Annonce

Annonce

Hvede ligger på en tørkeramt mark

I et nyt studie har forskere fundet tydelige forskelle på, hvordan to hvedesorter reagerer på forskellige typer stress - den ene sort var mere modstandsdygtig end den anden. Foto: Colourbox

Hvede reagerer forskelligt på klimaforandringerne

Forskere har undersøgt to hvedesorter, der viser sig at klare klimaforandringsscenarier vidt forskelligt.

Atmosfærens øgede indhold af CO2, de dertilhørende stigende temperaturer og ændringer i klimaet udsætter landbrugets afgrøder for varierende stresspåvirkninger.

Med udgangspunkt i de to hvedesorter Paragon og Gladius har forskere i et nyt studie set nærmere på, hvordan forskellige sorter reagerer i forhold til hinanden, når de udsættes for forskellige former for stress på samme tid. Her kunne forskerne konstatere, at de to sorter adskiller sig betydeligt i deres tilvækst og fysiologiske reaktion på klimaforandringsscenarier.

Det skriver DCA, Aarhus Universitet, på sin hjemmeside.

"Det er vigtigt at se på det samlede billede. Flere typer stress kan nemlig både forstærke og svække effekten af en stresspåvirkning. Tørke- og varmestress giver hver for sig den modsatte respons i bladenes spalteåbninger. Tørketolerance kræver lav fordampning for at holde på vandet, mens varmetolerance kræver en vis fordampning for at køle bladene ned," forklarer Carl-Otto Ottosen, professor ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet.

For Paragons vedkommende blev fotosyntesen især påvirket af varmestress og i en vis grad af vandstress, mens Gladius især blev påvirket af vandstress. Alligevel udviklede Gladius sig hurtigere end Paragon ved vandstress og var i stand til at producere samme mængde biomasse som under almindelig vanding. Det formåede den især ved at udvikle sin biomasse i stilken og højden og ved tidligt at producere de blomstrende skud - dog på bekostning af bladmassen og produktionen af skud.

"Alt i alt viste Gladius sig at være mere modstandsdygtig over for flere samtidige stressfaktorer. Gladius har dermed større fænotypisk plasticitet - den er simpelthen bedre til at tilpasse sig miljøer i forandring. Det er ny viden og endnu en brik i vores arbejde med at klimasikre fremtidens hvede," siger Carl-Otto Ottosen.

Studiet er en del af det europæiske forskningsnetværk MODCARBOSTRESS med partnere fra syv universiteter. De samme forsøg har fundet sted på alle universiteterne i netværket.

Carl-Otto Ottosen er netop gået i gang med et nyt projekt - SUSHWEAT - der skal undersøge effekterne af forskellige samtidige typer stress sammen med forhøjet CO2 på nordiske hvedesorter nærmere.

Flere artikler fra samme sektion

Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang

To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.

27-04-2024 10 minutter Skovlandbrug

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet