Annonce
Annonce
Bjarne Nebels køer malker i fem år, hvor gennemsnittet for økologiske Dansk Holstein-køer kun er tre år. Kom til åbent møde på hans gård og hør mere om, hvordan han gør. Arkivfoto: Karen Munk Nielsen
Kom til møde om sundhed hos den ældre malkeko
Pressemeddelelse
Økologisk Landsforening sætter spot på malkekøers levealder og en bekymring, der følger med ældre køer: mælkekvalitet og højt celletal. Det sker ved et åbent staldmøde i Them den 1. maj.
Hvis man kan hæve malkekøernes alder, er det godt for både økonomi og økologi. Holdbare køer er udtryk for sundhed og velfærd i besætningen, og en lav udskiftning er godt for både klima og pengepung. Det er nemlig dyrt at opdrætte nye køer – både målt i kroner og i drivhusgassen metan.
Med ældre køer følger desværre også en risiko for højt celletal, og yversundheden kan være udfordret.
Derfor sætter Økologisk Landsforening fokus på dette emne ved et arrangement onsdag den 1. maj hos økologisk mælkeproducent Bjarne Nebel, Sepstrup Vestergaard ved Them.
Bjarne Nebels køer malker i fem år, hvor gennemsnittet for økologiske Dansk Holstein-køer kun er tre år. På den måde får Bjarne i runde tal 20.000 kg mælk mere ud af hver kælvekvie, han opdrætter. Det er godt for både mælkens klimaaftryk og for økonomien.
Sepstrup Vestergaard - Nøgletal januar 2019
Bjarne Nebel driver Sepstrup Vestergaard med 120 DH-malkekøer.
Årsydelse, kg EKM
- Sepstrup: 10.547
- Gns. DH, øko: 10.160
Udsætterprocent
- Sepstrup: 19,6
- Gns. DH, øko: 36,2
Levealder, år
- Sepstrup: 7,2
- Gns. DH, øko: 5,3
Malkeår
- Sepstrup: 5
- Gns. DH, øko: 3,1
Livsydelse pr. ko, kg EKM
- Sepstrup: 49.372
- Gns. DH, øko: 30.197
Livsydelse pr. levedag, kg EKM
- Sepstrup: 18,9
- Gns. DH, øko: 15,6
Bjarne Nebel giver stalden, der er bygget i 2010, en stor del af æren for, at køerne holder længere.
"Der er sand i sengebåsene, og vi har flere bokse til goldkøer og nykælvere end før. Hygiejnen er bedre, og vi kan aflaste de gamle køer med ekstra tid i boksene," forklarer Bjarne Nebel om baggrunden for, at køerne i dag bliver ældre end tidligere.
Celletallet er imidlertid en udfordring
Længe leve den økologiske malkeko
Økologisk Landsforening sætter med projektet ’Længe leve den økologiske malkeko’ fokus på levealder og holdbarhed hos køer. Projektleder Julie C. Henriksen, Økologisk Landsforening, mærker bred interesse for emnet hos økologiske mælkeproducenter.
"Vi har etableret to erfa-grupper, hvor landmændene hjælper hinanden med at finde de tiltag, som den enkelte med fordel kan arbejde med for at øge levealder og malkeår. Selv om vi måske kredser om de samme indsatser, skal opgaven gribes forskelligt an, fordi staldsystemer og management varierer fra bedrift til bedrift," forklarer hun.
Det er erfa-grupperne, der har peget på spørgsmålet om celletal og yversundhed hos ældre køer som et bekymringspunkt.
Ved det åbne staldmøde 1. maj får deltagerne derfor svar på, hvad de kan gøre for at opretholde god mælkekvalitet hos ældre køer eller forbedre en for ringe kvalitet.
Det er kvalitetsrådgiver Benny Kirkeby, SEGES, der står for denne del af programmet. Programmet byder desuden på rundvisning i besætningen og oplæg om projektets mål og aktiviteter.
Tid, sted og tilmelding
Staldmødet finder sted onsdag den 1. maj, Sepstrup Vestergaard, Sepstrupvej 69, 8653 Them kl. 10.00 – 13.00. Alle er velkomne. Det koster 100 kr. at deltage pr. bedrift så tag gerne medarbejdere med.
Tilmelding er bindende og skal ske senest 24. april kl. 12.00.
For yderligere oplysninger:
Julie C. Henriksen, projektleder, Økologisk Landsforening, 29 39 46 48
Dette er en pressemeddelelse fra Økologisk Landsforening. Det er tilladt at kopiere og bringe den på andre nyhedssider.
Flere artikler fra samme sektion
Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser
Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.
Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?
Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.
Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer
Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.