Annonce
Annonce
Ny gratis app giver overblik over efterafgrøder
En ny app giver et samlet overblik over efterafgrøde-arter og kan samtidig bruges til sammensætning af blandinger og beregning af udsædsmængder.

Ifølge projektleder Dennis Weigelt Pedersen er det blevet mere almindeligt at lave sine egne efterafgrødeblandinger - og det kan en ny app nu hjælpe med. Foto: Malthe Karstensen.
Innovationscenter for Økologisk Landbrug har for nylig lanceret appen med det sigende navn "Efterafgrøder". Det skriver centeret på sin hjemmeside.
Appen indeholder bl.a. et efterafgrødekatalog med en oversigt over og viden om alle de arter, man som landmand kan bruge som efterafgrøder. Her kan man også sortere dem ud fra deres egenskaber, f.eks. arternes vinterfasthed.
Ifølge projektleder Dennis Weigelt Pedersen har landmændene manglet et sted, hvor den tilgængelige viden om efterafgrøder var samlet.
”Indtil nu har den viden boet i forskellige bøger og dokumenter, som man måske ikke lige har haft adgang til, men nu kan alle landmænd gratis hente den nye app og bruge den til at få svar på, hvilke arter, der egner sig bedst til at så hvornår, og hvordan de bedst kan fungere i blandinger med andre arter,” udtaler Dennis Weigelt Pedersen.
Tilpas egne blandinger
Både de konventionelle og de økologiske landmænd kan få glæde af det nye værktøj, som kan hjælpe landmændene med at optimere egne efterafgrødeblandinger.
”De seneste par årtier har vi set en udvikling, hvor efterafgrøder er gået fra at være noget, mange landmænd følte sig tvunget til at have, til at være noget, rigtigt mange dyrker ganske frivilligt og ud fra et agronomisk formål, fordi efterafgrøder har et stort potentiale, når det for eksempel gælder om at holde på næringsstoffer, fiksere kvælstof eller undertrykke ukrudt. Det er blevet meget mere almindeligt at bruge efterafgrøder som et aktivt virkemiddel på sin bedrift og at lave sine egne efterafgrødeblandinger,” vurderer Dennis Weigelt Pedersen
Appen indeholder bl.a. en funktion, hvor man kan se, hvordan forholdet mellem arterne bør være, og med hvilken udsædsmængde, de skal sås, når man laver sine egen blandinger.
”En lang række landmænd og rådgivere har bidraget til at gå i front her ved at lave forsøg og dele deres viden, så vi sammen har kunnet lave en app, der samler den viden, der skal til for at få de bedst mulige efterafgrøder,” siger Dennis Weigelt Pedersen.
Appen er udviklet i projektet ”Kraftige efterafgrøder”, som er støttet af Promilleafgiftsfonden for landbrug.
Flere artikler fra samme sektion
Årets første tilfælde af fuginfluenza rammer hobbybesætning
I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne.
Ko med kalv-systemer vinder indpas i større malkebesætninger: »Det her er meget sjovere at passe«
Flere og flere kvægbesætninger forsøger i disse år at holde kalvene længst muligt hos deres ko eller en ammetante. Det kræver nye måder at indrette staldene på, men kan til gengæld give bedre dyrevelfærd og mere fleksibilitet i arbejdstiden.
Vildsvinebesøg hos økogrise kostede landmand næsten 300.000 kr.
Efter et uventet ornebesøg hos en flok fritgående økogrise måtte en landmand aflive dyrene, og den øvrige besætning fik seks ugers salgsstop. Det kostede op mod 300.000 kr., men kunne være blevet meget dyrere.