Annonce

Annonce

Høstarbejde

Sandsynligheden for, at landmænd får kvæstet fingre, arme og ben, er markant højere i høstmånederne, og derfor kommer forsikringsselskabet nu med en opfordring om at være ekstra opmærksom. Foto: Colourbox

Forsikringsselskab opfordrer landmænd til at passe på

Sandsynligheden for, at landmænd og ansatte kommer til skade under arbejdet, er markant højere i høstmånederne. Derfor kommer forsikringsselskabet Topdanmark nu med en opfordring om at passe ekstra på.

En ny opgørelse fra forsikringsselskabet Topdanmark viser, at der særligt sker mange ulykker i landbruget i sensommeren. Det skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Opgørelsen viser, at antallet af arbejdsulykker i august og september ligger hele 24 pct. over gennemsnittet for året. Faktisk er det hver femte arbejdsulykke i landbruget, der sker direkte under høsten og i sensommeren.

Derfor opfordrer selskabet, at landmænd og ansatte i landbruget er ekstra opmærksomme på at passe på sig selv og andre, når høsten sætter ind.

Ifølge Topdanmark forsikrer selskabet hvert andet danske landbrug. Derudover viser Arbejdstilsynets opgørelser, at antallet af arbejdsulykker i landbruget er steget hvert år de seneste syv år.

”Tallene tegner desværre et kedeligt og alvorligt billede. Risikoen for at komme til skade er fortsat markant højere under høsten, selvom der i flere årtier har været indsatser for at undgå netop triste scenarioer og alvorlige ulykker i de ekstra travle perioder i landbruget,” siger Preben Rasmussen, landbrugschef hos Topdanmark.

Ulykkerne i sensommeren drejer sig typisk om kvæstelser af fingre, hænder, arme og ben, og som typisk er det skader, der sker på grund af slag, at man kommer i klemme, eller at man skærer sig eller falder fra en maskine.

Kun hver tredje landmænd har forsikret sig selv

Det kan have store konsekvenser, og hvert år mister gennemsnitligt syv personer livet i arbejdsulykker i landbruget herhjemme.

”Under høsten ved vi, at der bliver arbejdet intenst og i døgndrift. Det betyder, at eksempelvis stress og træthed er blandt årsager til, at der sker ulykker. En arbejdsulykke har ikke bare konsekvenser for den enkelte person, den har typisk også konsekvenser for driften og udbyttet, da få nøglepersoner kan være afgørende for en vellykket høst,” siger Preben Rasmussen.

Alligevel er det kun hver tredje landmand, der har valgt at tegne den såkaldte frivillige arbejdsskadeforsikring, mens tallet ifølge Topdanmarks estimater er helt nede på omkring fem pct. for deltidslandbrugere.

Loven kræver, at alle ansatte er dækket af en arbejdsskadeforsikring, men det er frivilligt for selvstændige at tegne en forsikring for sig selv og evt. sin medhjælpende ægtefælle. Dog har man pligt til forsikre sig selv, hvis man driver sit landbrug gennem et kapitalselskab.

Tjekliste: Undgå at komme til skade under høsten

Gør dine maskiner høstklar i god tid:

  • Servicér maskinerne, tjek lejer og remme. Skift slidte dele, før høstarbejdet starter og undgå tilmed irriterende driftsstop i marken.

  • Tjek om elkabler er beskadiget. I løbet af vinteren kan gnavere have spist kablerne, det giver både risiko for brand og for unødige pludselige stop i marken.

  • Tjek bremser og hydraulikslange på mejetærsker, presser, traktorer og vogne. Hvis bremserne ikke fungerer korrekt, kan det resultere i frygtelige ulykker.

  • Tjek om kugletræk og trækbomme er i god stand og sikre.

  • Sørg for at slukningsudsyr og ildslukkere på mejetærskere og pressere virker.

  • Sørg for at eventuelle luftkonditionering i førerhuse virker. Lange arbejdsdage i varme førerhuse er tærende og giver høj risiko for ulykker og fejltagelser.

  • Tjek at belysningen på maskinerne virker.

  • Stop altid for maskinen, hvis den skal renses eller serviceres.

Pas på dig selv:

  • Husk at holde pauser.

  • Spis og drik rigelig med vand. Langt de fleste ulykker sker ved trætte og stressede førere af maskinerne.

  • Hold øje med symptomer på træthed og stress. Det kan fx være flimmer for øjnene, koncentrationsbesvær eller hovedpine.

Hav hjælpen klar:

  • Husk mobiltelefonen og sørg for, at den ikke løber tør for strøm. Hav evt. en oplader med i maskinerne.

  • Hent 112-app'en og brug den til nødopkald, da den fortæller alarmcentralen præcis, hvor et nødopkald kommer fra. Det kan være vanskeligt at finde stedet, hvis du er ude i marken, her er app’en et godt værktøj.

  • Hav førstehjælpskasser i mejetærskere og traktorer.

Kilde: Topdanmark.

Flere artikler fra samme sektion

Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige

Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.

20-11-2024 7 minutter Næringsstoffer,   Klima,   Bæredygtighed,   Biodiversitet

Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal

DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.

13-11-2024 7 minutter Klima

Rådgiver: Skovlandbrug kan være landbrugets columbusæg

Både forskere og landets største skovlandbruger er enige om at konceptet skovlandbrug kan være et vigtigt redskab til at løse nogle af landbrugets klima- og miljømæssige udfordringer. At dømme efter fremmødet til ’Skovlandbrugsdag 2024’ er interessen for fænomenet stort. Direktøren for ØkologiRådgivning Danmark kalder skovlandbrug for et columbus-æg.

12-11-2024 8 minutter Skovlandbrug,   Biodiversitet