Annonce
Annonce
Landmændene skal vænne sig til tørkeperioder
Forskere forventer, at tørkeperioderne bliver længere i takt med den globale opvarmning. Samtidig ventes antallet af skybrud at stige med 30 pct., hvis kloden opvarmes 1,6 grader.

I fremtiden bliver landmændene med al sandsynlighed nødt til at finde vandingsmaskinerne frem hyppigere, fordi tørkeperioderne ventes at vare længere. Foto: Axel Månsson
En uge inde i juni kunne sommeren 2023 betegnes som den tørreste i mindst 20 år i Danmark. Der var faldet lige præcis 0,0 mm siden d. 24. maj, og det betød, at vi nåede to uger med helt tørt vejr. En sådan tørke er ikke set lignende siden 2003 – selv i sommeren 2018, hvor tørken resulterede i en tørkepakke til landbruget, nåede den tørre periode ikke at vare længere end 10 døgn. Siden fortsatte tørken og kun få dage med varierende mængder regn har ikke været nok til at gøre jorden fugtig nok igen.
Landmændene kan lige så godt vænne sig til det, for længerevarende tørke i sommerhalvåret vil kun forekomme hyppigere i takt med den globale opvarmning. Det skyldes, varmere luft kan holde på mere vand, og når fordampningen rinder ud, forsvinder jorden og planternes afkølende effekt ved jordoverfladen, hvilket gør det endnu mere tørt.
Det fortæller Adrian Lema, der er afdelingschef for Nationalt Center for Klimaforskning hos DMI.
»Ser man på vejret lige nu, er det et meget godt billede på, hvad vi kan opleve fremover: Vi har en blokeret vejrsituation, hvor vi har pænt vejr med masser af sol og ingen nedbør. Det er stabilt varmt, hvilket skaber en tørkesituation, fordi der er tilpas varmt til, at der også sker en fordampning fra jord og planter, så vi har en rigtig tør jordbund,« forklarer han.
At vejret er blokeret – dvs., at vi har det samme vejr gennem flere uger – er ikke i sig selv nyt, men nogle studier peger på, at perioderne kan blive forlænget med klimaforandringerne. Adrian Lema understreger dog, at det endnu er for usikkert til at konkludere noget entydigt om tendensen.
Stadig usikkerheder
Hvad der helt præcist er årsagen til et mere fastlåst vejr, er forskerne stadig ved at undersøge. En hypotese er, at jetstrømmene, der er så afgørende for vejret på vores breddegrader, har tabt lidt af pusten, fordi temperaturforskellen på Arktis og den sydlige del af Europa er blevet mindre, da Arktis opvarmes hurtigere end Europa, og netop temperaturforskellen er jetstrømmenes motor. Den tendens er dog primært om vinteren og forklarer næppe sommertørken.
»Men når vejrblokeringerne opstår, vil klimaforandringerne forstærke tørken. Vi kan allerede se vejrændringerne, så det er noget, man som landmænd bør tænke over allerede nu. Jo længere tid, der går, og jo højere de globale temperaturer bliver, desto stærkere vil disse konsekvenser blive,« siger Adrian Lema.
Flere skybrud
Landmændene skal altså vænne sig til flere somre som denne – det er dog ikke ensbetydende med, at hver sommer bliver sådan.
»Det er også vigtigt at sige, at landbruget altid har måttet arbejde med uforudsigelighed, for man ved aldrig, hvordan sæsonen bliver. Nogle perioder bliver endnu mere våde, og andre bliver endnu mere tørre. Vi kan også sagtens få tre somre i træk med masser af regn, men det betyder ikke, at den tendens, vi ser med stærkere tørke, er bremset, for den ér sat i gang,« siger Adrian Lema og tilføjer, at de våde somre til gengæld ventes at bringe flere kraftige skybrud med sig.
DMI’s Klimaatlas, der forudsiger, hvordan vejret i Danmark ventes at blive i fremtiden, viser, at selv en forskel på blot et par graders opvarmning vil få mærkbare konsekvenser: For eksempel ventes antallet af skybrud at stige med 30 pct., hvis kloden opvarmes 1,6 grader i forhold til det førindustrielle niveau, men ved 4,3 grader vil det stige til 70 pct.
Den årlige danske gennemsnitstemperatur er steget med 1,5 grader celsius siden 1870’erne.
Flere artikler fra samme sektion
Årets første tilfælde af fuginfluenza rammer hobbybesætning
I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne.
Ko med kalv-systemer vinder indpas i større malkebesætninger: »Det her er meget sjovere at passe«
Flere og flere kvægbesætninger forsøger i disse år at holde kalvene længst muligt hos deres ko eller en ammetante. Det kræver nye måder at indrette staldene på, men kan til gengæld give bedre dyrevelfærd og mere fleksibilitet i arbejdstiden.
Vildsvinebesøg hos økogrise kostede landmand næsten 300.000 kr.
Efter et uventet ornebesøg hos en flok fritgående økogrise måtte en landmand aflive dyrene, og den øvrige besætning fik seks ugers salgsstop. Det kostede op mod 300.000 kr., men kunne være blevet meget dyrere.