Annonce
Annonce
Produktionen af økologiske aminosyrer skal bane vejen for, at de økologiske grise og fjerkræ kan blive fodret med mindre protein. Foto: Jakob Brandt
Nyt projekt vil lave aminosyrer til økologiske dyr
I dag må økologisk landbrug ikke anvende frie aminosyrer, da de typisk produceres ved hjælp af genmodificerede organismer eller kemiske processer. Nu vil et forskerhold udvikle økologiske aminosyrer, hvilket ikke kun gavner dyrene, men også miljøet.
Økologiske grise og fjerkræ kan se frem til mere bæredygtigt foder, der mindsker udledningen af kvælstof til miljøet. Et nyt forskningsprojekt, finansieret af Organic RDD 10 under Landbrugsstyrelsen, vil nemlig udvikle metoder til at producere økologiske aminosyrer, som kan optimere fodersammensætningen og reducere behovet for proteinoverskud.
Projektet, der er et samarbejde mellem Aarhus Universitet og DTU, sigter mod at skabe foder med essentielle aminosyrer som lysin, threonin og methionin ved hjælp af fermentering med naturlige bakteriemutanter. Dette kan give landmænd mulighed for at fodre dyr mere effektivt og bæredygtigt uden at gå på kompromis med produktiviteten.
Produktionen af økologiske aminosyrer skal bane vejen for, at de økologiske grise og fjerkræ kan blive fodret med mindre protein, og at deres udskillelse af kvælstof i form af protein og aminosyrer, der ikke udnyttes, falder.
I dag må økologisk landbrug ikke anvende frie aminosyrer, da de typisk produceres ved hjælp af genmodificerede organismer eller kemiske processer. Det betyder, at økologiske grise og fjerkræ ofte får foder med et proteinoverskud for at sikre tilstrækkelige mængder af essentielle aminosyrer. Overskuddet udskilles dog til miljøet med dyrenes gødning og urin.
Naturlige løsninger og lokale råvarer
Forskerne anvender blandt andet bakterien Corynebacterium glutamicum, som naturligt kan fermentere råvarer med højt proteinindhold. Der eksperimenteres desuden med lokale alternativer frem for importerede råvarer som kinesisk soja for at understøtte bæredygtigheden.
"Vi kunne vælge at bruge kinesisk soja i processen, fordi det er billigt, men vi bør også se i retning af lokale råvarer med et højt proteinindhold," siger professor og projektleder Jan Værum Nørgaard i en pressemeddelelse.
Projektet befinder sig stadig på laboratorieniveau, men målet er at opskalere produktionen af økologiske aminosyrer til industrielle mængder i fremtiden. Næste skridt bliver at analysere næringsværdien af de fermenterede produkter gennem kemiske analyser og forsøg.
Flere artikler fra samme sektion
Fire års forsøg viser, at stribedyrkning har mange gavnlige effekter, men også visse udfordringer
Gennem fire år har Innovationscenter for Økologisk Landbrug og andre partnere undersøgt muligheder for og effekter ved stribedyrkning. Metoden har især vist sig at fremme funktionel biodiversitet, der kan sikre mere robuste udbytter.
Godsejer bliver en del af Naturmælk
Godsejer Ditlev von Littichau fra Tjele Gods er nu kommet med på listen over de 27 landmænd, der sammen ejer det økologiske mejeri Naturmælk. Dermed får mejeriet lukket det hul, som flere pensionerede økologer har efterladt sig i andelsmejeriet.
Landmænd kan få gratis tjek af deres bedrift i 2025
I år har konventionelle landmænd mulighed for et gratis omlægningstjek, hvis de overvejer økologien, mens økologer kan få et gratis udviklingstjek, hvis de ønsker at udvikle og fremtidssikre deres bedrift.