Annonce
Annonce
På den nye mobile melfabrik fra Gl. Buurholt formales kornet i en rigtig stenkværn, og firmaets indehaver, Visti Møller, oplyser, at anlægget kan håndtere alle kornarter. Dog skal enkorn, spelt og havre være afskallet. PR-foto
Mobilt mølleri skal male mel til de økologiske landmænd
Økologiske landmænd kan nu løfte værdien af deres korn ved at få malet deres eget korn til mel ude på gårdene og pakket den poser til direkte videresalg.
Firmaet Gl. Buurholt, der har specialiseret sig i mobile såsædsrenserier, er snart klar til at rykke ud på gårdene med Danmarks første mobile melfabrik til produktion af økologisk bagemel.
For få år siden lancerede selskabet en mobil afskaller, og med den nye 'mobile melfabrik' er Gl. Buurholt nu klar med et nyt tilbud til de økologer, som i forvejen får renset deres korn via en af virksomhedens i alt 14 mobile anlæg.
"Med vores nye, mobile melfabrik henvender vi os til økologiske landmænd over hele landet, som vil løfte værdien af deres kornafgrøder ved at få kornet malet og pakket til videresalg," siger Visti Møller, der ejer Gl. Buurholt.
Landmændene skal selv stå for salget af det økologiske mel, som formentlig typisk vil blive solgt i lokalområdet, hvor både privatpersoner og professionelle køkkener ofte er villige til at betale en højere pris for lokale produkter.
"En ikke uvæsentlig fordel for vore kunder vil være, at den nye melfabrik bliver fødevaregodkendt. Da melet afleveres færdigpakket til kunden, kan han eller hun videresælge det uden at involvere fødevaremyndighederne," siger Visti Møller, som endnu ikke er færdig med at regne på, hvor meget Gl. Buurholt skal have for at male og pakke et kg mel for at sikre, at produktionen både bliver en sund forretning for landmanden og Gl. Buurholt.
Aftagerne kan eksempelvis være gårdbutikker, bagerier, lokale dagligvarebutikker og torvemarkeder, men også efterskoler og højskoler, som ønsker at servere hjemmebagt, økologisk brød af lokalt dyrket korn for deres elever.
Birgitte Jørgensen, chefkonsulent i Økologisk Landsforening ser spændende perspektiver i det mobile mølleri, som rammer lige ind i en stærk forbrugertrend i retning af lokale varer.
"Det nye mølleri kan være med til at åbne døren
til øget lokalt salg for flere økologer, som ikke driver eget mølleri. Vi ved,
at mange forbrugere er villige til at betale mere for lokale varer fra
navngivne producenter frem for at købe anonyme melprodukter, hvor man ikke får
den gode historie med i købet, så hvis ikke produktionsprisen for melet bliver
for høj, kan der ligge en interessant indtjeningsmulighed for landmanden,"
siger Birgitte Jørgensen.
En genvej til flere lokale melprodukter
"Ved at tilbyde at komme ud på gårdene og male økologisk korn vil vi gøre det nemmere for landmændene at udnytte den aktuelle trend, hvor flere og flere forbrugere efterspørger lokalt producerede, økologiske fødevarer," siger Visti Møller, hvis største udfordring under indretningen af det mobile mølleri har været at få plads til alt det nødvendige udstyr på den trods alt begrænsede plads.
"For at
gøre det endnu nemmere for vore kunder, omfatter vores melfabrik også en
pakkemaskine, så vi straks kan pakke melet i poser med henholdsvis to, fem eller
12,5 kg," siger han.
På den måde kan det mobile mølleri også være en løsning for ejere af små gårdmøllerier, som gerne vil være fri for selv at male og pakke mel i 12,5 kg-sække til foodservicebranchen.
Som en ekstra service tilbyder Gl. Buurholt også at hjælpe landmændene med at få fremstillet deres egne labels, hvor de kan fortælle den særlige historie, der knytter sig til de enkelte produkter, som erfaringsmæssigt er stimulerende for salget. Men landmanden skal selv sætte deres labels på melposerne, og i den forbindelse minder Birgitte Jørgensen om, at påsætning af etiketter skal ske i samme proces som pakningen, og at landmanden skal godkendes til detailsalg af fødevaremyndighederne og til engrossalg, hvis melet bliver solgt til kunder i foodservice-branchen.
Den mobile mølle kan håndtere alle kornarter
Den nye melfabrik kan håndtere alle kornarter. Dog skal enkorn, spelt og havre være afskallet, inden det via en snegl føres ind i anlægget. Her kører kornet først igennem diverse rensere og en såkaldt destoner til frarensning af sten, glas og metal.
Herefter er kernerne klar til selve formalingen i en rigtig stenkværn. Det nymalede mel bliver sigtet, inden det når pakkemaskinen. Stenkværnen kan male ca. 500 kg mel i timen, og hvis alt skal pakkes i små detailpakker, bliver det formentlig pakkemaskinen, som bliver flaskehalsen.
Flere artikler fra samme sektion
Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort
ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.