Annonce
Annonce
De økologiske dyr står klar ved dørtrinnet - men nu frygter økologer for ulveangreb
I disse dage kommer økologiske dyr atter ud under åben himmel, men ulvens tilstedeværelse har i stigende grad vakt bekymring hos en række økologer med kvæg og får. De er i tvivl om, hvordan de skal forholde sig, hvis der er en ulv i nærheden.

Carsten Sørensen er i tvivl om, hvordan han skal reagere og forholde sig, hvis der reelt er en ulv nær hans dyr. Må han holde dyrene inde i længere tid end ellers tilladt? Og hvad med de græssende dyr, som flyttes fra mark til mark og derfor ikke kan være bag den samme permanente sikrede indhegning? Privat foto
Økolog Carsten Sørensen er nervøs.
Med forårets komme er det snart tid til at han, og kollegerne sender deres kvæg og får på græs, men ulvens tilstedeværelse skaber utryghed.
"Vi bryster os af god dyrevelfærd i økologien, men det er ikke god dyrevelfærd, hvis vores dyr bliver bidt," siger Carsten Sørensen, der også er forperson for Økologisk Landsforenings Kød- og Naturgræsserudvalg.
Han understreger, at han ikke ønsker at udrydde ulven i Danmark:
"Jeg har ikke lyst til at skyde ulve, og jeg vil ikke have den udryddet. Vi skal finde en form for sameksistens. Men vi oplever, at enkelte decideret går efter besætningerne, uden der så sker noget bagefter fra myndighedernes side. Nogen sidder på hænderne, og det er ikke landmændene."
Udvalget har på flere møder talt om bekymringen ved at skulle lukke dyrene ud, og Carsten Sørensen er i tvivl om, hvordan han skal reagere og forholde sig, hvis der reelt er en ulv nær hans dyr. Må han holde dyrene inde i længere tid end ellers tilladt? Og hvad med de græssende dyr, som flyttes fra mark til mark og derfor ikke kan være bag den samme permanente sikrede indhegning?
"Hvordan kan vi sikre os, at vores dyr ikke lider overlast? Vi er økologer for at passe ekstra godt på dyrene og for, at de kan komme ud og gå frit, men vi står ved en skillevej nu: Kan vi have fåreavl i Danmark i fremtiden? De har jo deres plads i både planteavl (de afgræsser græsfrømarker, red.) og husdyravl, men jeg tror ikke, at embedsværket er gearet til kompleksiteten. Jeg kan ikke se, hvordan vi kan udvide det økologiske areal, og dyrene skal være økologiske, hvis de ikke kan være ude på grund af ulven," siger Carsten Sørensen.
Styrelse svarer på spørgsmål
Økologisk Nu har derfor stillet en række spørgsmål om situationen til Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø (SGAV).
SGAV anbefaler, at økologer får opsat ulvesikrede hegn og henviser til, at der aktuelt kun er registreret ét ulveangreb bag et korrekt opsat ulvehegn, hvilket skete d. 16. januar i Nordvestjylland.
Styrelsen giver tilskud til ulvesikring af tre forskellige hegnsmodeller, herunder også mobile hegn. Dermed kan mobile hegn omkring dyr i rotationsgræsning også blive ulvesikrede.
Skulle man som økolog ønske at holde dyrene inde, hvis der er en ulv i nærheden, kan det lade sig gøre, uden at man sanktioneres, skriver SGAV i et svar på mail:
"Det er muligt at holde sine dyr på stald i en kortere periode i græsningssæsonen ved at notere årsagen i logbogen."
Finder man sine husdyr døde eller skadede, og man tror, at det drejer sig om et ulveangreb, skal man henvende sig til en af Naturstyrelsens ulvekonsulenter på tlf.: 30 34 15 30. Ser man en ulv, opfordrer SGAV til, at man indberetter det til ulveovervågningen.
Se flere informationer og retningslinjer på SGAVs hjemmeside.
Ifølge et nyt notat fra Aarhus Universitet lever der nu ca. 42 ulve i Danmark, fordelt på ni faste revirer foruden strejfende ulve. De stedfaste ulve inddeles i kobler (ynglende par med hvalpe), par og enlige revirhævdende ulve. Ifølge notatet er der aktuelt dokumenteret seks ulvekobler, to revirhævdende par og én revirhævdende enlig ulv i Danmark.
Flere artikler fra samme sektion
Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise
Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.
15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone
Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.
Tørkeindekset har aldrig været så højt så tidligt på året
Det har været et usædvanligt tørt forår indtil videre, og tørkeindekset har nu ramt et niveau, der ikke er målt lignende på denne tid af året. Danmark er et af de lande i Europa, der er hårdest ramt af tørke.