Annonce
Annonce
En korrekt udfyldt logbog kan hjælpe dig gennem økologikontrollen uden anmærkninger. Foto: Colourbox
Lær at elske din logbog
FAGLIGT TALT: Har du styr på din logbog, bliver om ikke verden eller arbejdsgangen så i hvert fald økologikontrollen lidt nemmere.
At få udfyldt din logbog kan være en træls opgave. Men det er søreme vigtigt, og får du udfyldt den ordentligt, kan den gøre forskellen på, om der er en anmærkning eller ej på din økokontrol.
Det er kontrollantens vurdering på kontroldagen, der bliver ført videre i systemet. Derfor er det vigtig at få redegjort for dine faglige beslutninger, mens du husker dem. For eksempel i forbindelse med ud- og indbinding, hvor vejr og vind kan være de store udfordringer. Dette forår har været temmelig vådt i april, så hvis det har været din begrundelse for at holde dyrene inde lidt efter d. 15. april, eller kløvergræsset manglende vækst, er billeder af vand i marken, lav græsvækst, køre-spor eller skærmklip fra DMI gode hjælpemidler.
Jeg anerkender til fulde, at det er bøvlet og besværligt at huske i din travle hverdag, så derfor kan du med fordel dele ansvaret med en betroet medarbejder - så er det også vigtigt, at logbogen ligger et sted, hvor den er nemt tilgængelig for alle. Nogle har logbogen i en maylandkalender, andre har den i et dokument på staldcomputeren. Måske staldcomputeren efterhånden er det nemmeste mht. behovet for billeddokumentation af dagligdagen.
En anden god ting til logbogen kan være en skriftlig vurdering fra dyrlægen af et bestemt dyr. Har du et dyr i stalden, der på et tidspunkt har haft en skade, men nu er normalt fungerende og i fint huld, er dyrlægens udtalelse god at have liggende, skulle en kontrollant stille spørgsmål til dyrets velfærd.
Slutteligt kan du gøre dig selv den tjeneste, at du en gang årligt sætter dig og læser i Vejledningen for Økologisk Jordbrug. Den bliver opdateret i det tidlige forår og er din mulighed for at undgå dumme overtrædelser.
Et konkret eksempel er bl.a. formuleringen om, at kvæget skal være ude i minimum seks lyse timer - en gammel, kendt formulering. Den blev lavet om i 2022 til, at de skal have mest mulig afgræsning med mulighed for selv at vælge, om de vil være inde eller ude. Er det ikke muligt, er det godt at have ved logbogen din strategi for årets afgræsning.
Så lær at elske din logbog. Så bliver om end ikke verden eller arbejdsgangen, men i hvert fald økologikontrollen lidt nemmere.
Flere artikler fra samme sektion
Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort
ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.