Annonce
Annonce
"Det vigtigste har for mig været, at de landmænd, som ønsker at slagte deres dyr på gården, får mulighed for det, uden at vi går på kompromis med fødevaresikkerheden," siger fødevareminister Mogens Jensen (S). Arkivfoto: Økologisk Landsforening
Nu bliver det lovligt at få slagtet dyr på gården
Der er en løsning på vej til de landmænd, der vil aflive dyr på marken.
Fra 1. januar får landmænd mulighed for at aflive og slagte deres dyr på gården. De skal blot etablere et egnet område på gården, hvor et autoriseret slagteri kan aflive og afbløde dyrene, inden de bliver sendt til forarbejdning på slagteriet.
Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.
"Vi har nu en
løsning, som tilgodeser de landmænd, der ønsker at slagte på egen gård. Hvis
man som landmand eksempelvis ikke ønsker at transportere sine dyr til et
slagteri, så skal man selvfølgelig have mulighed for det," siger fødevareminister Mogens Jensen (S).
I sommeren 2019 præciserede Fødevarestyrelsen, at det ikke er tilladt at slagte på marken for derefter at sende de slagtede dyr til et slagteri, medmindre der er tale om nødslagtning. Fødevarestyrelsen har efter ministerens ønske siden arbejdet på at finde alternativer for de landmænd, der ikke ønsker at transportere deres dyr levende til slagteriet.
Ministeren pointerer, at slagteriet har ansvaret for, at både dyrevelfærd og hygiejne er i orden, når landmanden vælger gårdslagtning. Slagtningen vil også være omfattet af Fødevarestyrelsens kontrol. Der bliver ikke stillet krav om et egentligt slagteområde hos landmanden. Det er slagteriets ansvar, at bedøvelse og afblødning foregår hygiejnisk forsvarligt.
"Det vigtigste har for mig været, at de landmænd, som ønsker at slagte deres dyr på gården, får mulighed for det, uden at vi går på kompromis med fødevaresikkerheden," siger Mogens Jensen.
Den nye mulighed er udviklet i samarbejde med branche- og interesseorganisationer. En af disse organisationer er Økologisk Landsforening (ØL), der har arbejdet for at gøre det muligt at slagte dyr på gården og spare dem for turen til slagteriet.
"Vi er glade for at ministeriet har sat sig for at finde en løsning. De endelige krav kender vi endnu ikke, men vi forventer, at det bliver en løsning, som alle bruge, og vi lægger vægt på, at det fortsat er muligt at skyde dyrene på frisk rent græs, fordi det er det mest naturlige for dyret," siger Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef i ØL.
Det er stadig tilladt at nødslagte dyr uden for et slagteri, hvis dyrene har været udsat for en ulykke og derfor af hensyn til dyrevelfærden ikke kan transporteres til slagteriet. Det er endvidere muligt at slagte uden for slagteri, hvis dyrene er så vilde, at de risikerer at forvolde skade på sig selv eller på mennesker ved transport til slagteri. Såkaldt hjemmeslagtning til egen husholdning er også fortsat tilladt.
Flere artikler fra samme sektion
Overvældende interesse fra økologer for ny ordning, der skal give mere plads til naturen
Ansøgningsrunden for den nye ordning ’permanent ekstensivering’ er netop lukket, og interessen har været over alle forventninger. Noget tyder på at økologer er overrepræsenterede blandt de lodsejere, der har søgt ordningen, hvor arealer permanent tages ud af drift for at blive til ny natur.
Konsulent: Landbrugere skal næppe bekymre sig om forholdet mellem svampe og bakterier i jorden
Svampe og bakterier er vigtige komponenter i en sund dyrkningsjord, og mange regenerative ’skoler’ har bud på dyrkningsmetoder med fokus på svampe. Derfor har Innovationscenter for Økologisk Landbrug lavet et litteraturstudie, og forsøger at redegøre for, hvad der er op og ned i ’best practice’.
KMC-direktør: Der er ringe udsigt til økologisk kartoffelmel
Den voldsomme fremgang i produktionen af danske stivelseskartofler kommer ikke til at gavne økologien, spår KMC's direktør, Peter Burgaard. Vi har kigget på den økologiske kartoffelavls status i 2024, der efter år med nedgang nu har stabiliseret sig, alt imens målet har været at fordoble både arealet og udbyttet.