Annonce

Annonce

Hånd holder lupin i bælg

Proteinafgrøder er i høj kurs og lader til at være prisstabile. Det er samtidig med til at holde hånden under rapsprisen, trods at olien er faldet markant i pris. Arkivfoto: Økologisk Landsforening

Bælgsæd kan blive det mest prisstabile afgrødevalg i år

Grovvareselskab oplever god efterspørgsel på økologisk bælgsæd, og samtidig er det en afgrødekategori med eksportpotentiale, hvis behovet herhjemme skulle blive opfyldt.

Efterspørgslen på økologisk bælgsæd er høj for tiden, og meget tyder på, at den tendens fortsætter.

Sådan lød det, da ØkologiRådgivning Danmark i sidste uge afholdt temadag for planteavlere og sammen med eksterne oplægsholdere opdaterede landmændene på bl.a. markedssituationen. Her kom økologichef Steffen Blume fra DLG med sin analyse af den nuværende og fremtidige prisudvikling på økologiske afgrøder.

”Der er rigtig god efterspørgsel på bælgsæd, og det gælder både hestebønner, lupiner og ærter. Der vil vi ikke opleve en overforsyning, så jeg forudser, at prisen på bælgsæden nok skal holde sig nogenlunde stabil,” sagde Steffen Blume.

Udover bælgsæd er også vårhvede af brødkvalitet en eftertragtet vare, som man kan være sikker på at komme af med til et fornuftigt og stabilt prisleje. Hvis hveden skulle gå hen og blive kasseret som brødhvede, så kan man ifølge Steffen Blume trods alt få en fin afregning for foderhvede.

Potentiale for eksport

Den gode efterspørgsel på proteinafgrøderne skyldes især, at sojaleverancer fra Kina har svigtet. Sojaprisen er som følge heraf høj, hvilket de for tiden ekstraordinært høje fragtomkostninger også medvirker til.

Det er ikke kun herhjemme, at bælgsæden er nem at omsætte, og derfor er det samtidig en afgrødekategori med eksportpotentiale. Eksempelvis aftager Tyskland gerne dansk bælgsæd, da de i stigende grad ønsker EU-varer frem for oversøiske proteinafgrøder.

Dog er der ikke noget, der tyder på, at Danmark kommer til at eksportere økologisk bælgsæd, trods muligheden er der. Hjemmemarkedet kan nemlig sagtens absorbere den mængde, de danske landmænd dyrker, hvilket også er med til at holde prisen oppe.

”Vi kommer nok ikke til at eksportere lupin og hestebønner de kommende par år. Det kommer vi til at bruge herhjemme i Danmark,” sagde Steffen Blume.

»Slå til nu«

Det er ikke kun bælgafgrøderne, som landmændene pt. kan opnå gode afregningspriser på. Kornpriserne er ligeledes steget som følge af en europæisk høst, der ikke levede op til forventningerne, men her er Steffen Blume ikke nær så sikker på, at priserne forbliver stabile til høst 2022.

”Der er en tøven på markedet. Sælgere holder sig tilbage i håb om højere priser, og det gør, at vi stadig har denne her lidt fastlåste situation,” sagde Steffen Blume.

Deltagerne på ØkologiRådgivning Danmarks temadag for planteavlere blev bl.a. opdateret på prisudviklingen, da økologichef Steffen Blume fra DLG gav sin analyse af markedet
Deltagerne på ØkologiRådgivning Danmarks temadag for planteavlere blev bl.a. opdateret på prisudviklingen, da økologichef Steffen Blume fra DLG gav sin analyse af markedet. Foto: Mads Juul

Den pointe bakkes op af ØkologiRådgivning Danmarks egen analyse, Ø-barometeret, hvor økonomirådgiver Keld Dieckmann heller ikke udelukker kraftige prisudsving, når først markedet for alvor kommer i gang igen.

Derfor opfordrede Steffen Blume flere gange deltagerne til at slå til og få låst prisen fast, før det vender, hvis man er villig til at acceptere priserne, som de er nu.

Han fremhævede havre, som en afgrøde, hvor man formentlig skal handle hurtigt.

”Hvis man gerne vil dyrke havre, så se at få den prissat nu. Der kunne jeg godt forestille mig, at prisen vil falde,” sagde Steffen Blume og tilføjede, at rådet også gælder for nicheafgrøder såsom maltbyg, selvom markedet lige nu oplever mangel på det:

”Vil man f.eks. gerne dyrke maltbyg og synes, prisen er fornuftig, så er det bare med at slå til, for lige pludselig har alle det, de skal bruge. Man skal have i baghovedet, at det er en nicheafgrøde, som er følsom på prisudviklingen.”

Flere artikler fra samme sektion

Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige

Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.

20-11-2024 7 minutter Næringsstoffer,   Klima,   Bæredygtighed,   Biodiversitet

Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal

DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.

13-11-2024 7 minutter Klima

Rådgiver: Skovlandbrug kan være landbrugets columbusæg

Både forskere og landets største skovlandbruger er enige om at konceptet skovlandbrug kan være et vigtigt redskab til at løse nogle af landbrugets klima- og miljømæssige udfordringer. At dømme efter fremmødet til ’Skovlandbrugsdag 2024’ er interessen for fænomenet stort. Direktøren for ØkologiRådgivning Danmark kalder skovlandbrug for et columbus-æg.

12-11-2024 8 minutter Skovlandbrug,   Biodiversitet