Kvaliteten af halm har indflydelse på kalvenes sundhed

FAGLIGT TALT: Prioriter din bedste halm til de helt små kalve og undgå luftvejslidelser.

26. august 2020
Læsetid: 2 minutter
Køer og kalve i halm i en stald - besøgende ses i baggrunden
Kalven har naturlige forsvarsmekanismer i luftrøret mod støv, men bliver påvirkningen for stor, kan kalven udvikle allergiske reaktioner, som vi ser som vejrtrækningsproblemer. Foto: Irene Brandt

Af: Birgitte Kjemtrup Høyer, kvægrådgiver i ØkologiRådgivning Danmark

Nogle steder i landet har de sidste uger af august 2020 været våde og har således besværliggjort tør bjergning af den sidste halm. Halmens kvalitet har stor indflydelse på kalvenes luftveje, ligesom træk også har det.

Støv i halm er en fællesbetegnelse for:

  • Svampesporer

  • Pollen

  • Bakterier

  • Actinomyceter

  • Mykotoksiner (giftigt affaldsprodukt fra nedbrydelse af mug)

Partiklerne varierer i størrelse og antal, men fælles for dem alle er, at halm af ringere kvalitet har højere forekomster. Kalve i alderen 0-3 uger ligger ned 80-90 pct. af døgnet og har således mulen helt tæt nede i, eller tæt på, halmen. Kalven har naturlige forsvarsmekanismer i luftrøret mod støv, men bliver påvirkningen for stor, kan kalven udvikle allergiske reaktioner, som vi ser som vejrtrækningsproblemer.

Når man strør sine kalve, skal man, lige inden man strør igen, kunne sidde i boksen i sine hvide underhylere uden at blive våd i bagen, og der skal være en mængde, så når kalven ligger ned ikke har synlige ben. At kalven kan putte sig, modvirker at den fryser og får træk.

De helt små kalve har derfor det største behov i besætningen for det rene, gode halm.