Annonce
Annonce
Selv om vilkårene for danske og engelsk mælkeproduktion er forskellige, kan man lære meget af hinanden, mener initiativtager Birgitte Kjemtrup Høyer, der er kvægrådgiver i ØkologiRådgivning Danmark. Foto: ØkologiRådgivning Danmark
Britiske og danske økologer deler erfaringer
Økologiske mælkeproducenter i Storbritannien og Danmark inspirerer hinanden og udveksler erfaringer i en digital erfagruppe.
Pling. Klokken nærmer sig 20.00, og endnu en økologisk mælkeproducent logger på aftenens digitale møde i Anglo Danish Group.
Navnet dækker over en engelsk-dansk erfagruppe for større økologiske mælkeproducenter, og i aften er det Rob Richmond, der har været økolog siden 2005, som skal dele sine erfaringer i at opbygge jordens frugtbarhed og øge produktiviteten ved at fokusere på græsmarker og afgræsning.
Blandt aftenens danske deltagere er Per Thomasen. Han tog imod invitationen til gruppen, bl.a. fordi der var udsigt til en studietur til England og genbesøg den anden vej. Det har covid-19 desværre sat en foreløbig stopper for. Alligevel er gruppen interessant, mener han.
"Vi står over for så mange forandringer i landbruget og i økologien, at nye tanker er vigtige. Det gælder vandmiljø, klima, dyrevelfærd – hele paletten. Presset er større end nogensinde, og selv om forudsætningerne i England er meget anderledes end i Danmark, er det jo ikke mindre spændende at høre, hvad engelske landmænd gør," siger Per Thomasen, der driver 400 hektar og har 220 malkekøer ved Lejre.
Undervejs i mødet spørger han ind til sammensætningen af den urtegræsblanding, som Robert Richmond har haft så stor succes med.
"De er meget optaget af kulstofbinding, jordens struktur, og dens evne til at holde på vandet. Her på Sjælland, hvor vi ikke kan vande, er vi virkelig presset på græsvæksten i tørre år, så jeg forventer, vi kommer til at arbejde meget mere med den, ikke mindste af hensyn til klimaet," tilføjer Per Thomassen.
Vi kan udfordre hinanden, lære af hinanden og opleve, at der er andre måder at tænke på. Danske mælkeproducenter kan blive udfordret på, hvor få investeringer, der er nødvendige for at producere mælk.
— Birgitte Kjemtrup Høyer, ØkologiRådgivning Danmark
Det er kvægrådgiver Birgitte Kjemtrup Høyer, ØkologiRådgivning Danmark, der i 2019 tog initiativet til at opstarte gruppen, som hun leder sammen med Robert Daykin, foderrådgiver og direktør i Daykin Partnership, England.
"Vi kan udfordre hinanden, lære af hinanden og opleve, at der er andre måder at tænke på. Danske mælkeproducenter kan blive udfordret på, hvor få investeringer, der er nødvendige for at producere mælk. De britiske mælkeproducenter kan udfordres på kvaliteten af deres grovfoder, som ikke er på højde med den danske," fortæller Birgitte Kjemtrup Høyer.
Efter aflysningerne af studieturen til England har gruppen valgt at afholde videomøder. En rejse er ikke endeligt lagt i graven, men kan komme på tale, når grænserne igen åbnes, og det er sikkert at rejse. Birgitte Kjemtrup Høyer oplyser, at gruppen er åben for flere deltagere.
Flere artikler fra samme sektion
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.
Rådgiver: Skovlandbrug kan være landbrugets columbusæg
Både forskere og landets største skovlandbruger er enige om at konceptet skovlandbrug kan være et vigtigt redskab til at løse nogle af landbrugets klima- og miljømæssige udfordringer. At dømme efter fremmødet til ’Skovlandbrugsdag 2024’ er interessen for fænomenet stort. Direktøren for ØkologiRådgivning Danmark kalder skovlandbrug for et columbus-æg.