Annonce

Annonce

Mogens Hansen fra Marienlyst Gartneri har årligt over 1000 ton frasorterede rodfrugter. De fungerer godt som foder til melorme, der efter planen skulle bruges som økologiske råvarer til human ernæring, men manglende EU-regler spændte ben for den forretning.

Manglende regler for økologiske insekter gav dødsstødet til østjysk insektfarm

Marienlyst Ento, der producerede spiselige insekter, måtte i år lukke forretningen, fordi de ikke kunne opnå økologisk certificering. I Økologisk Landsforening håber man snart at se økologiske insekter og insektmel på markedet.

Det er ikke muligt at drive en virksomhed, der sælger insektmel, snacks og urtedeller af melorme til økologiske producenter. Det erfarede grøntsagsproducenten Mogens Hansen i starten af 2023, da han tvangsopløste Marienlyst Ento, en insektfarm ved Harlev lidt uden for Aarhus.

”Vi ville bl.a. lave insektpulver, der kunne indgå som proteinkilde i fødevarer, som andre virksomheder fremstiller. Men virksomheder som Hanegal eller Aarstiderne, der satser på økologien, kan jo ikke tage produktet ind, når vi ikke kan få økologisk certifikation,” siger Mogens Hansen, der driver Gartneri Marienlyst .

Man har hverken i Danmark eller i EU endnu skabt de nødvendige regler for, hvordan insekter skal produceres for at de kan betragtes som økologiske. Sybille Kyed, der er landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening, ser gerne, at man bliver enige om kravene, så der kan komme gang i produktionen.  

Insekternes fordel er, at de kan spise affaldsprodukter, men du må ikke fodre dyr med affald. På den måde står de generelle regler i vejen for at udnytte det fulde potentiale i insekter.

— Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening

”Økologisk Landsforening mener, det er hensigtsmæssigt at få regler for økologiske insekter og indsendte allerede for flere år siden forslag til regler sammen med mulige producenter,” siger Sybille Kyed.

Hun siger yderligere, at interessen for at få klare regler for økologiske insekter for Økologisk Landsforening særligt har været drevet af behovet for at finde nye og bæredygtige proteinkilder til økologiske husdyr.

Skulle mindske madspild

Mogens Hansen forklarer, at han fik idéen til insektfarmen på grund af overskudsproduktion i Gartneri Marienlyst, som han etablerede i 1982, og som han har drevet sideløbende med insektfarmen. Melormene kunne nemlig aftage de rodfrugter, der ellers skulle kasseres i gartneriet.

”Vi smider så utroligt mange rodfrugter ud i gartneriet, som ikke fejler ret meget. Vi kasserer omkring 1000 ton på en sæson. Langt hovedparten er bare på grund af nogle småfejl,” siger Mogens Hansen.

Melormene er gode til at nedbringe madspildet ved at spise frasorterede rodfrugter, men EU-regler for en økologisk insektproduktion kommer tidligst i slutningen af 2023
Melormene er gode til at nedbringe madspildet ved at spise frasorterede rodfrugter, men EU-regler for en økologisk insektproduktion kommer tidligst i slutningen af 2023. Foto: Mogens Hansen

Melormene kunne aftage en stor del af de kasserede rodfrugter, hvis man rev dem eller skar dem i mindre stykker først. Men selvom Marienlyst Ento fodrede melormene med økologiske rodfrugter, var det dog ikke tilstrækkeligt til at få økomærket, og det ærgrer Mogens Hansen.

”Det giver god mening at producere insekter til menneskeføde, da de bruger mindre foder end de dyr, vi spiser i dag og optager meget lidt plads. De bruger heller ikke noget vand og kan leve af restprodukter. Til gengæld synes jeg ikke, insekterne skal anvendes til husdyrfoder, for så udnytter vi jo ikke alle de fordele,” siger Mogens Hansen.

Insekter betragtes som landbrugsdyr

En af grundene til, at Mogens Hansen ikke kunne opnå økologisk certifikation var, at den nuværende lovgivning håndterer insekter som andre traditionelle landbrugsdyr. Det betyder blandt andet, at insekter vurderes ud fra krav om pattedyrs og fjerkræs dyrevelfærd.

”Når reglerne for insekter formuleres ud fra de principper, der gælder for hold af traditionelle landbrugsdyr som kvæg og fjerkræ, så er der forhold, som man kan blive nødt til at se bort fra som f.eks. krav om udeareal, for det kan man jo ikke efterleve med insekter,” siger Sybille Kyed.

Ud over at handle om kravene til insekternes dyrevelfærd, påpeger ØL’s landbrugs- og fødevarepolitiske chef, at der er, også er nogle rammer for insekternes foder, som skal falde på plads, inden vi kommer til at se økologiske insekter på markedet. Ifølge gældende regler må man gerne fodre med overskudsfødevarer på samme måde som Marienlyst Ento gjorde, men ikke med decideret affald.

”Insekternes fordel er, at de kan spise affaldsprodukter, men du må ikke fodre dyr med affald. På den måde står de generelle regler i vejen for at udnytte det fulde potentiale i insekter. En del insekter kan ernære sig ved at leve på gødning, men man må ikke fodre dyr med gødning,” siger Sybille Kyed.

Tidligst forslag til regler i 2023

Malene Kjer Andersen, der er specialkonsulent i Landbrugsstyrelsen, oplyser til Økologisk Nu, at Europa Kommissionen er i gang med at formulere regler for produktion af økologiske insekter.

”Europa Kommissionen er i gang med at forberede lovgivningen, men først skal de have nogle eksperter til at foretage nogle evalueringer. Det endelige forslag til regler, forventer jeg tidligst kommer i slutningen af 2023,” siger Malene Kjer Andersen.

Hun oplyser, at vi skal regne med, at Europa Kommissionens forslag både kommer til at indbefatte økologiske insekter til brug i dyrefoder og som fødevare til mennesker.

Flere artikler fra samme sektion

Unik økologisk drik snupper Gourmetprisen

Naturmælks nye drik Ferm, som består af 70 pct. æblemost og 30 pct. upcyclet ostevalle kom helt til tops, da Gourmetprisen 2023 blev uddelt i dag.

07-06-2023 5 minutter Mejeri

350 festivalgæster testede deres viden om musik og bælgfrugter

Plantebaseret Videnscenter var til stede på Northside Festival for at udbrede kendskabet til økologiske bælgfrugter, og flere hundrede gæster dystede i viden om musik og plantebaseret mad.

06-06-2023 3 minutter Events,   Plantebaserede fødevarer

DC-topchef: Friland risikerer at ende som Irma

Hvis ikke forbrugerne snart begynder at hale mere økologisk grisekød op af kølediskene i de danske dagligvarebutikker, frygter adm. direktør i slagteri- og forædlingsvirksomheden Danish Crown, Jais Valeur, at Friland risikerer at ende som Irma.

06-06-2023 2 minutter Kødproduktion