Annonce
Annonce
Honning kan være ulovlig at sælge: Ny undersøgelse finder pesticidrester fra rapsmarker
En ny undersøgelse viser, at ukrudtsmidlet clopyralid kan findes i honning fra bistader placeret ved rapsmarker, der er sprøjtet med midlet. Størstedelen af honningen i undersøgelsen var ikke lovlig at sælge.

Selvom rapsen i en ny undersøgelse blev sprøjtet før blomstring, var der alligevel rester af clopyralid i samtlige prøver af nektar, pollen og honning. Foto: Fotokustic/Shutterstock.com
Når honningbier samler nektar og pollen fra rapsmarker, der er sprøjtet med ukrudtsmidlet clopyralid, er der rester af pesticidet i honningen. En ny undersøgelse viser, at der i størstedelen af den testede honning er clopyralid over grænseværdien, hvilket medfører, at honningen slet ikke må sælges.
Det skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse på baggrund af undersøgelsen, hvis resultater er blevet offentliggjort for nylig.
Undersøgelsen har indsamlet nektar og pollen fra vinterraps samt honning fra bistader placeret ved rapsmarkerne. Markerne var dyrket konventionelt, og prøverne blev indsamlet i 2019 og 2020. Der blev fundet clopyralid i samtlige prøver, hvor midlet havde været anvendt i rapsen.
Det sker endda på trods af, at sprøjtningen er udført efter den gældende godkendelse for brugen af clopyralid, hvilket bl.a. betyder, at der er sprøjtet før blomstring.
Foreslår at hæve grænseværdi
Ifølge Miljøstyrelsen foreslår forskerne fra Københavns Universitet, der står bag undersøgelsen, at det bør undersøges, om det kan medføre lavere indhold af clopyralid i honning, hvis sprøjtningen foregår tidligere på sæsonen, eller hvis doseringen sættes ned.
Hvis det ikke er muligt at få indholdet af clopyralid i honning ned under grænseværdien, anbefaler forskerne, at anvendelsen af clopyralid-produkter i vinterraps stoppes.
Alternativt foreslås det, at grænseværdien hæves, da det på nuværende tidspunkt kan være et problem for biavlere, at de ikke må sælge deres honning.
Den nuværende grænseværdi er desuden ikke bestemt ud fra en risikovurdering, men alene fastsat ud fra detektionsgrænsen. Det vil sige, at grænseværdien næsten altid betragtes som overskredet, så længe midlet kan påvises. Derfor skriver Miljøstyrelsen, at en ansøgning til EU for clopyralid i honning formentlig vil resultere i en grænseværdi, som tillader en større mængde af clopyralid-rester i honning end i dag.
Ifølge Middeldatabasen er der i dag markedsført otte clopyralid-produkter i Danmark, mens yderligere ét produkt er på vej.
Flere artikler fra samme sektion
Malkekøerne i Søren Justs produktion har aldrig fået antibiotika: Nu får han merpris for mælken
Malkekøerne i staldene hos Søren Just er en af de antibiotikafrie besætninger, der nu leverer en tredjedel af mælken til Thise Mejeri. I besætningen har man trappet ned med antibiotika siden 2010 med hjælp fra Thises Mejeris staldskoler.
Flere eksperter advarer imod USA's sundhedsministers forslag om at lade fugleinfluenzaen sprede sig
Eksperter ryster på hovedet over Robert F. Kennedy Jr.'s forslag om at lade fugleinfluenzaen, der allerede har kostet 166 mio. høns livet, sprede sig uhæmmet for at skabe naturlig immunitet. Idéen er dårlig af flere årsager, forklarer de.
Ved to graders opvarmning vakler verdens fødevaresystem – og nogle områder står til at tabe stort, viser ny forskning
Stiger den globale gennemsnitstemperatur med to grader, vil flere af verdens mest udbredte afgrøder miste dyrkningsegnede arealer, viser ny forskning. Der er en direkte sammenhæng mellem stigende temperaturer og højere fødevarepriser, siger professor, som forudser væsentlige prisstigninger inden for 10-20 år.