Landbruget er fortsat blandt de farligste brancher

Antallet af arbejdsulykker i landbruget er steget for syvende år i træk ifølge Arbejdstilsynets opgørelser. Det gør fortsat landbruget til en af de farligste brancher at arbejde i.

28. april 2022
Læsetid: 2 minutter
Teleskoplæsser kører med halmballer
Der sker flest arbejdsulykker på kvægbrug, som tegner sig for knap en fjerdedel af alle ulykker i landbruget. Arbejdsulykkerne dækker bl.a. over fald og uheld med maskiner, gylle og dyr. Foto: Colourbox

Antallet af arbejdsulykker i landbruget er steget fra 798 ulykker i 2020 til 860 ulykker i 2021 ifølge Arbejdstilsynets opgørelser. Det er det højeste antal af ulykker i de syv år, som Arbejdstilsynet opgiver statistik for.

Det skriver Landbrugsavisen.

Faktisk har antallet været stigende i alle syv år, og stigningen fra 2020 til 2021 er på knap otte procent. En del af forklaringen kan dog være, at flere anmelder de mindre alvorlige arbejdsulykker, karakteriseret ved sygefravær på under tre uger.

”De mere alvorlige ulykker bliver anmeldt, og vi er kun glade for, at de mindre alvorlige nu også ser ud til at anmeldes i højere grad,” siger arbejdsmiljøchef hos Seges Helle Birk Domino til Landbrugsavisen.

Af Arbejdstilsynets årsopgørelse fremgår det dog, at landbruget fortsat er en af de brancher med flest alvorlige ulykker, og hvert år mister gennemsnitligt syv personer livet i arbejdsulykker i landbruget herhjemme.

Sidste år italesatte Alm. Brand den kedelige tendens med stigende antal arbejdsulykker i landbruget. For at knække kurven anbefalede forsikringsselskabet dengang, at landmændene sætter sikkerheden som et fast punkt på dagsordenen, eksempelvis i form af medarbejdermøder, hvor medarbejderne taler om, hvad man i løbet af ugen har gjort for at undgå arbejdsulykker.