Annonce

Annonce

Lokal vindmøllestrøm skal gøre biogas grønnere

Den danske biogasproduktion skal gøres grønnere ved at forsyne anlæggene med mere strøm fra lokale, privateejede vindmøller. Det skal et nyt projekt hjælpe med.

27. januar 2022
Læsetid: 2 minutter
Et træ uden blade ses i forgrunden - i mellemgrunden ses en mark og i baggrunden ses en vindmølle

Ejere af private vindmøller oplever lige nu, at den grønne energi, som deres vindmøller producerer, ofte er urentabel. I stedet for at sælges til en lav pris kan strømmen bruges til at opnå en biogasproduktion med større udbytte end i dag. Foto: Colourbox

Lokale vindmøller skal effektivisere den danske biogasproduktion ved at forsyne anlæggene med grøn strøm. Det skriver Aarhus Universitet.

I et nyt projekt - H2GreenGas, som er støttet af Energy Cluster Denmark - skal eksperter og interessenter undersøge, hvordan strøm fra de lokale vindmøller kan udnyttes til at spalte vand og danne brint. Denne brint kan bruges i biogasanlæg for at omdanne den CO2, som anlæggene producerer, til metan. Processen betegnes som biometanisering og resulterer i bedre kvalitet og anvendelighed af den producerede biogas.

»Biogas har et højt indhold af CO2, som vi forventer bliver en værdifuld kilde til grøn CO2 i en fremtid uden tilgang til fossile kulbrinter. Hvis vi via opgradering kan nyttiggøre den som grønt metan, er der et stort potentiale for at øge mængden af grøn gas i nettet og dermed fortrænge fossil naturgas,« siger Thomas Lundgaard, specialkonsulent ved Institut for Bio- og Kemiteknologi, Aarhus Universitet, til universitetets hjemmeside.

Selvom der fortsat er flere ubesvarede spørgsmål, nærmer man sig noget, der er modent til anvendelse i fuld skala, fortæller han.

Uvishederne handler dog ikke kun om at få teknologien til at fungere optimalt, men også om at finde gangbare forretningsmodeller for vindmølleejerne. Projektet skal derfor afdække, hvilken økonomisk betydning konceptet - også kaldt Power-to-Gas - kan få for både mølleejere og biogasanlæg, og dermed hvordan det vil påvirke det økonomiske incitament for opførelse af nye vindmøller.

»Ejere af private vindmøller oplever lige nu, at den grønne energi, som deres vindmøller producerer, ofte er urentabel. I stedet for at sælges til en lav pris kan strømmen bruges til at opnå en biogasproduktion med større udbytte end i dag. På den måde kan Power-to-Gas blive en win-win-teknologi, der både forbedrer rentabiliteten og gør den grønne biogasproduktion endnu grønnere,« siger projektleder Laura M. Agneessens fra Teknologisk Institut.

Flere artikler fra samme sektion

Årets første tilfælde af fuginfluenza rammer hobbybesætning

I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne.

02-04-2025 4 minutter Fugleinfluenza

Ko med kalv-systemer vinder indpas i større malkebesætninger: »Det her er meget sjovere at passe«

Flere og flere kvægbesætninger forsøger i disse år at holde kalvene længst muligt hos deres ko eller en ammetante. Det kræver nye måder at indrette staldene på, men kan til gengæld give bedre dyrevelfærd og mere fleksibilitet i arbejdstiden.

31-03-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Kvæg

Vildsvinebesøg hos økogrise kostede landmand næsten 300.000 kr.

Efter et uventet ornebesøg hos en flok fritgående økogrise måtte en landmand aflive dyrene, og den øvrige besætning fik seks ugers salgsstop. Det kostede op mod 300.000 kr., men kunne være blevet meget dyrere.

29-03-2025 5 minutter Grise