Annonce

Annonce

Flere og flere økologiske griseproducenter, som åbner dørene i forbindelse med Sofari, vælger at plante træer i marken til gavn for både biodiversitet og grisenes velfærd. Foto: Henrik Bjerregrav

Tag på "skovtur" med de økologiske grise

Søndag d. 21. maj inviterer 11 gårde med økologiske grise alle nysgerrige til Sofari. På flere af gårdene lever grisene foran et voksende, grønt bagtæppe træer.

Besøger du en af Sofari-gårdene, der er med i den årligt tilbagevendende besøg-øko-grisene-dag, kan du flere steder opleve samspillet mellem grise og træer. Flere af producenterne arbejder nemlig i stigende grad med skovlandbrug, hvor de planter træer i farefoldene hos smågrise og søer.

Det er en win-win for både grisen og naturen. Træerne giver skygge for solen, der ellers kan skolde de sarte griseører. Smågrisene får gode legepladser, mens søerne kan pleje deres hud ved at gnubbe sig op ad stammerne.

Men skovlandbrug gavner også det vilde liv, skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse forud for weekendens Sofari-event.

De står bag Sofari

  • Sofari arrangeres af Økologisk Landsforening, Landbrug & Fødevarer i samarbejde med foreningen FØKS (Foreningen for Fremme af Økologisk Kvalitetssvinekød) samt Friland, Organic Pork og Tican.

En af Sofari-værterne er Marianne Fløe Hestbjerg Hestbjerg Økologi i Vestjylland har de igennem et årti løbende plantet poppeltræer i grisenes folde, mens der andre steder på ejendommen er anlagt insektstakke og genetableret små vandhuller. Alene på markerne til grisene har Hestbjerg Økologi tilplantet 48 ha med 70 000 træer.

”Den samlede indsats er med til at skabe levesteder for insekter, planter og vilde dyr. Vores oplevelse er, at vi har fået flere harer og agerhøns, og vi fornemmer en summen af liv. Naturen kvitterer lynhurtigt – og for os skaber det livsglæde,” siger Marianne Fløe Hestbjerg.

Levende hegn virker

Risbjerg Landbrug på Sydfyn er en anden Sofari-vært, hvor man kan tilføje ordet ”skov” foran landbrug.

Gården bliver drevet af Hans Erik Jørgensen, formand for Landbrug & Fødevarers økologisektion, og Kirsten Rasmussen. Sidstnævnte forklarer, at de allerede har plantet rækker af træer på de marker, hvor det økologiske landbrug dyrker foder til grisene og mad til mennesker.

For to år siden er der også sat eg, mirabelle, ahorn og hassel med 27 meters mellemrum. De skal skabe skygge i udkanten af de kommende grisefolde, og gårdens mange træer tiltrækker både harer, fasaner og agerhøns.

”Når grisene kommer ud på de nye folde med skygge, er jeg sikker på, at de vil nyde skyggen under træerne på de varme sommerdage. Vi har allerede nogle grise gående i et etableret stykke skov – og det er de vilde med,” siger Kirsten Rasmussen.

Forsker: Træer forbedrer biodiversiteten

Beate Strandberg og Jørgen Axelsen er begge seniorforskere ved Institut for Ecoscience under Aarhus Universitet. De forsker begge i biodiversiteten i vores landbrugsarealer.

”Ved at have træer frem for græsmark skaber skovlandbrug et habitat med flere levemuligheder for insekter, fugle og den øvrige levende natur. Så træerne forbedrer stensikkert biodiversiteten og gør den mere varieret,” siger Jørgen Axelsen.

Instituttet har tilknyttet en specialestuderende, som har talt fugle i marts/april hos grisene med popler. Der blev især talt mange bogfinker.

”Så det er skovfuglene, der drager fordel af træerne. Vi ved endnu ikke, om bogfinkerne yngler i træerne, men de har været der før yngletiden. Var der græsmark, ville bogfinkerne ikke være der.”

Selv om begge forskere er positive over for effekterne af skovlandbrug, gror træerne dog ikke helt ind i biodiversitetshimlen, når de står i en grisefold, oplyser Landbrug & Fødevarer.

”Grise roder meget i skovbunden, og derfor kommer der – ved høje tætheder af grise – ikke så mange vilde planter op og tilhørende insekter. Så kombinationen af grise og træer er ikke så godt for den del af biodiversiteten, som det kendes fra udenlandske systemer med rækker af træer i plantelandbrug,” fastslår Beate Strandberg og fortsætter:

”Men der kan være andre fordele som en bedre dyrevelfærd, at træerne binder kulstof og at rødderne kan samle næringsstoffer op fra grisene.”

Vigtig del af markedsføringen

Seks af de 11 Sofari-værter leverer deres grise til Friland, og DC-selskabet vurderer at det er en vigtig del i markedsføringen at vise forbrugerne, hvordan grisene lever i og omkring grisehytterne, som huser hver sin grisefamilie.

Sofari tiltrækker hvert år et stort antal børnefamilier til den landsdækkende event, som ifølge Friland-direktør Claus Hein er en vigtig brik i fortællingen om det økologiske griseliv.

"Det er en vigtig begivenhed for os i Friland og for vores leverandører. Det er et unikt udstillingsvindue, hvor vi har mulighed for at komme i tæt dialog med den danske forbruger om økologiens fordele, ligesom vi gennem vores leverandører har mulighed for at svare på de mange spørgsmål, forbrugerne kan have til det økologiske grisekød," siger Claus Hein, som håber at Sofari kan være med til at sætte mere skub i salget af økologisk grisekød.

Du kan opleve samspillet mellem et godt griseliv og grønne træer i grisefolden på flere af de 11 gårde, der er med til besøgsdagen Sofari. Læs mere på www.sofari.dk.

Flere artikler fra samme sektion

Du kan stadig nå at deltage i konkurrencen om Kantineprisen 2024

Kun kantinekøkkener med en økologiprocent på mindst 60 pct. kan deltage i dysten om Kantineprisen 2024, som finder en vinder på havnen i Gudhjem.

18-04-2024 2 minutter Events,   Professionelle køkkener,   Foodservice

Madland Festival kalder til samling, samtaler, hyldest og fejring

Det madpolitiske samlingspunkt og fællesskab Madland inviterer for femte år i træk til Madland Festival under sloganet: ”Gentænk madsystemet”.

17-04-2024 2 minutter Events

Økologisk Landsforening kæmper for, at æg ikke længere skal stå på køl - Danske Æg kæmper imod

Økologisk Landsforening ønsker et opgør med kravet om, at æg skal på køl, men hos Danske Æg vil man fastholde det.

15-04-2024 8 minutter Æg og fjerkræ,   Forbrug,   Detailhandel