Annonce

Annonce

Afgræssende kreatur på naturpleje-areal

Forsvarsministeriet har valgt at opsige 19 aftaler med naturplejere af frygt for PFAS-forurening. Foto: Marendine Krainert Ladegaard

Forsvarsministeren annullerer alle kontrakter med naturplejere på grund af PFAS-frygt

Forsvarsministeriet har opsagt 19 forpagtningsaftaler om afgræsning på ministeriets arealer. Beslutningen træffes ud fra et forsigtighedsprincip.

Der vil ikke blive afgræsset med kvæg på Forsvarsministeriets arealer foreløbig. Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har nemlig valgt at opsige i alt 19 aftaler med naturplejere ud fra et forsigtighedsprincip på grund af risikoen for PFAS-forurening.

Det skriver ministeren i en orientering til Forsvarsudvalget, hvori han bl.a. begrunder beslutningen med, at ministeriet som udlejer af arealerne har et ansvar som foderproducent.

Landbrugsavisen har talt med en af de berørte landmænd. Torben Jensen forpagter 61 ha på Hevring Skydeterræn og har naturpleje på i alt 120 ha. Han aner ikke, hvad han skal gøre af sine dyr nu.

"Det er jo fuldstændig vanvittigt. Det er ikke kystnære områder, som Naturstyrelsens arealer. På nogle af arealerne har der end ikke været militær aktivitet. Min familie har afgræsset de arealer siden 1937. Skal jeg selv sige, så er det altså arealer, som er i god naturmæssig stand. Ja det er helt exceptionelt, når det kommer til biodiversitet," siger han til Landbrugsavisen og nævner, at der ikke er påvist PFAS i nogen af hans dyr.

I midten af april meddelte Naturstyrelsen også, at den ville sætte afgræsningen af 3.000 ha statslige naturområder i bero. Dette skete efter konkrete fund af PFAS, som risikerer at ende i køerne og siden de forbrugere, der spiser kødet.

Flere artikler fra samme sektion

Drægtige søer tester pileensilage til gavn for foderforsyning

KRONIK: De første spæde erfaringer i det økologiske forskningsprojekt 'Outfit' viser, at drægtige søer gerne æder pileensilage og tilsyneladende foretrækker pil ensileret i ren form frem for pil blandet med kløvergræs.

07-06-2023 5 minutter Grise,   Nyt fra Icrofs

'Mel' fra Grønland kan øge udbytterne og hjælpe klimaet

Det såkaldte gletsjermel, der ligger spredt i Grønland, indeholder vigtige næringsstoffer og kan samtidig lagre store mængder CO2.

06-06-2023 4 minutter Forskning,   Næringsstoffer,   Klima

Maj var usædvanligt tør, og der er ikke udsigt til regn foreløbig

Der er faldet så lidt regn i maj, at måneden risikerer at komme i top 10 over de tørreste maj måneder nogensinde målt - og der er ikke udsigt til regn foreløbig.

31-05-2023 2 minutter Klima