Annonce

Annonce

Køer løber mod græsmark ved Økodag hos Mads Helms.

Græsser du kort først på sæsonen, får du en tættere græsmark og mindre stængelvækst senere. Kommer du for sent ud med køerne, kan de ikke følge med græsvæksten, og dermed bliver marken ikke bidt i bund, og så er der tendens til øget stængelvækst. Foto: Jakob Brandt

Kom hellere for tidligt ud end for sent

FAGLIGT TALT: Tiden nærmer sig, hvor køerne skal på græs. Det er som regel en fest for både køer og bondemand. I år bliver festen dog holdt digitalt den 18/4, men det skal ikke forhindre dig og dine medarbejdere i at holde en lille fest med køerne, når de skal på græs.

Af Hans Lund, ØkologiRådgivning Danmark

To år er som bekendt ikke ens, og derfor bliver afgræsningssæsonen 2021 heller ikke som de foregående. Du kan gøre noget for, at du kommer godt fra start, hvor ordsproget ”Godt begyndt, er halv fuldendt” kommer helt til sin ret.

Har du ikke efterset hegn, og opsat det nye, er det på høje tid. Kommer køerne for sent på græs, kan du miste grebet om den første afgræsning. Kommer køerne derimod et par dage for tidligt ud, har du flere muligheder.

Det sker ikke noget ved, at køerne græsser i bund i april og maj. Med »græsse i bund«, mener jeg ned til fire–fem cm i et foldsystem, hvor du tildeler en ny fold hver dag eller. Der er på dette tidspunkt ikke tale om dødbidning.

Græsser du kort først på sæsonen, får du en tættere græsmark og mindre stængelvækst senere. Kommer du for sent ud med køerne, kan de ikke følge med græsvæksten, og dermed bliver marken ikke bidt i bund, og så er der tendens til øget stængelvækst.

Derfor: kom hellere for tidligt ud med køerne end for sent. Kommer de tidligt ud, kan du supplere med foder på stald. Kommer de for sent ud, kan de ikke nå at æde græsset, og der kommer stængelvækst. Samtidig bliver det et voldsomt foderskift, fordi du bliver nødt til at skære hurtigt og meget ned på staldfoder.

Gør dig selv, dine køer og ikke mindst dine afgræsningsmarker en tjeneste og gør klar til afgræsning i god tid. Vent ikke nødvendigvis til det bliver Økodag.

Flere artikler fra samme sektion

Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang

To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.

27-04-2024 10 minutter Skovlandbrug

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet