Annonce
Annonce
Forsvarsministeriet har valgt at opsige 19 aftaler med naturplejere af frygt for PFAS-forurening. Foto: Marendine Krainert Ladegaard
Forsvarsministeren annullerer alle kontrakter med naturplejere på grund af PFAS-frygt
Forsvarsministeriet har opsagt 19 forpagtningsaftaler om afgræsning på ministeriets arealer. Beslutningen træffes ud fra et forsigtighedsprincip.
Der vil ikke blive afgræsset med kvæg på Forsvarsministeriets arealer foreløbig. Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har nemlig valgt at opsige i alt 19 aftaler med naturplejere ud fra et forsigtighedsprincip på grund af risikoen for PFAS-forurening.
Det skriver ministeren i en orientering til Forsvarsudvalget, hvori han bl.a. begrunder beslutningen med, at ministeriet som udlejer af arealerne har et ansvar som foderproducent.
Landbrugsavisen har talt med en af de berørte landmænd. Torben Jensen forpagter 61 ha på Hevring Skydeterræn og har naturpleje på i alt 120 ha. Han aner ikke, hvad han skal gøre af sine dyr nu.
"Det er jo fuldstændig vanvittigt. Det er ikke kystnære områder, som Naturstyrelsens arealer. På nogle af arealerne har der end ikke været militær aktivitet. Min familie har afgræsset de arealer siden 1937. Skal jeg selv sige, så er det altså arealer, som er i god naturmæssig stand. Ja det er helt exceptionelt, når det kommer til biodiversitet," siger han til Landbrugsavisen og nævner, at der ikke er påvist PFAS i nogen af hans dyr.
I midten af april meddelte Naturstyrelsen også, at den ville sætte afgræsningen af 3.000 ha statslige naturområder i bero. Dette skete efter konkrete fund af PFAS, som risikerer at ende i køerne og siden de forbrugere, der spiser kødet.
Flere artikler fra samme sektion
Fire års forsøg viser, at stribedyrkning har mange gavnlige effekter, men også visse udfordringer
Gennem fire år har Innovationscenter for Økologisk Landbrug og andre partnere undersøgt muligheder for og effekter ved stribedyrkning. Metoden har især vist sig at fremme funktionel biodiversitet, der kan sikre mere robuste udbytter.
Godsejer bliver en del af Naturmælk
Godsejer Ditlev von Littichau fra Tjele Gods er nu kommet med på listen over de 27 landmænd, der sammen ejer det økologiske mejeri Naturmælk. Dermed får mejeriet lukket det hul, som flere pensionerede økologer har efterladt sig i andelsmejeriet.
Landmænd kan få gratis tjek af deres bedrift i 2025
I år har konventionelle landmænd mulighed for et gratis omlægningstjek, hvis de overvejer økologien, mens økologer kan få et gratis udviklingstjek, hvis de ønsker at udvikle og fremtidssikre deres bedrift.