Annonce

Annonce

En flok grise på marken

Fødevarestyrelsen er i dialog med andre organisationer om at finde en løsning på, hvordan aflivning af dyr på marken fremover kan ske, uden at det er i strid med EU-reglerne. Arkivfoto: Jakob Brandt

ØL går ind i sag om aflivning på marken

Fødevarestyrelsens indskærpelse af relgerne for aflivning på marken har skabt usikkerhed i landbruget, mener Økologisk Landsforening, som netop har holdt møde med styrelsen.

En udmelding fra Fødevarestyrelsen om aflivning af dyr på marken har skabt usikkerhed og røre i landbruget.

I juli indskærpede styrelsen reglerne på området, efter at den var blevet gjort opmærksom på, hvad der ifølge EU-regler er tilladt og ej. Det møder imidlertid kritik fra både Dyrenes Beskyttelse og Økologisk Landsforening (ØL), som mener, at aflivning på marken kan mindske dyrenes stress, og parterne holdt onsdag møde med styrelsen om sagen.

"Det er en sag, som foreningen allerede havde drøftelser med Fødevarestyrelsen om sidste år, og foreningen havde håbet, at der var landet en løsning, uden at der først skulle opstå denne limbo, hvor producenterne selvfølgelig bliver meget rystede over, at de ikke kan fortsætte deres nuværende praksis," siger Sybille Kyed, landbrugspolitisk chef i ØL.

Hun nævner, at flere producenter allerede har etableret sig med en kundekreds, der køber kød fra dyrene, baseret på argumentet om at de aflives på marken.

Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse, siger til dr.dk, at hun finder sagen "dybt problematisk":

"Vi ønsker det bedste for dyrene, og det er ikke det bedste for dem at udsætte dem for stress under transporten og for nye miljøer, lige inden de skal aflives."

Flere løsninger på bordet

På mødet gjorde Fødevarestyrelsen det klart, at den ønsker at finde en løsning på problemstillingen hurtigst muligt.

"På baggrund af mødet er ØL optimistisk, men vi mangler at se, hvad det helt konkret vil kræve at finde en løsning," siger Sybille Kyed og tilføjer:

"Djævlen ligger gemt i detaljen. ØL vil have skarpt øje på, at kravene er rimelige og realistiske og ikke gør det dyrere eller mere bureaukratisk for landmanden."

Det er stadig tilladt at nødaflive dyr på marken, hvis de er kommet slemt til skade, eller hvis de er så vilde, at de risikerer at gøre skade på sig selv ved indfangning eller transport. Der kan være tale om dyr, der har været brugt til naturpleje, og ikke er vant til at blive håndteret af mennesker.

Aflivningen på marken sker, ud fra overbevisningen om at det reducerer dyrenes stressniveau, i forhold til når man indfanger og transporterer dem til aflivning på et slagteri.

Mette Herskin, der bl.a. forsker i dyrs stressniveau i forbindelse med transport, siger til dr.dk, at såfremt skytten gør sit arbejde ordentligt, vil det være "mindre belastende" for dyret at blive skudt på marken.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg