Annonce
Annonce
Ny guide skal fjerne usikkerheder om aflivning af dyr på marken
En ny manual fra Fødevarestyrelsen skal gøre det klart for landmændene, hvad reglerne er, når de vil aflive et dyr på marken.

En ny model beskriver, hvordan et autoriseret slagteri kan stå for at slagte dyr på marken. Arkivfoto: Morten Telling
Det skabte tvivl om reglerne blandt landmænd, der afliver dyrene på marken inden transport til slagteriet, da Fødevarestyrelsen i sommer indskærpede, at det kun er reelt nødlidende dyr og dyr, der er uvante med at blive håndteret af mennesker, der kan slagtes efter reglerne for nødslagtning.
Nu er der imidlertid kommet en afklaring, idet Fødevarestyrelsen har udsendt en vejledning, der beskriver den nye model 'Gårdslagtning' for aflivning af dyr på marken.
Modellen betyder, at et autoriseret slagteri kan stå for at slagte dyr fra besætningen på den pågældende gård.
Slagtningen vil således foregå under slagteriets autorisation, og alle aktiviteter knyttet til den er slagteriets ansvar. Slagteriet skal sikre sig, at der på bedriften er mulighed for, at Fødevarestyrelsen kan foretage AM-kontrol af de relevante dyr, at der på bedriften er mulighed for hygiejnisk håndtering af dyrene i forbindelse med bedøvelse og afblødning, enten ved at der på bedriften er et passende område, fx et indhegnet eller befæstet område, eller ved at der er et mobilt alternativ.
Slagteriet skal etablere og beskrive procedurer for de enkelte aktiviteter, som f.eks. AM-kontrol, bedøvelse, afblødning, opsamling af blod m.v., transport af slagtekrop, tidsramme for aktiviteter m.m.
Landmanden og slagteriet kan aftale de nærmere praktiske detaljer om udførelse, ansvarsfordeling, økonomi m.v.
"Der har været en god dialog med Fødevarestyrelsen i
udarbejdelsen af vejledningen, vi er dog ærgerlige over, at frisk grønt græs
ikke accepteres som egnet underlag, men vi håber, at de, der gerne vil skyde
dyrene på marken, kan finde en løsning, hvor de tager et mobilt stabilt
underlag med, som dyret kan placeres ind over ved afblødningen. Vi mener også, at det er unødigt at kræve, at alle dyr skal AM-kontrolleres, hvis det eller de dyr, der skal slagtes, skal forblive i sin flok efter AM, indtil de aflives. Det burde være nok at kræve, at dyrene ikke får kontakt til nye dyr eller mennesker efter AM-kontrollen. Men nu må vi afvente nogle erfaringer med vejledningen, og så mødes vi med Fødevarestyrelsen igen til marts.," siger Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef hos Økologisk Landsforening, der har været i dialog med styrelsen om emnet siden i sommer.
Flere artikler fra samme sektion
Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”
En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.
Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise
Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.
15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone
Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.