Annonce

Annonce

Nu er der sat navne på den bestyrelse, som skal stå i spidsen for Fonden for Plantebaserede Fødevarer, der skal kickstarte et dansk planteeventyr, og Økologisk Landsforening har indstillet et af medlemmerne til bestyrelsen.

Stifter af Tænketanken Frej bliver formand for Fonden for Plantebaserede Fødevarer

Marie-Louise Boisen Lendal er udpeget som ny formand for Fonden for Plantebaserede Fødevarer, som råder over 675 mio. kr.

Der er nu sat navne på de ni personer, som skal få danskerne til at spise flere plantebaserede fødevarer. I spidsen for holdet, der skal sende Danmark på et nyt planteeventyr, står formand Marie-Louise Boisen Lendal, som er medstifter og direktør i Tænketanken Frej. Sammen skal de beslutte, hvordan fondens 675 mio. kr. på bedst mulig vis får danske landmænd og virksomheder til at producere og udvikle mange flere plantebaserede fødevarer.

Økologisk Landsforening har udpeget Trine Krebs, grøn chef i Food Organisation of Denmark, til bestyrelsen, hvor hun skal arbejde for at få mest mulig økologi ind i den plantebaserede kost, som skal være med til at mindske klimaudledningen.

Samtlige partier i Folketinget blev den 23. februar i år enige om at oprette Fonden for Plantebaserede Fødevarer, der både har til formål at sikre en dansk førerposition for produktion og udvikling af plantebaserede fødevarer – og samtidig at langt flere af dem havner på danskernes tallerkener.

Fondens nyudnævnte bestyrelse er derfor sat i verden for at forvalte de 675 millioner kroner, der fulgte med fondens oprettelse. Det svarer til 85 mio. kr. om året frem til 2030. Det glæder minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) at bestyrelsen nu er klar til at trække i arbejdstøjet:

Kort om plantefonden

  • Folketinget vedtog enstemmigt at oprette Fonden for Plantebaserede Fødevarer den 23. februar 2023.

  • Der er i alt sat 675 mio. kr. af til fondens arbejde fra 2023 til og med 2030.

  • Fonden for Plantebaserede Fødevarer er en del af Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug fra oktober 2021

”Vi var et helt enigt Folketing, der for godt en måned siden besluttede, at langt flere plantebaserede fødevarer fremover skal finde vej til danskernes tallerkener. Det kræver nytænkning, innovative løsninger og ikke mindst den helt rigtige håndsrækning til de gode virksomheder, organisationer og universiteter, der gør en kæmpe indsats for at udbrede plantebaserede fødevarer. Jeg har stor tillid til, at lige netop det her stærke hold med hver deres udgangspunkter og kompetencer med Marie-Louise Boisen Lendal i spidsen kan bidrage til at løse den opgave og sikre langt flere plantebaserede fødevarer i både danske og udenlandske indkøbskurve fremover,” siger han i en pressemeddelelse.

Hvor vi lige ender, kan jeg ikke sige, men det vil indgå som en del af overvejelserne om handlingsplanen for plantebaserede fødevarer. For nogle små køkkener kan det måske være svært at overkomme et decideret krav, mens det kan give bedre mening at starte i de store køkkener som hospitalskøkkenerne, hvor der er noget volumen.

— Jacob Jensen, minister for fødevarer, landbrug og fiskeri

Den nyudnævnte formand for Fonden for Plantebaserede Fødevarer Marie-Louise Boisen Lendal er uddannet cand.scient.pol fra Københavns Universitet og sidder bl.a. med i Frilands bestyrelseglæder sig til :

”Plantebaserede fødevarer skal være fremtidens fødevarer. Det byder kloden os. Derfor er jeg meget stolt og ydmyg over for den opgave, det er at uddele offentlige midler til at fremme den branche. Jeg har et mål om, at midlerne skal være med til at sætte gang i et nyt bæredygtigt eksporteventyr for Danmark og et langt større plantebaseret forbrug blandt danskerne”.

artiklen fortsætter under boksen

Fondens bestyrelse består af følgende medlemmer:

  • Marie-Louise Boisen Lendal (indstillet af Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri)

  • Jakob Lave (indstillet af Landbrug & Fødevarer)

  • Trine Krebs (indstillet af Økologisk Landsforening)

  • Lasse Vinderslev (indstillet af Plantebranchen)

  • Søren Sand Kirk (indstillet af Fødevareforbundet NNF)

  • Hanne Thorsøe (indstillet af Dansk Industri)

  • Rune Christoffer Dragsdal (indstillet af Dansk Vegetarisk Forening)

  • Marin Lysák (indstillet af Klimabevægelsen)

  • Vagn Jelsøe (indstillet af Forbrugerrådet Tænk)

  • Rasmus Pape (indstillet af Dansk Erhverv)

Ny handlingsplan på vej

Oprettelsen af Fonden for Plantebaserede Fødevarer er ikke det eneste initiativ, som skal hjælpe den plantebaserede kost på vej. SVM-regeringen oplyser, at den vil arbejde videre med muligheden for at indføre et fast plantebaseret alternativ i de offentlige køkkener. Regeringen mener, at de offentlige køkkener i højere grad involveres i udbredelsen af plantebaserede fødevarer. Det vil ske i sammenhæng med en større handlingsplan for plantebaserede fødevarer, som fødevareministeren satser på at præsentere inden sommer.

”Hvor vi lige ender, kan jeg ikke sige, men det vil indgå som en del af overvejelserne om handlingsplanen for plantebaserede fødevarer. Det skal kunne gennemføres rent praktisk, og det kunne derfor også være en mulighed at differentiere det som en begyndelse. For nogle små køkkener kan det måske være svært at overkomme et decideret krav, mens det kan give bedre mening at starte i de store køkkener som hospitalskøkkenerne, hvor der er noget volumen,” siger Jacob Jensen til FødevareWatch.

Flere artikler fra samme sektion

Du kan stadig nå at deltage i konkurrencen om Kantineprisen 2024

Kun kantinekøkkener med en økologiprocent på mindst 60 pct. kan deltage i dysten om Kantineprisen 2024, som finder en vinder på havnen i Gudhjem.

18-04-2024 2 minutter Events,   Professionelle køkkener,   Foodservice

Madland Festival kalder til samling, samtaler, hyldest og fejring

Det madpolitiske samlingspunkt og fællesskab Madland inviterer for femte år i træk til Madland Festival under sloganet: ”Gentænk madsystemet”.

17-04-2024 2 minutter Events

Økologisk Landsforening kæmper for, at æg ikke længere skal stå på køl - Danske Æg kæmper imod

Økologisk Landsforening ønsker et opgør med kravet om, at æg skal på køl, men hos Danske Æg vil man fastholde det.

15-04-2024 8 minutter Æg og fjerkræ,   Forbrug,   Detailhandel