Annonce

Annonce

Mads Pilgaard demonstrerer skårlægning af vårbyg

Mads Pilgaard demonstrerer skårlægning af vårbyg hos Jan og Mads Volmar, der driver 380 ha økologisk planteavl ved Brande. Foto: Mikkel Vognæs Foto: Mikkel Vognæs

Mange vil skårlægge korn i år

Mads Pilgaard sidder på skårlæggeren fra tidlig morgen til langt ud på aftenen i disse uger. Skårlægning af økologisk korn er en ny trend, og kunderne står i kø.

Ordrebogen er fuld, og maskinstationsejer Mads Pilgaard kæmper en brav kamp for at gøre alle kunder tilfredse, dvs. sørge for, at alle har korn at tærske hver dag i det gode høstvejr, men puslespillet er ikke altid let at få til at gå op.

"Der har været megen snak om skårlægning de senere år, men nu sker der virkelig noget. Interessen vokser og opgaverne bliver flere og flere," fortæller Pilgaard, der i øjeblikket entrer den canadiske Mac Don skårlægger kl. 6 om morgenen og først forlader den igen kl. 21.

Han driver maskinstationen som enmandsfirma. Skårlæggeren er ikke hans egen, men tilhører Farre Grovfoder Forsyning. Han har kørt den i fire år nu og har opnået stor erfaring med, hvordan den skal arbejde for at levere et godt resultat.

"Man kan let lave noget skrammel," siger han; "det gælder om at kunne læse marken rigtigt."

Han budgetterer med at skårlægge 50 ha om dagen - måske ender det med 60. I år har der ikke været bud efter ham til at skårlægge økologisk fr-græs, og det giver heldigvis luft til at tage mere korn ind.

Også ØkologiRådgivning Danmarks planterådgivere mærker den stigende interesse og arrangerede i sidste uge en demonstration af teknikken hos Jan og Mads Volmar, Frydensbjerg i Brande, i samarbejde med Økologisk Landsforening.

30 økologiske landmænd deltog, og omkring halvdelen af dem forventer selv at skårlægge mindst en mark i år.

"Det er overraskende mange, men det er positivt, at flere vil afprøve metoden, så vi får erfaringer med fordele og ulemper i praksis," siger Michael Tersbøl.

"Og det stopper ikke her. Næste spørgsmål bliver, om det også giver mening at skårlægge bælgsæd til modenhed," siger han.

Flere artikler fra samme sektion

Artsrige græsblandinger har flere fordele på de økologiske kvægbedrifter - men hvilke er bedst?

Græsmarksblandinger med en stor diversitet og et balanceret indhold af græs, urter og bælgplanter kan have mange positive effekter, bl.a. kan de sikre stabile udbytter. Nyt projekt vil finde frem til de bedste blandinger.

01-05-2024 3 minutter Kvæg,   Afgræsning,   Biodiversitet

Nyt projekt vil udbrede den bedste praksis for landmandens økonomi

I et nyt projekt vil Innovationscenter for Økologisk Landbrug stille skarpt på landmandens økonomi og afdække, hvilke tiltag på bedrifterne der fører til de bedste resultater på bundlinjen.

01-05-2024 3 minutter Økonomi,   Nyt fra Icoel

Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang

To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.

27-04-2024 10 minutter Skovlandbrug