Annonce
Annonce
Solcellerne på taget dækker en tredjedel af strømforbruget hos Svaneke Bryghus, som nu kan kalde brygprocessen bag den bornholmske ølproduktion for CO2-neutral. Foto: Kristoffer Linus
Landets første CO2-neutrale ølproduktion er økologisk
Efter flere års målrettet arbejde med bæredygtig omstilling, bliver Svaneke Bryghus hjemsted for Danmarks første CO2-neutrale øl-produktion.
Svaneke Bryghus har i mange år arbejdet med bæredygtighed som et væsentligt pejlemærke, og arbejdet kulminerede sidste år, da det økologiske bryggeri fik installeret et genvindingsanlæg til kuldioxid.
Ved at genanvende sin egen overskydende kuldioxid i tappeprocessen og sælge det overskydende i kulsyreflasker til egne kunder med fadølsanlæg, kan virksomheden som det første danske bryghus bryste sig af en CO2-kompenseret brygproces.
Den grønne milepæl fejrer bryggeriet nu meget passende med lanceringen af en ny øl med navnet "Game Changer". Samtidig oplyser bryghuset, at rejsen mod mere bæredygtighed ikke stopper her. Nu er det ambitionen at sikre, at emballage og råvarer også på sigt bliver CO2-neutrale.
At brygge CO2-neutralt øl har i flere år stået højt på bryggeriets ønskeliste, og derfor har virksomheden løbende implementeret tiltag, der kan understøtte den ambition. I 2018 tog bryggeriet det første skridt ved at blive 100 pct. økologisk. Året efter fulgte andet skridt ved at introducere dåser med markant lavere miljøbelastning end engangsflasker. I 2020 blev oliefyret skrottet og samme år skiftede Svaneke Bryghus fra naturgas til biogas.
Siden årets begyndelse er al øl i Svaneke dermed brygget CO2-neutralt, hvilket bryggeriet fik verificeret af Force Technology i januar. Nu er bryggeriet klar til at rulle det grønne budskab ud i markedet, hvor selskabets direktør Steen Jespersen håber, at kunderne vil belønne det grønne initiativ:
"Vores nye genvindingsanlæg er prikken over i’et og game changeren i rejsen mod at brygge CO2-neutralt. Vi er meget stolte af vores grønne fortælling, og er sikre på, at det vil blive et endnu vigtigere salgsparameter i fremtiden”, siger direktøren i en pressemeddelelse, hvori han udtrykker håb om, at landets øvrige bryggerier vil følge trop i den bæredygtige udvikling.
Flere artikler fra samme sektion
Salget af økologi har stabiliseret sig
Efter et år med fald i salget af økologiske fødevarer viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik, at salget i 2023 har stabiliseret sig. Økologien har, som andre fødevarer, været udfordret af inflation og stigende omkostninger. Men nu ser det ud til at vende.
Flest sanktioner til gårdsalg af æg
Fødevarestyrelsen har været på stikprøvekontrol hos 198 producenter og æg-pakkerier, der sælger direkte til forbrugere eller lokale butikker. I 9 pct. af besøgene førte kontrollerne til sanktioner.
Nu kommer der pant på de tyske dåser
EU-parlamentet har i dag vedtaget nye regler som betyder, at der fra 2029 skal opkræves dåsepant i de europæiske lande, hvilket formentlig vil begrænse forureningen med dåser i den danske natur.