Annonce

Annonce

Kalve og køer ses sammen i en flok. De går på græs.

En ny model beskriver, hvordan et autoriseret slagteri kan stå for at slagte dyr på marken. Arkivfoto: Morten Telling

Ny guide skal fjerne usikkerheder om aflivning af dyr på marken

En ny manual fra Fødevarestyrelsen skal gøre det klart for landmændene, hvad reglerne er, når de vil aflive et dyr på marken.

Det skabte tvivl om reglerne blandt landmænd, der afliver dyrene på marken inden transport til slagteriet, da Fødevarestyrelsen i sommer indskærpede, at det kun er reelt nødlidende dyr og dyr, der er uvante med at blive håndteret af mennesker, der kan slagtes efter reglerne for nødslagtning.

Nu er der imidlertid kommet en afklaring, idet Fødevarestyrelsen har udsendt en vejledning, der beskriver den nye model 'Gårdslagtning' for aflivning af dyr på marken. 

Modellen betyder, at et autoriseret slagteri kan stå for at slagte dyr fra besætningen på den pågældende gård. 

Slagtningen vil således foregå under slagteriets autorisation, og alle aktiviteter knyttet til den er slagteriets ansvar. Slagteriet skal sikre sig, at der på bedriften er mulighed for, at Fødevarestyrelsen kan foretage AM-kontrol af de relevante dyr, at der på bedriften er mulighed for hygiejnisk håndtering af dyrene i forbindelse med bedøvelse og afblødning, enten ved at der på bedriften er et passende område, fx et indhegnet eller befæstet område, eller ved at der er et mobilt alternativ.

Slagteriet skal etablere og beskrive procedurer for de enkelte aktiviteter, som f.eks. AM-kontrol, bedøvelse, afblødning, opsamling af blod m.v., transport af slagtekrop, tidsramme for aktiviteter m.m. 

Landmanden og slagteriet kan aftale de nærmere praktiske detaljer om udførelse, ansvarsfordeling, økonomi m.v.

"Der har været en god dialog med Fødevarestyrelsen i udarbejdelsen af vejledningen, vi er dog ærgerlige over, at frisk grønt græs ikke accepteres som egnet underlag, men vi håber, at de, der gerne vil skyde dyrene på marken, kan finde en løsning, hvor de tager et mobilt stabilt underlag med, som dyret kan placeres ind over ved afblødningen. Vi mener også, at det er unødigt at kræve, at alle dyr skal AM-kontrolleres, hvis det eller de dyr, der skal slagtes, skal forblive i sin flok efter AM, indtil de aflives. Det burde være nok at kræve, at dyrene ikke får kontakt til nye dyr eller mennesker efter AM-kontrollen. Men nu må vi afvente nogle erfaringer med vejledningen, og så mødes vi med Fødevarestyrelsen igen til marts.," siger Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef hos Økologisk Landsforening, der har været i dialog med styrelsen om emnet siden i sommer.

Læs vejledningen under emnet 'gårdslagtning' her.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg