Annonce

Annonce

Analyse: Indtjeningen når nye højder for økologiske planteavlere

Driftsresultatet hos de økologiske planteavlere blev halveret i 2020, men nu er situationen vendt til det bedre. Priserne på korn og proteinafgrøder stiger fortsat kraftigt og hiver indtjeningen op.

30. december 2021
Læsetid: 2 minutter
Hestebønner i rækker på en mark

Afregningsprisen for økologiske hestebønner ligger på omkring 350 kr. pr. hkg i slutningen af 2021. Foto: Joachim Plaetner Kjeldsen

Produktionsprisen på afgrøder er nu 80 kr. lavere pr. hkg end den gennemsnitlige salgspris. De stigende priser hiver indtjeningen op til helt nye højder for de økologiske planteavlere.

Det skriver økonomirådgiver Keld Dieckmann fra Sagro i det såkaldte Ø-barometer, der er en analyse af indtjeningsudviklingen for økologisk planteproduktion. Det laves i samarbejde med ØkologiRådgivning Danmark.

Der er faktisk tale om en rekord, da det er det bedste resultat i indtjeningsbarometerets levetid. Dermed ser økonomien ud til at være markant forbedret for de økologiske planteavlere, efter det gennemsnitlige driftsresultat blev halveret i 2020.

Stor efterspørgsel på protein

Fremgangen kan blandt andet tilskrives et presset proteinmarked med stor efterspørgsel på proteinafgrøder.

”Proteinmarkedet er fortsat meget presset grundet manglende forsyning, og dette understøtter priserne på proteinafgrøder. Der er derfor fortsat mange gode grunde til at dyrke mest muligt af protein- og olieafgrøder, da proteinbehovet fremadrettet må forventes yderligere stigende, efterhånden som kinesisk soja udfases,” skriver Keld Dieckmann.

I en markedsnotering begrunder også DLG prisstigningen på hestebønner og ærter med forsyningsproblemer på proteinmarkedet. Ifølge DLG ser det ud til, at svigtende leverancer af soja fra Kina fortsætter, hvilket er med til at øge efterspørgslen på de danske proteinafgrøder.

Risiko for store udsving

Bagsiden af medaljen er, at prisstigningerne på især foderkorn er forstærket af tilbageholdende sælgere. Ifølge DLG spekulerer østeuropæiske leverandører på endnu højere priser ved holde igen med at tilbyde korn til Vesteuropa.

Keld Dieckmann har samme betragtning om tilbageholdenhed i markedet i Ø-barometeret, og han mener samtidig, at kraftige prisudsving ikke kan udelukkes, når først markedet for alvor kommer i gang igen.

”En langsigtet og proaktiv salgsstrategi, dyrkning af nicheafgrøder samt dyrkning af mange forskellige afgrøder vurderes fortsat at være nøgleordene for overlevelse. Et alsidigt sædskifte med mange afgrøder giver samtidig også en risikospredning, ikke bare prismæssigt, men også sædskifte- og produktionsmæssigt, således at udbytter og indtjening ikke påvirkes voldsomt af dårlige priser eller fejlslået udbytte i en afgrøde,” råder han i sin analyse.

Flere artikler fra samme sektion

Årets første tilfælde af fuginfluenza rammer hobbybesætning

I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne.

02-04-2025 4 minutter Fugleinfluenza

Ko med kalv-systemer vinder indpas i større malkebesætninger: »Det her er meget sjovere at passe«

Flere og flere kvægbesætninger forsøger i disse år at holde kalvene længst muligt hos deres ko eller en ammetante. Det kræver nye måder at indrette staldene på, men kan til gengæld give bedre dyrevelfærd og mere fleksibilitet i arbejdstiden.

31-03-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Kvæg

Vildsvinebesøg hos økogrise kostede landmand næsten 300.000 kr.

Efter et uventet ornebesøg hos en flok fritgående økogrise måtte en landmand aflive dyrene, og den øvrige besætning fik seks ugers salgsstop. Det kostede op mod 300.000 kr., men kunne være blevet meget dyrere.

29-03-2025 5 minutter Grise