Annonce

Annonce

Nu skal der være kløver, så langt øjet rækker

FAGLIGT TALT: Kløveren i græsmarkerne skal fylde det hele, for at sikre et højt udbytte i sæson 2021.

02. oktober 2020
Læsetid: 2 minutter
Et nærbillede af kløvergræs

Kløver er bærer af proteinet i marken og er den egentlige kvælstofmotor. Foto: Colourbox

Af: Erik Kristensen, økologikonsulent ved ØkologiRådgivning Danmark

Det er nu. Kløveren i græsmarkerne skal fylde det hele, for at sikre et højt udbytte i sæson 2021. Kløver er bærer af proteinet i marken og er den egentlige kvælstofmotor.

Kløver har også en signifikant positiv virkning på mælkeydelsen: Forsøg fra Foulum hvor alene kløverprocenten i grovfoderrationen er ændret, viser en ydelsesstigning på 0,6-0,7 kg. mælk (EKM) pr. dag ved at gå fra en ration med 25 pct. kløver til en ration med 40 pct. kløver uafhængigt af grovfoderets fordøjelighed.

Derfor er det vigtigt med en høj kløverprocent i efteråret, så vi går ind i den nye sæson med en stor pulje til at tære af. Gødskning sætter kløveren tilbage og fremmer rajgræsserne.

Jeg var på besøg hos Martin Langbo i Aulum, der tildeler hele kløvergræsmarkens gylleration på én gang i det tidlige forår. 50-60 tons pr. hektar. Det har mange fordele.

Udnyttelsen af gyllen er langt højere i foråret end om sommeren. Gyllevognen har kun én overkørsel. Og så bliver udbyttet i første slæt altid kanon.

Rajgræssernes egentlige vækstpotentiale er i foråret og ved den store tildeling opnås et meget stort første slæt, som altid fungerer bedre i foderrationen end de øvrige slæt. Kløverens egentlige vækstpotentiale er i sommerperioden. Her skal den have fred til at yde og lave protein.

Strategien kræver, at der kan opbevares meget store mængder gylle gennem vinteren. Martin Langbo har kapacitet til halvandet år. Og der er virkelig meget kløver derude, klar til høst. Skårlæggerens stubhøjde er sat til 7-8 cm, så genvæksten af græsset er sikret inden vinter. Nu venter han blot på et par gode solskinsdage, så det sidste slæt kan komme i hus.

Flere artikler fra samme sektion

Årets første tilfælde af fuginfluenza rammer hobbybesætning

I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne.

02-04-2025 4 minutter Fugleinfluenza

Ko med kalv-systemer vinder indpas i større malkebesætninger: »Det her er meget sjovere at passe«

Flere og flere kvægbesætninger forsøger i disse år at holde kalvene længst muligt hos deres ko eller en ammetante. Det kræver nye måder at indrette staldene på, men kan til gengæld give bedre dyrevelfærd og mere fleksibilitet i arbejdstiden.

31-03-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Kvæg

Vildsvinebesøg hos økogrise kostede landmand næsten 300.000 kr.

Efter et uventet ornebesøg hos en flok fritgående økogrise måtte en landmand aflive dyrene, og den øvrige besætning fik seks ugers salgsstop. Det kostede op mod 300.000 kr., men kunne være blevet meget dyrere.

29-03-2025 5 minutter Grise