Annonce

Annonce

Jersey-køer på græsmark

Hvis du er hurtig, kan du være med til at hjælper Thise Mejeri på vej med planerne om at udfase soja fra køernes foder. Foto: Morten Telling

Thise Mejeri vil låne penge til at beskytte "Jordens lunger"

Som led i ambitionen om at udfase brugen af soja i foderet beder Thise Mejeri om et crowdfundinglån på en mio. kr.

Det bliver ikke kun forbrugerne, som i disse år skal vænne sig til nye kostvaner. Det samme gælder for køerne hos Thise Mejeris andelshavere. Bevæbnet med dansk foder, vil mejeriet gå til kamp for at redde regnskoven, og derfor kan køerne hos de 72 andelshavere se frem til at æde en blanding af danskproduceret foder, hvori der indgår blandt andet hestebønner, lupiner og ærter.

Regnskoven, ”Jordens lunger”, er under pres, og derfor ønsker Thise Mejeri blandt andet en hurtig udfasning af soja. Senest i 2023 satser Thise Mejeris landmænd på helt at droppe importeret soja som fodermiddel for at erstatte det med danskproduceret foder, forklarer Thise på Coop Crowdfundings hjemmeside, hvor mejeriet søger en mio. kr. til arbejdet med at erstatte soja med danske bælgfrugter.

Her beskriver mejeriet planerne om, at hestebønner, lupiner og ærter i fremtiden skal erstatte soja hos alle Thises andelshavere. På den måde kommer mejeriet tættere på at opfylde det økologiske grundprincip om naturlige kredsløb.

​Udfasningen af soja er dermed tiltænkt en væsentlig rolle i Thises bæredygtigheds-strategi i de kommende år, og mejeriet oplyser, at 30 af mejeriets andelshavere allerede er gået i gang. Resten forventes at følge efter, når erfaringerne fra pionergruppen foreligger.

Thise henviser i den forbindelse til, at importeret soja ifølge Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet bidrager med ca. en tredjedel af dansk landbrugs totale klimabelastning, og med den ændrede fodringsstrategi opnår Thises landmænd dermed en betydelig CO2-reduktion.

De anvender i dag økologisk soja, som ikke nødvendigvis stammer fra Sydamerika, men som alligevel bidrager til den øgede efterspørgsel efter sydamerikansk soja. Det resulterer i yderligere afbrænding og rydning af regnskov, så der kan dyrkes endnu mere soja.

​"Den onde cirkel skal brydes! Regnskoven er under et voldsomt pres til skade for klima og biodiversitet. Så nu skrider Thises landmænd til handling – til kamp for regnskoven bevæbnet med dansk foder! Eller sagt på en anden måde: Soja – nej tak!" skriver Thise.

Thises græsmælk har netop fået selskab af smør, creme fraiche, og yoghurt, som alle er baseret på mælk fra køer som udelukkende æder foder der består af græs og via et crowdfunding-lån urter, og hvis du vil være med til at styrke mejeriets arbejde med at udfase soja
Thises græsmælk har netop fået selskab af smør, creme fraiche, og yoghurt, som alle er baseret på mælk fra køer som udelukkende æder foder der består af græs og via et crowdfunding-lån urter, og hvis du vil være med til at styrke mejeriets arbejde med at udfase soja. Foto: Thise

For at nå det strategiske mål sammen, er der behov for en proces, hvor alle andelshavere finder deres vej til danskproduceret foder. Via staldskoler er det planen at landmændene skal dele deres erfaringer med fodring uden soja og dyrkning af danske proteinafgrøder samt høst og lagring.

​I det større perspektiv kan Thises andelshaveres erfaringer videregives til andre økologiske landmænd påpeger mejeriet, som samtidig slår fast, at hele processen koster en del penge.

​"Derfor er din hjælp vigtig. Det er baggrunden for, at Thise Mejeri ansøger om crowdfunding-lån til finansiering af de mange faser, som mejeriets landmænd og mejeriet skal igennem for at nå i mål med udfasningen af soja," skriver mejeriet, som med egen ord altid har været kendt for en fandenivoldsk pionerånd.

Erfaringerne fra tidligere projekter viser, at det normalt er et spørgsmål om få dage eller nogle gange timer, før pengene er i hus.

​Flere nye græsmælksprodukter i pipelinen

I dag er Thise Mejeri Danmarks næststørste mejeri nytænkningen og villigheden til at gøre det, de andre ikke tør, er uændret. Det er fire år siden, at Thise introducerede græsmælk på det danske marked. Det er mælk, der stammer fra køer, der udelukkende æder græs, græsmarksprodukter og urter. Der indgår med andre ord ikke menneskeføde i køernes foderplaner.

Thise har tidligere via tre crowdfund-projekter fået lånefinansieret 2,5 mio. kr. til at omlægge gården Hvanstrup til græsmælks-produktion.

I samarbejde med Irma-kæden har Salling-mejeriet netop lanceret en stribe nye græsmælksprodukter, og for at dække behovet for græsmælk er den tredje af mejeriets leverandører ved at omlægge produktionen til Thises græskoncept.

Det udvidede sortiment består af yoghurt, creme fraiche og smør, men flere græsmælksprodukter er i pipelinen – skrev mejeriet i en pressemeddelelse i marts under kampråbet: "Back to basic – tilbage til rødderne".

Det er fire år siden at Thise introducerede græsmælk på det danske marked. Det er mælk, der stammer fra køer, der udelukkende æder græs, græsmarksprodukter og urter. Der indgår med andre ord ikke menneskeføde i køernes foderplaner.

Flere artikler fra samme sektion

Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere

Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.

22-11-2024 6 minutter Plantebaserede fødevarer

Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig

Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.

22-11-2024 5 minutter Skovbrug og juletræer,   Forbrug,   Miljø

Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S

Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.

22-11-2024 5 minutter Kødproduktion