Annonce

Annonce

Nyt projekt vil lave aminosyrer til økologiske dyr

I dag må økologisk landbrug ikke anvende frie aminosyrer, da de typisk produceres ved hjælp af genmodificerede organismer eller kemiske processer. Nu vil et forskerhold udvikle økologiske aminosyrer, hvilket ikke kun gavner dyrene, men også miljøet.

06. januar 2025
Læsetid: 2 minutter
Høns spiser restprodukter i hønsegården på Hegnsholt

Produktionen af økologiske aminosyrer skal bane vejen for, at de økologiske grise og fjerkræ kan blive fodret med mindre protein. Foto: Jakob Brandt

Økologiske grise og fjerkræ kan se frem til mere bæredygtigt foder, der mindsker udledningen af kvælstof til miljøet. Et nyt forskningsprojekt, finansieret af Organic RDD 10 under Landbrugsstyrelsen, vil nemlig udvikle metoder til at producere økologiske aminosyrer, som kan optimere fodersammensætningen og reducere behovet for proteinoverskud.

Projektet, der er et samarbejde mellem Aarhus Universitet og DTU, sigter mod at skabe foder med essentielle aminosyrer som lysin, threonin og methionin ved hjælp af fermentering med naturlige bakteriemutanter. Dette kan give landmænd mulighed for at fodre dyr mere effektivt og bæredygtigt uden at gå på kompromis med produktiviteten.

Produktionen af økologiske aminosyrer skal bane vejen for, at de økologiske grise og fjerkræ kan blive fodret med mindre protein, og at deres udskillelse af kvælstof i form af protein og aminosyrer, der ikke udnyttes, falder.

I dag må økologisk landbrug ikke anvende frie aminosyrer, da de typisk produceres ved hjælp af genmodificerede organismer eller kemiske processer. Det betyder, at økologiske grise og fjerkræ ofte får foder med et proteinoverskud for at sikre tilstrækkelige mængder af essentielle aminosyrer. Overskuddet udskilles dog til miljøet med dyrenes gødning og urin.

Naturlige løsninger og lokale råvarer

Forskerne anvender blandt andet bakterien Corynebacterium glutamicum, som naturligt kan fermentere råvarer med højt proteinindhold. Der eksperimenteres desuden med lokale alternativer frem for importerede råvarer som kinesisk soja for at understøtte bæredygtigheden.

"Vi kunne vælge at bruge kinesisk soja i processen, fordi det er billigt, men vi bør også se i retning af lokale råvarer med et højt proteinindhold," siger professor og projektleder Jan Værum Nørgaard i en pressemeddelelse.

Projektet befinder sig stadig på laboratorieniveau, men målet er at opskalere produktionen af økologiske aminosyrer til industrielle mængder i fremtiden. Næste skridt bliver at analysere næringsværdien af de fermenterede produkter gennem kemiske analyser og forsøg.

Flere artikler fra samme sektion

Regenerativt jordbrug: Tre bud på hvordan man forstyrrer jorden mindst muligt

FAGLIGT TALT: Her er tre bud på, hvordan økologer kan bearbejde jorden efter de regenerative principper med minimal forstyrrelse og samtidig opnå kontrol med rodukrudt.

Innovationscenter vil dokumentere klimaaftrykket fra økologiske husdyr

Økologisk husdyrproduktion er kendetegnet ved mere græs og flere efterafgrøder i sædskiftet, færre dyr pr. hektar, en lavere mængde tildelt gødning, mindre foderimport og dyr på græs. Alle disse forhold kan have betydning for klimabelastningen fra produktionen.

09-04-2025 3 minutter Klima

De økologiske dyr står klar ved dørtrinnet - men nu frygter økologer for ulveangreb

I disse dage kommer økologiske dyr atter ud under åben himmel, men ulvens tilstedeværelse har i stigende grad vakt bekymring hos en række økologer med kvæg og får. De er i tvivl om, hvordan de skal forholde sig, hvis der er en ulv i nærheden.

09-04-2025 4 minutter Kvæg