Annonce

Annonce

Kløvergræs

En god grovfoderaftale indeholder alt det, der kan komme tvister om, og ikke mindst hvornår betalingen skal ske. Foto: Irene Brandt-Møller

Handel med grovfoder mellem økologer

KRONIK: Det kan være en god idé at handle grovfoder med naboen, men man bør have en klar aftale som forudsætning. ØkologiRådgivning Danmark har igen i år udarbejdet et vejledende prisforslag som hjælp.

Af: Lisbeth Kobborg Knudsen, ØkologiRådgivning Danmark


Hvert år udarbejderØkologiRådgivning Danmark forslag til priser på økologisk grovfoder, som køber enten høster på roden eller køber i stak hos sælger. Der er prisforslag for slætgræs, grønært, helsæd og majs. Ribbehøstet korn følger prisen for byghelsæd, og grønært følger prisen for kløvergræs. Prisen reguleres i forhold til tørstofprocent og Kg ts/FEN. For græsensilage anbefales også at korrigere for proteinindhold.

Ved grovfoder købt på rod er det sælger, der afholder alle udgifter frem til høst. Sælger og køber deles om udgiften til analyse af afgrøden. Vi anbefaler, at analysen udtaget af en kvægrådgiver.

Ved grovfoder handlet fra stak, er det sælger, der afholder alle udgifter indtil afgrøden ligger i stak eller silo inklusiv analysen. Køber afhenter for egen regning, og er der ensilage, der skal kasseres afregnes det ikke.

Lisbeth Kobborg Knudsen

Kløvergræs høstet på roden med 35 pct. tørstof og 1,15 kg ts/FEN og 13 pct. protein.

Prisforslag: 0,97 kr./FEN forudsat et indhold på 15 pct. protein. Forslag til korrektion er 4 øre pr. procentpoint protein, så i dette tilfælde ender prisforslaget på 0,91 kr./FEN

Priserne følger i nogen udstrækning kornprisen, men således at den ikke går helt med i udsvingene i top og bund. Den endelige pris skal fastsættes på en måde, så der er fordel for både køber og sælger ved aftalen. For begge parter kan fordele som et bedre sædskifte og bedre udnyttelse af husdyrgødningen være aktuel.

Når der købes grovfoder på roden, skal der tages hensyn til:
•    Størrelsen af markerne
•    Samlet størrelse af arealet
•    Afstanden afgrøderne skal fragtes
•    Generelle prisforhold i området

Handel indbyrdes mellem kollegaer kræver, at man ikke går i for små sko. Men hav en klar aftale omkring opgørelse af udbytte eller opmåling samt analyse inden I handler, samt om hvem der skal forestå hvad. Husk, at en god grovfoderaftale indeholder alt det, der kan komme tvister om, og ikke mindst hvornår betalingen skal ske.

Forslagene gældende for 2020 kan rekvireres ved henvendelse til en af rådgiverne i ØkologiRådgivning Danmark.

Flere artikler fra samme sektion

Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang

To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.

27-04-2024 10 minutter Skovlandbrug

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet