Annonce
Annonce
I år afholdt 40 økologiske gårde høstmarked. Gothenborg i Them har med kun få undtagelser afholdt høstmarked hvert år siden slutningen af 1990'erne. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek
Midtjysk gårdejer takker vejrguderne for deres hjælp til årets høstmarked
Det kunne ses på besøgstallet, at Lone Hedegaard var i hård konkurrence med andre store arrangementer, da hun holdt årets Økologisk Høstmarked på Gothenborg ved Them. Alligevel kom der omtrent 2.000 gæster, og hun giver det gode vejr en del af æren.
Gitte Nielsen sidder bag sit barnebarn Erik, som med sammenfoldede hænder holder en to dage gammel kylling, der lader til at være faldet i søvn.
”Se, der er mange derhenne,” siger han til sin bedstemor og ser ned på den lille flok af kyllinger, som omkranset af halmballer løber mere eller mindre forvirrede rundt under varmelampen og omkring foderskålen, mens de pipper om kap.
Vi er til Økologisk Høstmarked på Gothenborg i Them. Gitte Nielsen har besøgt høstmarkedet på gården de seneste tre-fire år med sin datter, og nu er det så barnebarnets tur til at få en oplevelse i de økologiske rammer.
”Det er et godt arrangement, og vi vil gerne støtte det økologiske så vidt muligt,” siger Gitte Nielsen, som ser på arrangementet med nye øjne, fordi hun netop har sit barnebarn med i år.
Han har både fået pandekager, kravlet på halmballer og hoppet på trampolin.
”Det er godt for børnene, for her er mange aktiviteter – for eksempel at kigge på sådan nogle små kyllinger,” siger hun og griner.
Friske æg og kalkuner
Uden for hytten, hvor kyllingerne bliver ved med at trække nye grupper af børn til, spreder en duft af røg og snobrød sig.
På en madras ved siden af får en gæst undervisning i yoga, og i baggrunden kan man høre folkemusikken fra musikerne i trioen Snuptaw, der spiller op hele dagen.
Aktiviteterne er godt fordelt rundt om på gården: På det første areal, man ser, når man kører ind på gårdspladsen, kan man få ture med den gamle traktor ’Putte’.
Der serveres pandekager, man kan købe friske æg, gå en tur i drivhuset eller se skovgrisene og kalkunerne.
Fireårige Mona er ved at få en tur på traktoren, mens hendes mormor og hendes mor Miaja Veilberg venter med sin sovende baby i en sele på maven.
”Vi er her, både fordi det er vildt dejligt vejr og skønt at have sine børn med, og så det med at komme tættere på naturen og landbrug og se, hvordan dyrene faktisk ser ud, hvordan tingene bliver dyrket, og hvordan kyllingerne rigtigt ser ud, før man spiser dem,” siger Miaja Veilberg, som tilføjer, at det betyder meget for familien, at det er en økologisk gård.
”Vi køber meget økologi. Både for miljøet og ens egen krop – især når man har små børn – hvad angår giftstoffer og så selvfølgelig dyrevelfærden. Det er hele vejen rundt, at det betyder noget.”
Der har kun været åbent på gården i en times tid, men de har allerede nået at klappe de små kyllinger, gået tur i drivhuset og set på skovgrisene, der leger under træernes skygge. Planerne for resten af eftermiddagen er bare, at de skal nå ”så meget som muligt” af de mange aktiviteter, de kan, inden pladsen lukker.
”Nu skal vi have pandekager,” siger hun, og i et pudsigt sammentræf kommer datteren Mona straks efter hen til sin mor og siger hej.
Legesyge grise
Går man bag om pandekageboden og hen ad stien mellem træerne, ser man gårdens skovgrise løbe rundt om hinanden og skubbe hovederne drillende mod hinanden. Det ser næsten ud, som om de slås, men pludselig lægger den ene sig ned, mens den anden begynder at nusse den med trynen.
Her er ingen farebøjler eller spaltegulve – i stedet er der jord, træer og masser af plads til at løbe rundt.
Fortsætter man gennem det lille skovområde, kommer man hen til endnu flere aktiviteter: Her kan børnene blive malet i ansigtet, der er trampoliner, bordtennis, bobspil, halmballer at kravle på og frokostservering. I en stor lade er der stillet flere boder op med forskellige slags kunsthåndværk og ved ladens indgang står Snuptaw og spiller den folkemusik, der kan høres over det meste af gårdspladsen.
”Vi har brugt mange timer på at sætte det op og gøre klar. Hele ugen har vores 13 ansatte forberedt det, og vi fik hjælp fra 30 frivillige både lørdag og søndag,” siger Lone Hedegaard, der ejer Gothenborg med sin mand Lars.
Deres gård er en af i alt 40 gårde landet over, som afholder årets økologiske høstmarked. Går man som økolog og overvejer at åbne sin gård for næste års høstmarked, har Lone Hedegaard et klart råd:
”Man skal stille an med det, som man magter – er der noget, man ikke føler, at man orker, skal man bare lade være med at gøre det. Man skal kun gøre det, hvis man har overskud til det. Og så skal man rydde op på gården, så der er pænt. Hvis man åbner sin gård for andre, skal man altså have ryddet op.”
Færre gæster end forventet
Med kun to års undtagelse har de holdt høstmarked på gården siden slutningen af 1990’erne, og det har været et trækplaster for flere tusinde mennesker i en del af årene. I år havde hun forventet ca. 1.500 gæster per dag, men på basis af en grov optælling vurderer hun, at der kom knap 1.000 hver dag, og det skuffer hende lidt.
”Vi er i hård konkurrence med Outdoor-festivalen i Silkeborg og Food Festival i Aarhus, som afholdes samme weekend. Nu havde vi heldigvis godt vejr, så det kommer til at hænge sammen økonomisk, men havde det stået ned i stænger, var vi blevet ramt noget hårdere,” siger Lone Hedegaard, som ikke vil afvise, at konkurrencen fra de andre arrangementer får hende til at overveje fremtiden for høstmarkedet på Gothenborg.
Malene Jensen, projektleder for Økologisk Høstmarked i Økologisk Landsforening, håber dog, at Gothenborg fortsætter som vært mange år endnu og glæder sig over en generelt stor opbakning til arrangementet, der havde værtsgårde i både Jylland, på Fyn, Sjælland og Bornholm. I år var der tilmed fire værtsgårde flere end sidste år.
”Det gik rigtig godt i år, og vi var heldige med vejret. Høstmarkedet er altid en strålende mulighed for at vise folk, hvordan den økologiske produktion ser ud, og det er et vigtigt led i at få udbredt kendskabet til økologien og dens principper, så vi håber, at så mange som muligt vil bakke op om det – både de økologiske landmænd og forbrugere,” siger Malene Jensen.
Økologisk Landsforening arrangerer Økologisk Høstmarked med støtte fra Fonden for Økologisk Landbrug.
Flere artikler fra samme sektion
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.
Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig
Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.
Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S
Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.