Annonce
Annonce
Produktionen af økologiske aminosyrer skal bane vejen for, at de økologiske grise og fjerkræ kan blive fodret med mindre protein. Foto: Jakob Brandt
Nyt projekt vil lave aminosyrer til økologiske dyr
I dag må økologisk landbrug ikke anvende frie aminosyrer, da de typisk produceres ved hjælp af genmodificerede organismer eller kemiske processer. Nu vil et forskerhold udvikle økologiske aminosyrer, hvilket ikke kun gavner dyrene, men også miljøet.
Økologiske grise og fjerkræ kan se frem til mere bæredygtigt foder, der mindsker udledningen af kvælstof til miljøet. Et nyt forskningsprojekt, finansieret af Organic RDD 10 under Landbrugsstyrelsen, vil nemlig udvikle metoder til at producere økologiske aminosyrer, som kan optimere fodersammensætningen og reducere behovet for proteinoverskud.
Projektet, der er et samarbejde mellem Aarhus Universitet og DTU, sigter mod at skabe foder med essentielle aminosyrer som lysin, threonin og methionin ved hjælp af fermentering med naturlige bakteriemutanter. Dette kan give landmænd mulighed for at fodre dyr mere effektivt og bæredygtigt uden at gå på kompromis med produktiviteten.
Produktionen af økologiske aminosyrer skal bane vejen for, at de økologiske grise og fjerkræ kan blive fodret med mindre protein, og at deres udskillelse af kvælstof i form af protein og aminosyrer, der ikke udnyttes, falder.
I dag må økologisk landbrug ikke anvende frie aminosyrer, da de typisk produceres ved hjælp af genmodificerede organismer eller kemiske processer. Det betyder, at økologiske grise og fjerkræ ofte får foder med et proteinoverskud for at sikre tilstrækkelige mængder af essentielle aminosyrer. Overskuddet udskilles dog til miljøet med dyrenes gødning og urin.
Naturlige løsninger og lokale råvarer
Forskerne anvender blandt andet bakterien Corynebacterium glutamicum, som naturligt kan fermentere råvarer med højt proteinindhold. Der eksperimenteres desuden med lokale alternativer frem for importerede råvarer som kinesisk soja for at understøtte bæredygtigheden.
"Vi kunne vælge at bruge kinesisk soja i processen, fordi det er billigt, men vi bør også se i retning af lokale råvarer med et højt proteinindhold," siger professor og projektleder Jan Værum Nørgaard i en pressemeddelelse.
Projektet befinder sig stadig på laboratorieniveau, men målet er at opskalere produktionen af økologiske aminosyrer til industrielle mængder i fremtiden. Næste skridt bliver at analysere næringsværdien af de fermenterede produkter gennem kemiske analyser og forsøg.
Flere artikler fra samme sektion
Overvældende interesse fra økologer for ny ordning, der skal give mere plads til naturen
Ansøgningsrunden for den nye ordning ’permanent ekstensivering’ er netop lukket, og interessen har været over alle forventninger. Noget tyder på at økologer er overrepræsenterede blandt de lodsejere, der har søgt ordningen, hvor arealer permanent tages ud af drift for at blive til ny natur.
Konsulent: Landbrugere skal næppe bekymre sig om forholdet mellem svampe og bakterier i jorden
Svampe og bakterier er vigtige komponenter i en sund dyrkningsjord, og mange regenerative ’skoler’ har bud på dyrkningsmetoder med fokus på svampe. Derfor har Innovationscenter for Økologisk Landbrug lavet et litteraturstudie, og forsøger at redegøre for, hvad der er op og ned i ’best practice’.
KMC-direktør: Der er ringe udsigt til økologisk kartoffelmel
Den voldsomme fremgang i produktionen af danske stivelseskartofler kommer ikke til at gavne økologien, spår KMC's direktør, Peter Burgaard. Vi har kigget på den økologiske kartoffelavls status i 2024, der efter år med nedgang nu har stabiliseret sig, alt imens målet har været at fordoble både arealet og udbyttet.