Annonce
Annonce
Optimisme på Bornholms økologiske bryggeri
Svaneke Bryghus ser frem til, at restauranter og caféer snart får lov til at genåbne, så proppen for alvor ryger af ølsalget.

Ifølge Steen Jespersen er det lidt sjovere at sælge øl end mælk, og den tidligere direktør for Øllingegaard Mejeri har aldrig fortrudt, at han i 2018 skiftede tilbage til bryggeribranchen, da han blev direktør for Svaneke Bryghus, som han har navigeret godt igennem corona-pandemien. Foto: Martin Thaulow, Good People
Trods en stor tilbagegang i fadølssalget under corona-nedlukningerne kom Svaneke Bryghus ud af 2020 med et solidt resultat, og det bidrager til optimismen på det lille bornholmske bryggeri.
"Vi tror meget på bæredygtighed, og det tror vi også, at vores kunder gør, og når der igen kommer hul til restauranter og caféer, forventer jeg, at proppen ryger af flasken," siger bryghusets direktør, Steen Jespersen.
Han forklarer, at ølbrygning først og fremmest handler om passion, og han mener, at Svaneke Bryghus nu bliver belønnet for at være et både innovativt og modigt bryggeri.
I 2020 var det 20 år siden, at Svaneke Bryghus blev etableret som et lille restaurationsbryggeri, som var med i den første bølge af danske mikrobryggerier, og selv om jubilæumsåret blev fejret i coronaens skygge, er bryghus-direktøren godt tilfreds med et årsregnskab, der viser fremgang i forhold til rekordåret 2019.
Om Svaneke Bryghus
-
Svaneke Bryghus startede som et lille restaurationsbryggeri i 2000, og var dengang blandt de første mikrobryggerier i Danmark.
-
Det blev omlagt til økologi i 2018.
-
Brygger årligt ca. 1,5 mio. l økologisk øl
-
Kåret som Årets Virksomhed på Bornholm 2020
Hård konkurrence på øl-markedet
Til trods for, at ølbranchen og restaurationsbranchen havde et vanskeligt år, kom det bornholmske bryghus ud med et resultat på 3,1 mio. kr. Det er en vækst på fem pct. i forhold til året før, og samtidig er egenkapitalen løftet med 2,1 mio. kr. til 26 mio.
De løbende investeringer og den progressive tilgang til det danske ølmarked har sammen med bryggeriets placering på Bornholm været en styrke, oplyser bryggeriet i forbindelse med offentliggørelsen af regnskabet.
En del af det salg, som det bornholmske bryghus mistede, da caféer og restauranter lukkede ned i foråret 2020, blev opvejet af et højere salg til dagligvarehandlen, og generelt er Steen Jespersen godt tilfreds med den position, som bryghuset har tilkæmpet sig på et meget konkurrencepræget marked med over 200 danske bryggerier, som samlet årligt lancerer tæt på 2.000 nye øl.
Jeg havde også nogle spændende og lærerige år som direktør på Øllingegaard Mejeri, men det er nu lidt sjovere at sælge øl end mælk.
— Steen Jespersen
Steen Jespersen peger selv på flere årsager til, at det økologiske bryggeri, som normalt afsætter godt en tredjedel af produktionen til restaurationsbranchen, hidtil er kommet helskindet igennem coronakrisen, trods perioder præget af et lammet fadølssalg.
"Vi er bredt ude i dagligvarehandlen, hvor vi leverer en eller flere varianter til hovedparten af de landsdækkende kæder," siger han.
Samtidig oplevede Bornholm i 2020 en fantastisk sommersæson, som strakte sig langt ind i sensommeren.
"Den væsentligste årsag til det gode resultat er nok, at vi har en virkelig dygtig brygmester i Jan Paul. Han er uddannet i München, hvor han lærte at brygge kvalitetsøl, som har en ensartet smag fra bryg til bryg," siger Steen Jespersen.
Sjovere at sælge øl end mælk
Det er dog flere grunde til at Steen Jespersen ser optimistisk på fremtiden.
"Folk går meget op i øl. Det er et kulturprodukt, hvor kvalitet og håndværk betyder meget," siger direktøren, som selv tog solide erfaringer med fra bryggeribranchen til Bornholm, idet han startede sin erhvervskarriere med 21 års ansættelse i Carlsberg.
"Jeg havde også nogle spændende og lærerige år som direktør på Øllingegaard Mejeri, men det er nu lidt sjovere at sælge øl end mælk," fastslår direktøren, som erkender, at han føler sig mere på hjemmebane i bryggeribranchen.
Han nåede at arbejde seks år på det nordsjællandske økologiske mejeri. En fællesnævner for den tid og hans nuværende job er, at han trives med at sælge produkter, som han kan stå hundrede procent inde for.
Det er ikke mindst fremgang i salget af den alkoholfrie øl-serie "Don't Worry", som siden lanceringen i 2016 har været med til at løfte omsætningen.
”I 2020 har Svaneke Bryghus oplevet en vækst på mere end 25 pct. inden for salg af alkoholfri øl, og Don’t Worry serien, der består af fem forskellige varianter, udgør nu 15 pct. af vores samlede omsætning."
I 2019 lancerede Svaneke sine første øl på dåse efter at have udvidet bryggeriet med egen dåsekolonne.
”Svaneke var således det første uafhængige craft beer-bryggeri med egen dåsekolonne, og vi er glade for, at danskerne har taget positivt imod vores satsning,”, siger Steen Jespersen.
Flere artikler fra samme sektion
Dyrevenner tropper op med kaffe på OK's hovedkvarter for at få turbokyllingen ud af Coop
Coop har længe vaklet med at udfase turbokyllingen fra sit sortiment, og Anima har derfor sat sig med informationsmateriale og kaffe foran OK's hovedkontor for at komme i dialog med koncernens direktør, som også er næstformand i Coop Danmarks bestyrelse.
Vild start for Madmarked: Det overgår vores vildeste fantasier
Over 10.000 glade kunder lagde vejen forbi Alma på Sylows Allé i løbet af butikkens første fire åbningsdage.
Irmas afløser åbner med verdensnyheder og en gammel kending på hylderne
Alma Madmarked bliver den første dagligvarekæde, som sælger produktserien Noma Projects, mens det næppe overrasker ret mange, at det københavnske madmarked overtager Irmas passion for det økologiske sortiment hos Thise Mejeri.