Annonce
Annonce
Alvorlig fjerkræsygdom fundet i kolonihave i Aalborg
Fødevarestyrelsen påbegynder torsdag aflivningen af mere end 1.000 duer, høns, papegøjer og parakitter efter fund af Newcastle disease i en kolonihaveforening i Aalborg.

En flok duer er ramt af den meget smitsomme sygdom Newcastle disease, men dyrlægerne i Fødevarestyrelsen ikke umiddelbart bekymrede for, at sygdommen spreder sig til landets store hønse- og kalkunfarme.
Statens Serum Institut har påvist Newcastle disease blandt 40 duer i en kolonihaveforening på Hønsevænget i Aalborg SV. Derfor er Fødevarestyrelsen gået i gang med at aflive op mod 1000 dyr i kolonihaverne, oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.
Newcastle disease er en virussygdom, der er dødelig for de fleste fugle og fjerkræ, men ikke farlig for mennesker, heller ikke hvis man spiser æg eller kød fra smittede dyr. Sidste år fandt myndighederne den samme fjerkræsygdom i en kolonihaveforening med fuglehold ved Næstved, men ellers har sygdommen været en sjælden gæst i Danmark, oplyser myndighederne.
Vaccine er obligatorisk
Fødevarestyrelsen er i gang med at undersøge, om fjerkræsygdommen har spredt sig til fugle hos hobbyavlere, der har købt æg og fjerkræ fra fuglehold i kolonihaveforeningen eller på anden vis har været i kontakt med fugle fra Hønsevænget.
Der findes effektive vacciner mod Newcastle disease, og det er obligatorisk at vaccinere fjerkræ i Danmark. Derfor er dyrlægerne i Fødevarestyrelsen ikke umiddelbart bekymrede for, at sygdommen spreder sig til landets store hønse- og kalkunfarme, sådan som det har været tilfældet med fugleinfluenza.
Flere artikler fra samme sektion
Årets første tilfælde af fuginfluenza rammer hobbybesætning
I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne.
Ko med kalv-systemer vinder indpas i større malkebesætninger: »Det her er meget sjovere at passe«
Flere og flere kvægbesætninger forsøger i disse år at holde kalvene længst muligt hos deres ko eller en ammetante. Det kræver nye måder at indrette staldene på, men kan til gengæld give bedre dyrevelfærd og mere fleksibilitet i arbejdstiden.
Vildsvinebesøg hos økogrise kostede landmand næsten 300.000 kr.
Efter et uventet ornebesøg hos en flok fritgående økogrise måtte en landmand aflive dyrene, og den øvrige besætning fik seks ugers salgsstop. Det kostede op mod 300.000 kr., men kunne være blevet meget dyrere.