Annonce

Annonce

Fra 2027 må økologerne ikke længere iblande fem pct. konventionelt proteinfoder i foderet til ungt fjerkræ samt smågrise op til 35 kg. Derfor skal der findes alternativer, og dem giver forskere fra Aarhus Universitet deres bud på.

Bælgplanter og insekter kan erstatte konventionelt foder til enmavede øko-dyr

Fra 2027 vil det ikke længere være muligt for økologer at fodre med konventionelt proteinfoder til visse enmavede økologiske husdyr. De skal derfor finde alternative proteinkilder, som med sit næringsindhold kan erstatte de 5 pct. konventionelt foder, der på nuværende er lovligt at iblande det økologiske foder.

Bælgplanter, insekter og bioraffineret græs og kløver kan være løsningen, når økologerne inden 2027 helt skal udfase de fem pct. konventionelt proteinfoder, de lige nu må iblande foderet til visse enmavede økologiske husdyr.

Det vurderer forskere fra Aarhus Universitet i en ny rapport, hvori de har undersøgt mulighederne for at bruge økologisk og danskdyrket proteinfoder som erstatning. 

Bælgplanter som hestebønner, ært og lupiner kan dyrkes økologisk i Danmark; desuden er de kvælstoffikserende, kræver mindre gødningstilførsel, har et godt proteinindhold og med deres høje udbytte er de relativt dyrkningssikre.

Alternative proteinkilder som insekter har med deres næringssammensætning og skalerbare produktionsform potentiale for i fremtiden at kunne dække en betydelig del af aminosyrebehovet i svine-og fjerkræfoder.

Ikke mindst har dansk produktion af protein i høj kvalitet via bioraffinering af græs og kløverblandinger et stort potentiale for at kunne forsyne husdyr med højkvalitetsproteinfoder, bl.a. som følge af høje udbytter. Produktion af foderprotein fra grøn biomasse vil kunne bidrage til at dække proteinbehovet hos den danske, økologiske grise- og fjerkræsektor, vurderer forskerne.

Vigtigt at give den rette mængde

I EU gør man brug af konventionelt foder, fordi der lige nu ikke er nok økologisk foder, som kan dække enmavede husdyrs næringsmæssige behov.

Denne husdyrgruppe af fjerkræ og grise er den sværeste at finde egnet proteinfoder til, fordi de kræver højtfordøjelige proteiner. De fem pct. konventionelt proteinfoder består af majsgluten og kartoffelprotein, der har en god sammensætning af essentielle aminosyrer, som dyrene ikke selv kan danne. Det er dog vigtigt, at tildele den rette mængde og sammensætning af foderet for at sikre dyrenes tilvækst, sundhed og reproduktion.

Brugen af konventionelt proteinfoder til økologiske enmavede husdyr er gradvist blevet nedbragt, og fra 2022 er det begrænset til ungt fjerkræ samt smågrise op til 35 kg.

Flere artikler fra samme sektion

Drægtige søer tester pileensilage til gavn for foderforsyning

KRONIK: De første spæde erfaringer i det økologiske forskningsprojekt 'Outfit' viser, at drægtige søer gerne æder pileensilage og tilsyneladende foretrækker pil ensileret i ren form frem for pil blandet med kløvergræs.

07-06-2023 5 minutter Grise,   Nyt fra Icrofs

'Mel' fra Grønland kan øge udbytterne og hjælpe klimaet

Det såkaldte gletsjermel, der ligger spredt i Grønland, indeholder vigtige næringsstoffer og kan samtidig lagre store mængder CO2.

06-06-2023 4 minutter Forskning,   Næringsstoffer,   Klima

Maj var usædvanligt tør, og der er ikke udsigt til regn foreløbig

Der er faldet så lidt regn i maj, at måneden risikerer at komme i top 10 over de tørreste maj måneder nogensinde målt - og der er ikke udsigt til regn foreløbig.

31-05-2023 2 minutter Klima