Annonce

Annonce

En ung gartner står og klør sig i skægget i et drivhus

En korrekt udfyldt logbog kan hjælpe dig gennem økologikontrollen uden anmærkninger. Foto: Colourbox

Lær at elske din logbog

FAGLIGT TALT: Har du styr på din logbog, bliver om ikke verden eller arbejdsgangen så i hvert fald økologikontrollen lidt nemmere.

At få udfyldt din logbog kan være en træls opgave. Men det er søreme vigtigt, og får du udfyldt den ordentligt, kan den gøre forskellen på, om der er en anmærkning eller ej på din økokontrol.

Det er kontrollantens vurdering på kontroldagen, der bliver ført videre i systemet. Derfor er det vigtig at få redegjort for dine faglige beslutninger, mens du husker dem. For eksempel i forbindelse med ud- og indbinding, hvor vejr og vind kan være de store udfordringer. Dette forår har været temmelig vådt i april, så hvis det har været din begrundelse for at holde dyrene inde lidt efter d. 15. april, eller kløvergræsset manglende vækst, er billeder af vand i marken, lav græsvækst, køre-spor eller skærmklip fra DMI gode hjælpemidler.

Jeg anerkender til fulde, at det er bøvlet og besværligt at huske i din travle hverdag, så derfor kan du med fordel dele ansvaret med en betroet medarbejder - så er det også vigtigt, at logbogen ligger et sted, hvor den er nemt tilgængelig for alle. Nogle har logbogen i en maylandkalender, andre har den i et dokument på staldcomputeren. Måske staldcomputeren efterhånden er det nemmeste mht. behovet for billeddokumentation af dagligdagen.

En anden god ting til logbogen kan være en skriftlig vurdering fra dyrlægen af et bestemt dyr. Har du et dyr i stalden, der på et tidspunkt har haft en skade, men nu er normalt fungerende og i fint huld, er dyrlægens udtalelse god at have liggende, skulle en kontrollant stille spørgsmål til dyrets velfærd.

Slutteligt kan du gøre dig selv den tjeneste, at du en gang årligt sætter dig og læser i Vejledningen for Økologisk Jordbrug. Den bliver opdateret i det tidlige forår og er din mulighed for at undgå dumme overtrædelser.

Et konkret eksempel er bl.a. formuleringen om, at kvæget skal være ude i minimum seks lyse timer - en gammel, kendt formulering. Den blev lavet om i 2022 til, at de skal have mest mulig afgræsning med mulighed for selv at vælge, om de vil være inde eller ude. Er det ikke muligt, er det godt at have ved logbogen din strategi for årets afgræsning.

Så lær at elske din logbog. Så bliver om end ikke verden eller arbejdsgangen, men i hvert fald økologikontrollen lidt nemmere.

Flere artikler fra samme sektion

Pesticid på konventionelle majs gør maskinførere syge: Melder om hovedpine, kvalme og opkast

Næsten hver femte maskinstation har oplevet, at chauffører blev syge, når de arbejdede med konventionelle majs, som er bejdset med pesticidet Korit. Midlet er forbudt i Danmark, men kommer alligevel hertil via et hul i lovgivningen. Ifølge Økologisk Landsforening bekræfter det behovet for at udbrede økologien.

13-05-2024 9 minutter Pesticider,   Planteavl

30 års data viser, hvordan klimaet har ændret sig i Midtjylland

De seneste 30 år har budt på højere temperaturer og øgede mængder nedbør i Midtjylland, viser data fra en vejrstation ved Foulum. Det stiller krav til landbrugets omstillingsevne, siger forsker.

08-05-2024 3 minutter Klima,   Forskning

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd