Annonce

Annonce

Et nærbillede af kløvergræs

Kløver er bærer af proteinet i marken og er den egentlige kvælstofmotor. Foto: Colourbox

Nu skal der være kløver, så langt øjet rækker

FAGLIGT TALT: Kløveren i græsmarkerne skal fylde det hele, for at sikre et højt udbytte i sæson 2021.

Af: Erik Kristensen, økologikonsulent ved ØkologiRådgivning Danmark

Det er nu. Kløveren i græsmarkerne skal fylde det hele, for at sikre et højt udbytte i sæson 2021. Kløver er bærer af proteinet i marken og er den egentlige kvælstofmotor.

Kløver har også en signifikant positiv virkning på mælkeydelsen: Forsøg fra Foulum hvor alene kløverprocenten i grovfoderrationen er ændret, viser en ydelsesstigning på 0,6-0,7 kg. mælk (EKM) pr. dag ved at gå fra en ration med 25 pct. kløver til en ration med 40 pct. kløver uafhængigt af grovfoderets fordøjelighed.

Derfor er det vigtigt med en høj kløverprocent i efteråret, så vi går ind i den nye sæson med en stor pulje til at tære af. Gødskning sætter kløveren tilbage og fremmer rajgræsserne.

Jeg var på besøg hos Martin Langbo i Aulum, der tildeler hele kløvergræsmarkens gylleration på én gang i det tidlige forår. 50-60 tons pr. hektar. Det har mange fordele.

Udnyttelsen af gyllen er langt højere i foråret end om sommeren. Gyllevognen har kun én overkørsel. Og så bliver udbyttet i første slæt altid kanon.

Rajgræssernes egentlige vækstpotentiale er i foråret og ved den store tildeling opnås et meget stort første slæt, som altid fungerer bedre i foderrationen end de øvrige slæt. Kløverens egentlige vækstpotentiale er i sommerperioden. Her skal den have fred til at yde og lave protein.

Strategien kræver, at der kan opbevares meget store mængder gylle gennem vinteren. Martin Langbo har kapacitet til halvandet år. Og der er virkelig meget kløver derude, klar til høst. Skårlæggerens stubhøjde er sat til 7-8 cm, så genvæksten af græsset er sikret inden vinter. Nu venter han blot på et par gode solskinsdage, så det sidste slæt kan komme i hus.

Flere artikler fra samme sektion

Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort

ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.

Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige

Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.

20-11-2024 7 minutter Næringsstoffer,   Klima,   Bæredygtighed,   Biodiversitet

Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal

DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.

13-11-2024 7 minutter Klima