Annonce

Annonce

Carina Nor Johansen sier vandet fra linser

Carina Nor, der er køkkenchef på Vallekilde Højskole, er blandt deltagerne ved plantetopmødet, og hun glæder sig til at mødes med kolleger, der kan inspirere hinanden til at komme videre med den grønne dagsorden. Foto: Jakob Brandt

Plantetopmøde skal bane vej for en grønnere tallerken

160 avlere og køkkenchefer samles til plantetopmøde i Aarhus for at diskutere, hvordan der kommer flere danske planter på tallerkenen.

Der bliver talt og skrevet meget om, at vi skal spise flere planter. Alligevel er landbrugsarealet med planter i Danmark stort set uændret siden 2015. For at ændre på det, samles 160 grøntsagsavlere og køkkenchefer til plantetopmøde mandag den 31. oktober på Aarhus Tech i Aarhus.

Målet med mødet er at styrke samarbejdet mellem avlerne, de professionelle køkkener, grossister og leverandører. Det skal sikre flere grønne hektarer og endnu flere danske planter i sæson på tallerken.

Danske avlere kan producere flere end 1000 forskellige afgrøder. Alligevel spiser vi danskere flere og flere planter dyrket udenfor landets grænser, og fra 2015 til 2021 er importen af økologisk frugt og grønt mere end tredoblet, hedder det i en pressemeddelelse fra Food Organisation of Denmark, som arrangerer topmødet.

I en tid hvor danskerne skal vænne sig til at spise flere planter, så ærgrer det Trine Krebs, grøn chef i Food Organisation of Denmark, at vi groft sagt kun spiser mere af det, der dyrkes andre steder end herhjemme.

"Vi skal spise flere planter. Det er en bunden opgave, men udviklingen skal være drevet af lyst, velsmag og glæde. Forandringer sker bedst, når hele værdikæden arbejder sammen. Derfor er det vigtigt, at avlere, køkkenchefer, distributører og organisationer samles til et plantetopmøde, så de kan se, smage og opleve alt det, de hver især bringer til bordet,” siger Trine Krebs.

Hun vurderer, at de absolut største hindringer for flere lokale og sæsonbetonede planter i de professionelle gryder er vanetænkning og økonomi.

”Men min erfaring er, at det kan opvejes af bedre smag, lokale sorter og mere friskhed. Det kræver, at parterne taler sammen og får indblik i hinandens arbejde. Og hvis køkkencheferne tilmed er gode til at minimere spild og skabe gastronomi, som gæster vil betale for, så er det ikke bare en gevinst for klimaet, men også for udviklingen af et grønt dansk landbrug med liv på landet og gode arbejdspladser,” siger Trine Krebs.

Velsmag og plantemagi

En af deltagerne til Plantetopmøde er Carina Nor, der er køkkenchef på Vallekilde Højskole i Odsherred, og hun glæder sig til at møde en hel masse passionerede mennesker, som også kan se, at mad med flere planter er fyldt med muligheder, velsmag og håndværk.

”Jeg glæder mig rigtig meget til at blive inspireret og mærke, at vi er mange, der rykker på den her dagsorden, og at det virkelig nytter noget. Og så håber jeg, at jeg også selv kan byde ind med noget, som andre kan blive inspireret af” siger Carina Nor.

Programmet for Plantetopmødet byder både på oplæg, plantetalks og workshops, og om eftermiddagen er der åbent køkken, hvor 13 af landets dygtigste køkkenchefer viser vejen til mere plantemagi.  

Flere artikler fra samme sektion

Friland og det økologiske kødsalg er udfordret efter turbulent år med rekordomsætning

Friland lagde godt fra land i det seneste regnskabsår, men sidste halvår udviklede sig til lidt af en rutsjebanetur med faldende efterspørgsel og eksplosivt voksende udgifter, men alligevel formåede Friland for første gang at rundede milliarden.

01-12-2022 5 minutter Kødproduktion

Et blik tilbage for at se fremad

Økologisk Landsforening har netop udgivet Øko-Året 2022, der er foreningens årsbrev og et tilbageblik på de mange aktiviteter, resultater og begivenheder, som har præget et år, som på flere måder har været unikt.

29-11-2022 2 minutter

Fem professionelle køkkener har gjort bælgfrugten til deres ven

Erfaringerne fra en håndfuld frontløberkøkkener viser, at det er muligt at integrere flere bælgfrugter i maden i landets professionelle køkkener.

28-11-2022 7 minutter Bælgfrugter,   Foodservice