Annonce

Annonce

En fod i en gummistøvle står oven på vinterrug

Sådan ser den perfekte rug til afgræsning ud: Kort og fuld af friske blade. Ud over rug er der sået frø af kløver og græsser, som efter nogle måneder vokser op og overtager rugens plads. Foto: Hans Lund

Friske grønne rugblade smager sødt – og køerne er vilde med dem

Mange økologiske mælkeproducenter dyrker vinterrug – ikke for at høste kornet og sælge det til møllerne, men for at tilbyde deres køer en lækker afveksling til kløvergræsset.

Det typiske foder for økologiske malkekøer er kløvergræs, men de senere år er det blevet almindeligt også at så vinterrug om foråret i nogle af markerne og lade køerne afgræsse det.

"Man kan ikke dyrke kløvergræs efter kløvergræs i uendeligt mange år. Jorden skal have en pause fra kløver ind imellem, og græsmarker bliver 'trætte' efter tre-fire år og skal pløjes om og sås på ny. Her er rug en god afgrøde at veksle med, fordi den vokser hurtigt, egner sig til afgræsning og er en god afgrøde at lægge nyt kløvergræs ud i," forklarer Hans Lund, der er kvægrådgiver i ØkologiRådgivning Danmark og en af 'opfinderne' af rug til afgræsning.

Køerne er vilde med de friske, grønne rugblade, fortæller han.

"Oprindeligt testede vi forskellige kornarter, men køerne foretrækker tydeligt rug frem for de andre. Rug er meget sukkerholdigt. Hvis man prøver at tygge på et græsstrå og derefter et grønt blad fra rugen, forstår man, hvorfor de fleste køer er vilde med rugen."

Rugbladene smager bedst, når planterne busker sig. Rug skal græsses af hver 3.-6. dag og gerne helt kort, så bladene bevarer den gode smag, og så planterne ikke bliver angrebet af svampesygdomme.

Flere artikler fra samme sektion

Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang

To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.

27-04-2024 10 minutter Skovlandbrug

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet