Annonce

Annonce

En flok grise på marken

Fødevarestyrelsen er i dialog med andre organisationer om at finde en løsning på, hvordan aflivning af dyr på marken fremover kan ske, uden at det er i strid med EU-reglerne. Arkivfoto: Jakob Brandt

ØL går ind i sag om aflivning på marken

Fødevarestyrelsens indskærpelse af relgerne for aflivning på marken har skabt usikkerhed i landbruget, mener Økologisk Landsforening, som netop har holdt møde med styrelsen.

En udmelding fra Fødevarestyrelsen om aflivning af dyr på marken har skabt usikkerhed og røre i landbruget.

I juli indskærpede styrelsen reglerne på området, efter at den var blevet gjort opmærksom på, hvad der ifølge EU-regler er tilladt og ej. Det møder imidlertid kritik fra både Dyrenes Beskyttelse og Økologisk Landsforening (ØL), som mener, at aflivning på marken kan mindske dyrenes stress, og parterne holdt onsdag møde med styrelsen om sagen.

"Det er en sag, som foreningen allerede havde drøftelser med Fødevarestyrelsen om sidste år, og foreningen havde håbet, at der var landet en løsning, uden at der først skulle opstå denne limbo, hvor producenterne selvfølgelig bliver meget rystede over, at de ikke kan fortsætte deres nuværende praksis," siger Sybille Kyed, landbrugspolitisk chef i ØL.

Hun nævner, at flere producenter allerede har etableret sig med en kundekreds, der køber kød fra dyrene, baseret på argumentet om at de aflives på marken.

Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse, siger til dr.dk, at hun finder sagen "dybt problematisk":

"Vi ønsker det bedste for dyrene, og det er ikke det bedste for dem at udsætte dem for stress under transporten og for nye miljøer, lige inden de skal aflives."

Flere løsninger på bordet

På mødet gjorde Fødevarestyrelsen det klart, at den ønsker at finde en løsning på problemstillingen hurtigst muligt.

"På baggrund af mødet er ØL optimistisk, men vi mangler at se, hvad det helt konkret vil kræve at finde en løsning," siger Sybille Kyed og tilføjer:

"Djævlen ligger gemt i detaljen. ØL vil have skarpt øje på, at kravene er rimelige og realistiske og ikke gør det dyrere eller mere bureaukratisk for landmanden."

Det er stadig tilladt at nødaflive dyr på marken, hvis de er kommet slemt til skade, eller hvis de er så vilde, at de risikerer at gøre skade på sig selv ved indfangning eller transport. Der kan være tale om dyr, der har været brugt til naturpleje, og ikke er vant til at blive håndteret af mennesker.

Aflivningen på marken sker, ud fra overbevisningen om at det reducerer dyrenes stressniveau, i forhold til når man indfanger og transporterer dem til aflivning på et slagteri.

Mette Herskin, der bl.a. forsker i dyrs stressniveau i forbindelse med transport, siger til dr.dk, at såfremt skytten gør sit arbejde ordentligt, vil det være "mindre belastende" for dyret at blive skudt på marken.

Flere artikler fra samme sektion

Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort

ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.

Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige

Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.

20-11-2024 7 minutter Næringsstoffer,   Klima,   Bæredygtighed,   Biodiversitet

Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal

DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.

13-11-2024 7 minutter Klima