Annonce
Annonce
Landbruget er fortsat blandt de farligste brancher
Antallet af arbejdsulykker i landbruget er steget for syvende år i træk ifølge Arbejdstilsynets opgørelser. Det gør fortsat landbruget til en af de farligste brancher at arbejde i.

Der sker flest arbejdsulykker på kvægbrug, som tegner sig for knap en fjerdedel af alle ulykker i landbruget. Arbejdsulykkerne dækker bl.a. over fald og uheld med maskiner, gylle og dyr. Foto: Colourbox
Antallet af arbejdsulykker i landbruget er steget fra 798 ulykker i 2020 til 860 ulykker i 2021 ifølge Arbejdstilsynets opgørelser. Det er det højeste antal af ulykker i de syv år, som Arbejdstilsynet opgiver statistik for.
Det skriver Landbrugsavisen.
Faktisk har antallet været stigende i alle syv år, og stigningen fra 2020 til 2021 er på knap otte procent. En del af forklaringen kan dog være, at flere anmelder de mindre alvorlige arbejdsulykker, karakteriseret ved sygefravær på under tre uger.
”De mere alvorlige ulykker bliver anmeldt, og vi er kun glade for, at de mindre alvorlige nu også ser ud til at anmeldes i højere grad,” siger arbejdsmiljøchef hos Seges Helle Birk Domino til Landbrugsavisen.
Af Arbejdstilsynets årsopgørelse fremgår det dog, at landbruget fortsat er en af de brancher med flest alvorlige ulykker, og hvert år mister gennemsnitligt syv personer livet i arbejdsulykker i landbruget herhjemme.
Sidste år italesatte Alm. Brand den kedelige tendens med stigende antal arbejdsulykker i landbruget. For at knække kurven anbefalede forsikringsselskabet dengang, at landmændene sætter sikkerheden som et fast punkt på dagsordenen, eksempelvis i form af medarbejdermøder, hvor medarbejderne taler om, hvad man i løbet af ugen har gjort for at undgå arbejdsulykker.
Flere artikler fra samme sektion
Årets første tilfælde af fuginfluenza rammer hobbybesætning
I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne.
Ko med kalv-systemer vinder indpas i større malkebesætninger: »Det her er meget sjovere at passe«
Flere og flere kvægbesætninger forsøger i disse år at holde kalvene længst muligt hos deres ko eller en ammetante. Det kræver nye måder at indrette staldene på, men kan til gengæld give bedre dyrevelfærd og mere fleksibilitet i arbejdstiden.
Vildsvinebesøg hos økogrise kostede landmand næsten 300.000 kr.
Efter et uventet ornebesøg hos en flok fritgående økogrise måtte en landmand aflive dyrene, og den øvrige besætning fik seks ugers salgsstop. Det kostede op mod 300.000 kr., men kunne være blevet meget dyrere.