Annonce
Annonce
I et nyt projekt vil Økologisk Landsforening få syv kantiner til at bruge flere danske økologiske bælgfrugter i madlavningen.
Syv jyske køkkener er draget på mission med Økologisk Landsforening
Økologisk Landsforening har i år en mission om at udbrede de danske økologiske bælgfrugter i de professionelle køkkener. Flere køkkener har valgt at deltage, og det forpligter.
Der skal flere danske bælgfrugter i de professionelle køkkener, hvis det står til Økologisk Landsforening (ØL). Derfor har foreningen begivet sig ud på en mission for 2022 om at få køkkenerne til at omfavne ikke kun økologiske bælgfrugter, men danske økologiske bælgfrugter.
I den forbindelse har man søgt efter køkkener, der vil medvirke, med hensigten om at holde antallet nede og geografisk afgrænset for at kunne gå mere grundigt til værks.
"Så kan vi bedre dykke ned i de enkelte køkkeners behov og have en tættere kontakt med dem frem for at afholde et par kursusdage for mange og så tale om bælgfrugter. Vi vil gøre det mere håndgribeligt, så de kan komme i gang med arbejdet, og med færre deltagere kan vi være i tættere dialog og mere grundige," forklarer Niclas Klixbüll, der er leder på projektet hos ØL.
Foreningen får hjælp af Inger Kjærgaard og Rikke Grønning fra Grønning & Kjærgaard, der har stor erfaring inden for madlavning og tilberedning af bælgfrugter, og tirsdag lød startskuddet for projektet, da alle medvirkende mødtes i Kornets Hus i Hjørring for at komme i gang.
Meget forskellige køkkener
Niclas Klixbüll fortæller, at de syv køkkener favner om mange forskellige grupper i samfundet; der er køkkener fra en privat virksomhed, et bosted, en offentlig arbejdsplads, et kulturhus, en højskole, en efterskole og et hospital.
"Nogle af dem er længere end andre med hensyn til at få flere bælgfrugter ind i deres retter. For eksempel er der et køkken, som bruger 20 pct. ærtemel i sine frikadeller. Men de har vidt forskellige måder at lave mad på, og det er meget forskellige typer af opskrifter, de ønsker at udvikle," siger han.
Forskelligheden var også noget, som Britta Svanholm, køkkenleder hos Onsild Efterskole, lagde mærke til, på kick-off-dagen i Kornets Hus.
"Det var dejligt at se så mange både unge og ældre repræsenteret gennem de forskellige køkkener," siger hun.
Onsild Efterskole har allerede Det Økologiske Spisemærke i sølv, så økologien vægtes højt – og meget gerne dansk økologi - men hun har savnet idéer til, hvordan køkkenet kan få de unge elever til at spise flere bælgfrugter. Derfor er hun glad for, at projektet både lægger vægt på, at bælgfrugterne skal være både økologiske og danske.
"Det er jo fokus på bælgfrugter i kostrådene, men det kan godt være en udfordring for os at få de unge til at spise dem. De vil ikke rigtig spise bønner – mange bryder sig ikke om konsistensen - så vi vil gerne vide, hvordan vi kan gøre det mere spændende for dem," forklarer Britta Svanholm og tilføjer:
"Der bliver ikke ved med at være mad nok, hvis vi fortsætter med at spise som i dag, så det er fedt at kunne inspirere de unge mennesker til at spise anderledes."
Skal udvikle opskrifter
Rikke Grønning og Inger Kjærgaard vil løbende hjælpe og sparre med køkkenerne for at gøre bælgfrugter til en naturlig del af deres madlavning, og hvert køkken vil således få to besøg af parret i køkkenet i løbet af året. Køkkenerne vil også få adgang til gode indkøbspriser på de økologiske bælgfrugter, de bliver en del af et netværk med de andre køkkener, og de får et fotokit og en opskriftsskabelon til at skabe deres egne bælgfrugtopskrifter. Og hvert køkken har forpligtet sig til at udvikle fem opskrifter med udgangspunkt i et tema i løbet af året.
Undervejs mødes de alle igen, når der afholdes hhv. 'bælgfrugtfejring' på Restaurant Medvind i Hanstholm d. 13. oktober og innovationsdag igen i Kornets Hus med fællesspisning og oplæg om processen for de enkelte d. 3. november.
"Jeg håber, at det her er startskuddet til, at vi kan lave flere af disse projekter," siger Niclas Klixbüll, som drømmer om, at foreningen næste år kan tage fat i syv køkkener i Midtjylland og i sidste ende nå ud til alle regioner i Danmark.
Projektet er støttet af Promilleafgiftsfonden for Landbrug.
Flere artikler fra samme sektion
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.
Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig
Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.
Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S
Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.