Dagen er primært tiltænkt økologiske landmænd, men er åben for alle på tværs af landbrugssektoren, og der er både indhold for husdyrproducenter og planteavlere. Det skriver Innovationscenter for Økologisk Landbrug (Icoel) i en pressemeddelelse. 

"Vi var med til Øko-markdag i 2022 og havde en rigtig god dag, hvor vi fik et stort udbytte af dagen med præsentationer af nye ting på området, så denne gang tager vi også alle vores markfolk med," fortæller Torben Bækdal Galsgaard, der er økologisk mælkeproducent ved Ringkøbing.

Ud over det faglige indhold med demonstrationer af maskiner, afgrøder og ny viden kommer han i høj grad også for at snakke med sine landmandskolleger fra hele landet.

"Vi kommer der meget for det sociale og for at snakke og netværke med andre landmænd. Vi kender mange og har mange at snakke med, og jeg håber også, at de nyere økologer vil komme med og blive en del af fællesskabet. Man tager derfra med rigtig god energi og en stolt følelse af at være en del af noget større, hvor vi er langt fremme med udviklingen af nye tiltag," siger han.

Forventer mindst 800 gæster

I juni 2022 besøgte ca. 800 gæster Øko-markdag, og arrangørerne forventer mindst lige så mange gæster i år. Blandt andet har 50 landbrugsskoleelever allerede meldt deres ankomst.

Dagen vil bl.a. byde på demonstrationer af afgrøder og maskiner, og i en række tematiserede rundvisninger og oplæg i et videnstelt kan man få indsigt i den nyeste viden inden for økologisk landbrug. På maskinfronten kan man se eksempler på bl.a. strigler, radrensere, harver, såmaskiner og robotter fra en række udstillere, og i markdemonstrationerne er der både inspiration at hente for planteavlere, og der er også fokus på grovfoder, græsblandinger og polykultur med stor relevans for husdyrproducenter. 

"Vi glæder os til en festlig dag i økologiens tegn, fyldt med ny viden og inspiration – og løftet af det stærke samarbejde med rådgivningscentre, konsulenter og forskere på tværs af hele sektoren. Vi håber, at så mange som muligt har tid og lyst til at være med," siger Kirsten Holst, der er direktør i Icoel.

Øko-markdag er inspireret af svenske Stora Slätte Ekodag og tyske Öko-Feldtage, der ligesom Øko-markdag er landsdækkende arrangementer, hvor alle grene af det økologiske landbrug mødes for at udveksle erfaringer og få ny viden. Planen er, at arrangementet afholdes hvert andet år i de år, der ikke er økologi-kongres i november.

Bag Øko-markdag står Landbrug & Fødevarer Økologi, Økologisk Landsforening, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, Velas, VKST, ØkologiRådgivning Danmark, Syddansk Økologi, AgriNord og Icrofs.

Arrangørerne samarbejder desuden bredt med maskinproducenter, frøfirmaer m.fl. om aktiviteter på dagen.

Læs mere og se hele programmet på økomarkdag.dk

Flere artikler fra samme sektion

Jordprøver lige efter høst kan afhjælpe kalkmangel

FAGLIGT TALT: Forudsætningen for at opnå en god jordbundsfrugtbarhed er, at der ikke er stort underskud på kalk og andre næringsstoffer. Får man taget GPS-jordprøver lige efter høst, kan man planlægge kalkningen mere præcist.

03-09-2024 3 minutter Fagligt talt,   Næringsstoffer

Samarbejde og målbarhed skal øge biodiversiteten i landbruget

NYT FRA ICROFS: Et vigtigt incitament for at gøre noget for natur og biodiversitet på sin bedrift er, at den enkelte landmand kan dokumentere den aktuelle naturtilstand. Og sådan et værktøj er netop ved at blive udarbejdet.

02-09-2024 5 minutter Nyt fra Icoel,   Nyt fra Icrofs,   Kronik,   Biodiversitet

Økologisk planteavler fik habil høst uden at tilføre gødning

I Skørping har økologisk planteavler Christian Hjorth nu fået sin høst af havre og rug i hus med tilfredsstillende udbytter – helt uden at tilføre gødning. Siden han omlagde bedriften fra konventionelt landbrug i 2016 har han lært at opbygge de nødvendige næringsstoffer udelukkende ved taktisk brug af efterafgrøder.

02-09-2024 6 minutter Høst,   Best practice: Robust planteproduktion