Annonce
Annonce
Når ammoniak fordamper, forurener det luften og er med til at skabe algeopblomstringer i vandområder og tab af biodiversitet. Derfor gavner det miljøet og naturen, når gylletanke dækkes til. Foto: Colourbox
Flere landmænd vil dække gylletankene til, og det er godt for miljøet
Markant flere har i år søgt om tilskud til overdækning af deres gylletanke i forhold til sidste år. Og det gavner både miljøet og biodiversiteten.
Omkring dobbelt så mange landbrugere har i år søgt om tilskud hos Landbrugsstyrelsen til overdækning af deres gylletanke i forhold til sidste år.
Det er gode nyheder for miljøet, da overdækning reducerer gylletankenes ammoniakudslip op til 50 pct.
Interessen blandt danske landbrugere i at overdække deres gylletanke og mindske forureningen fra dem er steget markant inden for det seneste år. Det viser tallene for årets ansøgere til Landbrugsstyrelsens tilskudsordning for teltoverdækning af gylletanke.
Da ansøgningsrunden lukkede d. 31. januar, havde Landbrugsstyrelsen således modtaget hele 946 ansøgninger fra danske landbrugere. Det er næsten en fordobling af tallet for sidste år, hvor blot 553 landmænd havde søgt om tilskudsordningen. Den betydelige stigning af ansøgere vækker stor glæde hos Landbrugsstyrelsen, som nu kan se frem til at støtte endnu flere landbrugere i at minimere ammoniakudslippet fra deres gylletanke.
”Ved at overdække gylletankene mindskes udslippet af ammoniak. Derfor er vi glade for, at vi har fået så mange ansøgninger,” udtaler Mette Hyldebrandt-Larsen, som er enhedschef i Landbrugsstyrelsen.
Hun tilføjer, at landbrugernes stigende interesse i at begrænse gylletankenes ammoniakudslip er rigtig godt nyt for miljøet, da fordampning af ammoniak forurener luften og kan føre til tab af biodiversitet.
”Når ammoniak fordamper, forurener det luften og er med til at skabe algeopblomstringer i vandområder og tab af biodiversitet”, forklarer hun.
Flere kan søge om tilskud til overdækning
Den øgede interesse for overdækning af gylletanke skyldes, at flere landbrugere i år har kunnet søge om tilskud hos Landbrugsstyrelsen end hidtil.
Blandt andet er det nu muligt for landbrugere med en egeninvestering ned til 100.000 kr. i overdækning af gylletanken at søge om Landbrugsstyrelsens tilskudsmidler. Tidligere skulle den enkelte landmands investering derimod udgøre mindst 300.000 kr., før det var muligt at søge om et tilskud.
Endelig er det nu også muligt for planteavlere at få del i Landbrugsstyrelsens tilskudsordning. Dermed er tilskuddet ikke længere kun forbeholdt landbrug med dyrehold, hvilket har været tilfældet i de foregående ansøgningsrunder.
Flere artikler fra samme sektion
Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort
ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.