Annonce

Annonce

Handel med grovfoder mellem økologer

KRONIK: Det kan være en god idé at handle grovfoder med naboen, men man bør have en klar aftale som forudsætning. ØkologiRådgivning Danmark har igen i år udarbejdet et vejledende prisforslag som hjælp.

09. juli 2020
Læsetid: 3 minutter
Kløvergræs

En god grovfoderaftale indeholder alt det, der kan komme tvister om, og ikke mindst hvornår betalingen skal ske. Foto: Irene Brandt-Møller

Af: Lisbeth Kobborg Knudsen, ØkologiRådgivning Danmark


Hvert år udarbejderØkologiRådgivning Danmark forslag til priser på økologisk grovfoder, som køber enten høster på roden eller køber i stak hos sælger. Der er prisforslag for slætgræs, grønært, helsæd og majs. Ribbehøstet korn følger prisen for byghelsæd, og grønært følger prisen for kløvergræs. Prisen reguleres i forhold til tørstofprocent og Kg ts/FEN. For græsensilage anbefales også at korrigere for proteinindhold.

Ved grovfoder købt på rod er det sælger, der afholder alle udgifter frem til høst. Sælger og køber deles om udgiften til analyse af afgrøden. Vi anbefaler, at analysen udtaget af en kvægrådgiver.

Ved grovfoder handlet fra stak, er det sælger, der afholder alle udgifter indtil afgrøden ligger i stak eller silo inklusiv analysen. Køber afhenter for egen regning, og er der ensilage, der skal kasseres afregnes det ikke.

Lisbeth Kobborg Knudsen

Kløvergræs høstet på roden med 35 pct. tørstof og 1,15 kg ts/FEN og 13 pct. protein.

Prisforslag: 0,97 kr./FEN forudsat et indhold på 15 pct. protein. Forslag til korrektion er 4 øre pr. procentpoint protein, så i dette tilfælde ender prisforslaget på 0,91 kr./FEN

Priserne følger i nogen udstrækning kornprisen, men således at den ikke går helt med i udsvingene i top og bund. Den endelige pris skal fastsættes på en måde, så der er fordel for både køber og sælger ved aftalen. For begge parter kan fordele som et bedre sædskifte og bedre udnyttelse af husdyrgødningen være aktuel.

Når der købes grovfoder på roden, skal der tages hensyn til:
•    Størrelsen af markerne
•    Samlet størrelse af arealet
•    Afstanden afgrøderne skal fragtes
•    Generelle prisforhold i området

Handel indbyrdes mellem kollegaer kræver, at man ikke går i for små sko. Men hav en klar aftale omkring opgørelse af udbytte eller opmåling samt analyse inden I handler, samt om hvem der skal forestå hvad. Husk, at en god grovfoderaftale indeholder alt det, der kan komme tvister om, og ikke mindst hvornår betalingen skal ske.

Forslagene gældende for 2020 kan rekvireres ved henvendelse til en af rådgiverne i ØkologiRådgivning Danmark.

Flere artikler fra samme sektion

Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”

En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.

Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise

Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.

15-04-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Tema: Det gode dyreliv,   Grise

15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone

Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.

15-04-2025 8 minutter Dyrevelfærd,   Grise