Annonce
Annonce
Højere mælkepris er ikke altid lig med mere kraftfoder
FAGLIGT TALT: Mælkeprisen har fået et tiltrængt løft, men det giver ikke nødvendigvis anledning til at ændre på strategien for tildeling af kraftfoder og korn.

Stigende afregningspris for mælken bevirker, at mælkeproducenternes bytteforhold ændrer sig. Foto: Colourbox
Korn og kraftfoder er dyrt. Det er vist ikke gået nogens næse forbi. Men giver det anledning til at fodre mindre tilskudsfoder? Køer er som bekendt drøvtyggere og skal derfor fodres som drøvtyggere. En stor andel godt grovfoder kan ikke erstattes af tilskudsfoder.
Til gengæld vil nogen måske alligevel gøre sig overvejelser om at øge foderniveauet, når nu afregningsprisen på mælk er steget en del, men ofte ses der ikke den store respons ved at tildele mere kraftfoder. Det kan skyldes, at koens potentiale allerede er udnyttet i den pågældende besætning, eller at der er forholdsvis mange senlakterende køer.
Køer, der har malket i mere end seks måneder er meget svære at påvirke ydelsen på. Omvendt er det lettere først i laktationen, men der skal altid ses på den samlede ration.
Hvis ikke rationen kan afstemmes med mere tilskudsfoder, skal man undlade at øge tildelingen. Der skal være den tilstrækkelig struktur i rationen, da man ellers risikerer, at det giver bagslag med lave fedtprocenter og fordøjelsesproblemer.
Derudover er der selvfølgelig også økologireglerne at tage hensyn til. De foreskriver mindst 50 pct. grovfoder de første tre måneder af laktationen og mindst 60 pct. resten af laktationen.
Husk, at koen er en drøvtygger.
Flere artikler fra samme sektion
Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”
En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.
Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise
Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.
15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone
Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.