Efter drøje år for økologiske mælkeproducenter er udviklingen nu vendt
Efter flere års ulighed er dækningsbidraget nu det samme per årsko, uanset om du er konventionel eller økolog. Det er en vigtig – og tiltrængt – udvikling, fortæller økologisk kvægrådgiver, som atter oplever stigende interesse i at omlægge til økologi.

Det globale mælkemarked er kommet mere i balance, og det har sænket afregningspriserne på konventionel mælk. Det betyder også, at der for første gang i lang tid er ligevægt i afregningen mellem økologisk og konventionel mælk, og derfor er en vigtig hindring for mere økologisk produktion nu fjernet. Det fortæller kvægrådgiver i ØkologiRådgivning Danmark Erik Andersen i en pressemeddelelse.
”Bytteforholdet mellem input og output er godt, afregningen er god, og det er ikke længere økonomien, der står i vejen for at lave økologisk mælk. Det er virkelig værd at glæde sig over – især efter nogle drøje år for økologerne,” fortæller han glad.
”Lige nu oplever vi, at vores mælkeproducenter har et skarpt blik på at få noget mere mælk ud af produktionen lige nu. De har en rigtig god mulighed for at konsolidere sig og sikre noget likviditet til tiderne, der kommer – også selv om det måske kribler i fingrene efter en ekstra minilæsser eller andet nyt grej,” tilføjer han.
I 2024 var merprisen på økologisk mælk ca. 60 øre, og med de ekstra 10-11 øre i merpris er hullet mellem økologisk og konventionel mælk nu lukket i forhold til dækningsbidraget.

Økologien som en tredje vej
Erik Andersen fortæller, at han er rigtig glad på de økologiske mælkeproducenters vegne – for de trænger til noget medvind, hvis du spørger ham. Men han glæder sig endnu mere på vegne af økologiens fremtid, for den har været noget dyster i de senere år. I hvert fald for mælkeproducenter.
”Historisk set har vi altid haft en vis interesse fra konventionelle mælkeproducenter, som har været nysgerrige på økologien, men det har været småt med henvendelser i de seneste to år, hvor dækningsbidraget har været omkring 800 kr. lavere per økologiske årsko. Så har man virkelig skullet ville økologien – og have god plads i økonomien,” siger han og fortsætter:
”Nu kan den konventionelle mælkeproducent rent faktisk have et alternativt til valget mellem udvidelse og afvikling; nemlig at udvikle landbruget i en økologisk retning. Dét har vi virkelig savnet.”
Erik Andersen og kollegerne i ØkologiRådgivning Danmark oplever allerede nu mere interesse fra konventionelle mælkeproducenter, som vil høre om økonomien og deres muligheder i forhold til at omlægge til økologi.
”Dem, jeg taler med, har typisk kigget på en lang tidshorisont og overvejet, hvad de havde lyst til nu og fremover – og hvad der, ifølge dem, måske var en bedre forretning på den lange bane. Det er meget positivt,” slutter han.