Annonce
Annonce
Kom hellere for tidligt ud end for sent
FAGLIGT TALT: Tiden nærmer sig, hvor køerne skal på græs. Det er som regel en fest for både køer og bondemand. I år bliver festen dog holdt digitalt den 18/4, men det skal ikke forhindre dig og dine medarbejdere i at holde en lille fest med køerne, når de skal på græs.

Græsser du kort først på sæsonen, får du en tættere græsmark og mindre stængelvækst senere. Kommer du for sent ud med køerne, kan de ikke følge med græsvæksten, og dermed bliver marken ikke bidt i bund, og så er der tendens til øget stængelvækst. Foto: Jakob Brandt
Af Hans Lund, ØkologiRådgivning Danmark
To år er som bekendt ikke ens, og derfor bliver afgræsningssæsonen 2021 heller ikke som de foregående. Du kan gøre noget for, at du kommer godt fra start, hvor ordsproget ”Godt begyndt, er halv fuldendt” kommer helt til sin ret.
Har du ikke efterset hegn, og opsat det nye, er det på høje tid. Kommer køerne for sent på græs, kan du miste grebet om den første afgræsning. Kommer køerne derimod et par dage for tidligt ud, har du flere muligheder.
Det sker ikke noget ved, at køerne græsser i bund i april og maj. Med »græsse i bund«, mener jeg ned til fire–fem cm i et foldsystem, hvor du tildeler en ny fold hver dag eller. Der er på dette tidspunkt ikke tale om dødbidning.
Græsser du kort først på sæsonen, får du en tættere græsmark og mindre stængelvækst senere. Kommer du for sent ud med køerne, kan de ikke følge med græsvæksten, og dermed bliver marken ikke bidt i bund, og så er der tendens til øget stængelvækst.
Derfor: kom hellere for tidligt ud med køerne end for sent. Kommer de tidligt ud, kan du supplere med foder på stald. Kommer de for sent ud, kan de ikke nå at æde græsset, og der kommer stængelvækst. Samtidig bliver det et voldsomt foderskift, fordi du bliver nødt til at skære hurtigt og meget ned på staldfoder.
Gør dig selv, dine køer og ikke mindst dine afgræsningsmarker en tjeneste og gør klar til afgræsning i god tid. Vent ikke nødvendigvis til det bliver Økodag.
Flere artikler fra samme sektion
Årets første tilfælde af fuginfluenza rammer hobbybesætning
I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne.
Ko med kalv-systemer vinder indpas i større malkebesætninger: »Det her er meget sjovere at passe«
Flere og flere kvægbesætninger forsøger i disse år at holde kalvene længst muligt hos deres ko eller en ammetante. Det kræver nye måder at indrette staldene på, men kan til gengæld give bedre dyrevelfærd og mere fleksibilitet i arbejdstiden.
Vildsvinebesøg hos økogrise kostede landmand næsten 300.000 kr.
Efter et uventet ornebesøg hos en flok fritgående økogrise måtte en landmand aflive dyrene, og den øvrige besætning fik seks ugers salgsstop. Det kostede op mod 300.000 kr., men kunne være blevet meget dyrere.