Annonce
Annonce
Importeret foder gør konventionel mælk mere klimatung end økologisk
Der er stor forskel på klimabelastningen ved mælkeproduktion fra bedrift til bedrift, og soja udgør sammen med andre importvarer en stor post, viser analyse af 13 klimaregnskaber på økologiske og konventionelle bedrifter.

Samlet set udgør importeret foder og gødning 38 pct. af klimabelastningen på de konventionelle bedrifter i analysen og 27 pct. på de økologiske. Foto: Karen Munk Nielsen
Rettelse: Tabellen i teksten er opdateret d. 12/10 kl. 12:28, da den oprindeligt viste forkerte tal.
Hver gang, en forbruger lægger en liter økologisk mælk i indkøbsvognen, har det kostet ca. et kg CO2e (ækvivalenter; alle drivhusgasser omregnet til CO2’s effekt). at frembringe den hos landmanden.
Der kan imidlertid være stor forskel på, om mælken er produceret af landmand A eller B. Det viser en række klimaregnskaber, som geografistuderende Nana Winther Kjær har analyseret som led i sit speciale ved Københavns Universitet.
Klimaregnskaberne er udarbejdet af Økologisk Landsforening i 2020 hos seks økologiske og syv konventionelle mælkeproducenter i Midtjylland med værktøjet Klimalandmand.
Klimabelastningen pr. kg mælk varierer i disse regnskaber fra 0,7 til 1,5 kg CO2e pr. kg mælk hos de økologiske producenter og fra 1 til 1,8 kg hos de konventionelle. I klimaberegningen indgår importeret foder og gødning, og det er den primære grund til, at økologisk mælk i gennemsnit kommer ud med et lavere aftryk på klimaet end konventionel mælk. Uden denne import ville klimabelastningen ved de to produktioner være næsten identiske; hhv. 0,7 og 0,8 kg CO2e. pr. kg mælk i økologernes favør, viser Nana Kjærs analyse.
Økologiske mælkeproducenter dyrker typisk en større del af foderet selv, og foderimporten bliver tilsvarende lavere. Økologerne importerer heller ikke kunstgødning. Samlet set udgør importeret foder og gødning 38 pct. af klimabelastningen på de konventionelle bedrifter i analysen og 27 pct. på de økologiske.
Soja tegner sig alene for halvdelen af klimabelastningen fra foderimporten, selv om den i mængde kun udgør 13 pct. Det skyldes bl.a., at Klimalandmand forudsætter, at sojaimport koster skovrydning. Man kan argumentere både for og imod den forudsætning. Sojas klimaaftryk kan beregnes på forskellig vis og er derfor – ligesom mange andre faktorer i klimaregnskabet - behæftet med stor usikkerhed, konstaterer Nana Kjær i rapporten.

Medregne import eller ej?
Hun konkluderer, at valg af regnemodel har særdeles stor betydning for resultatet. Helt åbenlyst belaster det klimaregnskabet at medregne import. Men der er også gode argumenter for at gøre det, for konsekvenserne af ikke at regne import med kan være store, vurderer Nana Kjær.
»Det kan i sidste ende skabe større incitament til at importere foder. Det vil pynte på bedriftens eget klimaregnskab, men potentielt skabe større udledninger globalt. Det handler i virkeligheden om, hvordan man opfatter ansvaret for udledningen af drivhusgasser. Nogle landmænd giver udtryk for, at de kun føler ansvar for den udledning, der sker på egen jord. Andre ser importen som en integreret del af deres produktion. Tæller importen med, bliver klimabelastningen større, men samtidig får landmanden flere handlemuligheder, flere værktøjer til at reducere udledningen,« forklarer Nana Kjær.
Samme problemstilling gør sig gældende, når man diskuterer, om kulstof i jorden skal indgå i et klimaregnskab eller ej.
»Tager man kulstoflagringen med, bliver klimaaftrykket mindre, og det giver samtidig bedriften flere håndtag at dreje på, når de skal reducere udledningen,« siger hun.
Det er da også denne måde at regne på, der videreføres i Klimalandmands afløser, Landbrugets Klimaværktøj, som sættes i drift i begyndelsen af 2022.
Flere artikler fra samme sektion
Årets første tilfælde af fuginfluenza rammer hobbybesætning
I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne.
Ko med kalv-systemer vinder indpas i større malkebesætninger: »Det her er meget sjovere at passe«
Flere og flere kvægbesætninger forsøger i disse år at holde kalvene længst muligt hos deres ko eller en ammetante. Det kræver nye måder at indrette staldene på, men kan til gengæld give bedre dyrevelfærd og mere fleksibilitet i arbejdstiden.
Vildsvinebesøg hos økogrise kostede landmand næsten 300.000 kr.
Efter et uventet ornebesøg hos en flok fritgående økogrise måtte en landmand aflive dyrene, og den øvrige besætning fik seks ugers salgsstop. Det kostede op mod 300.000 kr., men kunne være blevet meget dyrere.