Annonce

Annonce

Afgræssende kreatur på naturpleje-areal

Forsvarsministeriet har valgt at opsige 19 aftaler med naturplejere af frygt for PFAS-forurening. Foto: Marendine Krainert Ladegaard

Forsvarsministeren annullerer alle kontrakter med naturplejere på grund af PFAS-frygt

Forsvarsministeriet har opsagt 19 forpagtningsaftaler om afgræsning på ministeriets arealer. Beslutningen træffes ud fra et forsigtighedsprincip.

Der vil ikke blive afgræsset med kvæg på Forsvarsministeriets arealer foreløbig. Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har nemlig valgt at opsige i alt 19 aftaler med naturplejere ud fra et forsigtighedsprincip på grund af risikoen for PFAS-forurening.

Det skriver ministeren i en orientering til Forsvarsudvalget, hvori han bl.a. begrunder beslutningen med, at ministeriet som udlejer af arealerne har et ansvar som foderproducent.

Landbrugsavisen har talt med en af de berørte landmænd. Torben Jensen forpagter 61 ha på Hevring Skydeterræn og har naturpleje på i alt 120 ha. Han aner ikke, hvad han skal gøre af sine dyr nu.

"Det er jo fuldstændig vanvittigt. Det er ikke kystnære områder, som Naturstyrelsens arealer. På nogle af arealerne har der end ikke været militær aktivitet. Min familie har afgræsset de arealer siden 1937. Skal jeg selv sige, så er det altså arealer, som er i god naturmæssig stand. Ja det er helt exceptionelt, når det kommer til biodiversitet," siger han til Landbrugsavisen og nævner, at der ikke er påvist PFAS i nogen af hans dyr.

I midten af april meddelte Naturstyrelsen også, at den ville sætte afgræsningen af 3.000 ha statslige naturområder i bero. Dette skete efter konkrete fund af PFAS, som risikerer at ende i køerne og siden de forbrugere, der spiser kødet.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud