Annonce

Annonce

Køer hopper rundt på græsset med et publikum i baggrunden

Årets Økodag har fokus på klimaet. Foto: Uffe Kjær Moment Studio

Køer og klima bliver et tema på Økodag 2019

Der vil bl.a. blive uddelt pixi-bøger om køer og klimaet til de børn, der gæster de økologiske gårde på årets Økodag.

Økodag er en af årets mest populære familieoplevelser, hvor familier tager på landet for at se køerne komme på græs. I år sker det søndag den 14. april, hvor køerne traditionen tro lukkes på græs på slaget 12.

På gårdene er der smagsprøver på økologiske mejeriprodukter og rig mulighed for at smage, røre og lugte til økologien. Sådan er det hvert år.

"Men i år har vi også fokus på klimaet, som betyder rigtig meget både for de landmænd, der åbner deres gårde, og de mange mennesker, der tager turen ud på gårdene for at se køerne komme på græs," fortæller Birgitte Nygaard fra Økologisk Landsforening, der er projektleder på Økodag.

Pixi-bøger om klima

Hvert år får børnene en lille pixi-bog med hjem fra Økodag, og i år handler de små billedbøger om køer og klima. Der bliver også fremstillet plakater om køer og klima, som værterne på Økodag kan hænge op på deres gårde.

"Jeg forventer ikke, at værterne skal holde foredrag for gæsterne om forholdet mellem malkekøer og klima, men vi vil gerne klæde dem på til at kunne give et svar, hvis forbrugerne har spørgsmål om, hvordan køerne påvirker klimaet," siger Birgitte Nygaard.

På Økodags hjemmeside er der en præsentation af hver værtsgård, og hvis de enkelte værtsgårde har taget særlige skridt til nedbringelse af CO2-udledningen, vil det fremgå af disse beskrivelser.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg