Annonce
Annonce
Et tværfagligt møde mellem dig, din planteavls- og din kvægrådgiver kan løfte hele virksomhedens resultat, samtidig med at du og dine rådgivere alle er på den samme side. Foto: Colourbox
En lille meromkostning kan være det hele værd
FAGLIGT TALT: Du bør overveje, om ikke mødet om din markplan for det kommende år skal være et møde med både din planteavls- og kvægrådgiver samtidig.
Når ko og mark går op i en højere enhed.
Vinteren er refleksionens tid. Her er der for de flestes vedkomne plads til at summe over året, der er gået, og året der kommer. En af disse ting er virksomhedens foderproduktion. I den forbindelse skylder du din virksomhed at overveje, om ikke mødet omhandlende markplanen for det kommende år skal være et møde med både din planteavls- og kvægrådgiver samtidig.
Et sådant tværfagligt møde kan nemlig løfte hele virksomhedens resultat, samtidig med at du og dine rådgivere alle er på den samme side. Især den fælles tværfaglige diskussion af muligheder og behov er et rigtig godt værktøj, samtidig med at diskussionen omhandlende grovfoderets kvalitet eller mangel på samme kan være en øjenåbner.
Helt konkret kan man som eksempel være rigtig god til at dyrke majs og have et ønske om at have måske fem-seks FEN majs i sin fodring. I dette tilfælde bliver den endelige fodring meget dyrere, fordi der kommer til at mangle råprotein til koen. Det skal findes gennem tilskudsfoder, og det ekstra resultat man kunne opnå i marken, bliver spist op inde i stalden, uden at virksomheden tjener mere på det.
Et andet tilfælde kunne være et ønske om at tildele 500 gram hjemmedyrket rapsfrø til koen dagligt for at mindske metanudledningen. Men arealet, og dermed udbyttet, der var plads til i markplanen, var langt mindre end behovet. Igen med dyrt indkøbt foder som resultat.
Så brug lige lidt tid på at overveje, om den lille meromkostning, det er at samle to rådgivere til et møde inden forårsarbejdet, ikke var bedre end alternativet.
Flere artikler fra samme sektion
Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort
ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.